Calendar ortodox 2020, 14 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta şi marea zi de marţi. Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin
Sfânta şi marea zi de marţi. Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin este prăznuit la data de 14 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin este între sfinţii zile sărbătoriţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 14 aprilie. Zi de post.
În sfânta zi de marţi sunt pomenite cele zece fecioare din sfânta Evanghelie. Pilda ne-a fost dată nouă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos pentru a înţelege că trebuie să fim miloşi şi pregătiţi în orice clipă a vieţii pentru a-l primi pe Hristos. Cele cele cinci fecioare înţelepte sunt pregătite şi au la ele uleiul care prefigurează milostenia. Fecioarele nebune nu au la ele milostenie ceea ce face ca virtutea fecioriei să-şi piardă din valoare în faţa lipsei milostenie. Dacă a îţi păzi curăţia trupului este o mare virtute, lipsa milosteniei duce până la anulare virtuţii consideră sfinţii părinţi. Fecioarele sunt considerate nebune pentru că au săvârşit virtutea cea mare a fecioriei dar au neglijat virtutea cea mică a milosteniei, lăsându-se biruite de trup sunt considerate asemenea defrânatelor. Şi această pildă ne este dată tot pentru a fi pregătiţi, prin fapte bune şi prin milostenie, pentru a-l primi în orice clipă pe adevăratul mire.
Rugăciunea zilei de marţi
Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.
Calendar ortodox 2020, 14 aprilie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin
Nu se ştie exact anul în care Sfântul Ierarh Pahomie s-a născut în localitatea Gledin, Bistriţa-Năsăud, dar se ştie că la botez a fost numit Petru şi a primit educaţie aleasă de la părinţii săi preotul Eftimie și preoteasa Ana. Se ştie că de mic copil a fost mistuit de dorul de Hristos şi a lăsat viaţa lumească şi a intrat la mănăstire. A ajuns preot și ales mare eclesiarh iar în anul 1702 a fost ales egumen al Mănăstirii Neamţ. În anul 1704 a fost în pelerinaj la Lavra Pecerska uned l-a întâlnit pe Sfântul Dimitrie Mitropolitul Rostovului, iar când s-a întors în Moldova nu i-a mai trebuit egumenie retrăgându-se în singurătate lângă mănăstire. A fost ales episcop al Romanului la la 18 decembrie 1706, iar 18 ianuarie 1707 făcut arhiereu. A păstorit până la 10 aprilie 1714 când s-a retras din scaun pentru ca trei ani mai târziu să plece la Kiev. A murit la Lavra Pecerska în 1724 şi a fost canonizat în noiembrie 2006 când Sfântul Sinod a hotărât 14 aprilie ca zi de sărbătorire. A dus o intensă activitate duhovnicească dar mai ales cărturărească având o bună influenţă asupra vieţii monahale dar şi culturale a Moldovei iar moaştele sale sunt păstrate în Paraclisul Sfântul Ştefan din Lavra Pecerska.
La 14 aprilie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi
- Sfântul Martin Marturisitorul, papă al Romei;
- Sfinţii mărturisitori episcopi: Serghie, Pir şi Teodor