Calendar ortodox 2020, 15 decembrie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia
Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia sunt prăznuiţi la data de 15 decembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Elefterie şi a maica lui Antia sunt între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 15 decembrie. Zi de post.
Sfântul Elefterie s-a născut într-o familie de nobili din Roma, şi curând după naşterea sa tatăl său s-a prăpădit. Mama sa l-a cunoscut pe Sfântul Apostol Pavel care a învăţat-o despre dreapta credinţă şi a botezat-o cu numele de Antia. E-a şi-a crescut fiul cu bună credinţă şi când i-a venit timpul l-a dat ucenic lui Anichit, episcopul Romei. Acesta, la 15 ani l-a făcut diacon, la 18 l-a hirotonisit preot iar la 20 de ani a fost ales episcopul Iliricului. Nimeni nu s-a mirat că a fost ales episcop la o vârstă atât de fragedă pentru că era înţelept şi un atât de bun cuvântător încât atrăgea la dreapta credinţă pe oricine dorea să vorbească cu el. Mulţi păgâni a adus el la dreapta credinţă şi mulţi s-au botezat numai ascultând dulceaţa vorbelor lui. Dar diavolul nu putea să-l sufere şi nu ştia ce planuri să mai coacă pentru a îl vătăma pe Elefterie. Împăratul a prins de veste de cele ce se întâmplau în cetate şi l-a trimis pe căpetenia Felix să-l prindă şi săl aducă la judecată. Felix a plecat cu oaste la Iliric şi a intrat în biserica în care Sfântul propovăduia dar când a auzit vorba dulce şi înţeleptă pe care sfântul o grăia a uitat de poruncă şi a rămas să asculte. După ce a ascultat cu mare atenţie cele ce le auzea despre Iisus Hristos a schimbat iuţimea cu blândeţe şi din lup prigonitor s-a schimbat în oaie şi în ucenic.A lăsat deoparte ceea ce-I poruncise împăratul şi a urmat învăţătura lui Elefterie. Totuşi sfântul a vrut să meargă la Împărat aşa că a mers împreună cu Felix şi pe drum, când au ajuns la un râu, l-a botezat. Sfântul Elefterie a stat cu vitejie înaintea împăratului, a trecut peste chinuri şi tortură cu multă rugăciune şi slavă lui Dumnezeu. Căpetenia călăilor, Coremon, în timp ce-l chinuia asculta rugăciunile lui cu atenţie şi deodată s-a oprit, s-a dus l-a împărat şi i-a spus: De ce-l chinuieşti pe Elefterie care nu are nici o vină?Împăratul s-a enervat tare şi a poruncit ca să fie aruncat în cuptorul pregătit pentru Elefterie, dar Coremon s-a rugat de sfântu-l zicându-i roagă-te pentru mine aşa cum te-ai rugat pentru căpetenia Felix. O oră întreagă a stat Coremon în cuptorul încins şi când l-au scos de acolo era nevătămat, mulţumind şi aducând slavă lui Hristos. Pe Elfterie au încercat să-l de-a la lei numai că ce-a mai înfricoşătoare leoaică, deşi era înfometată, s-a aşezat la picioarele lui şi i-a lins tălpile. Toţi vedeau minunile care se întâmplau în jurul Sfântului Elefterie şi ziceau: Mare este Dumnezeul creştinilor. Până la sfârşit când i-au tăiat capul sfântului. Mama lui Elefterie, Antia, a îmbrăţişat trupul mort al săruta mulţumind lui Dumnezeu pentru sângele fiului său vărsat întru Hristos, iar păgânii aflaţi acolo beţi de sânge au ucis-o şi pe ea cu sabia. Credincioşii din Iliric şi Avola au luat trupurile lor şi le-au îngropat cu cinste.
Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei
Glasul al 5-leaPe Cuvântul Cel împreună fără de început cu Tatăl și cu Duhul, Carele S-a născut din Fecioara spre mântuirea noastră, să-L lăudăm, credincioșii, și să I ne închinăm; că bine a voit a Se sui cu trupul pe Cruce și moarte a răbda și a scula pe cei morți, întru slăvită Învierea Sa.Cu haină de preot fiind împodobit şi cu sângele curgând şiroaie, fericite, ai alergat la Stăpânul tău, Hristos, Înţelepte Elefterie, nimicitorul satanei. Pentru aceasta nu înceta a te ruga pentru cei ce cu credinţă cinstesc fericitele tale nevoinţe.
Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei
Glasul al 2-leaPe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.Ca pe o podoabă a preoţilor şi îndemn al purtătorilor de biruinţă, toţi te lăudăm, cuvioase şi te rugăm, Sfinţite Mucenice Elefterie: pe cei ce prăznuiesc sfântă pomenirea ta eliberează-i din multele feluri de nevoi, rugându-te neîncetat pentru noi toţi.
La 15 decembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi
- Sfântul Coremon;
- Cuviosul Pavel cel Nou;
- Sfântul Ştefan Mărturisitorul
- Sfânta Muceniţă Suzana.
- Sfântul Mucenic Elefterie Cubiculariu;
- Sfântul Mucenic Vah cel Nou.