Calendar ortodox 2020, 15 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Paisie de la Neamţ

Ultima actualizare:

    Sfântul Paisie de la Neamţfoto: doxologia.ro
Sfântul Paisie de la Neamţfoto: doxologia.ro

Sfântul Paisie de la Neamţ sau Sfântul Paisie Velicicovski este prăznuit la data de 15 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Paisie de la Neamţ este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 15 noiembrie. Începutul postului Crăciunului.

Sfântul Paisie s-a născut într-o familie de preoţi din Poltava, Ucraina. La botez a primit numele de Petru după numele lui Petru Movilă al Kievului care se cinsteşte la 21 decembrie ziua în care s-a născut Paisie. Tatăl său a murit când micul Petru avea patru ani. Mama s-a la dat la şcoală, la şcoala Frăţiei din Kiev, căreia i se mai spune Academia Movileană. La 16 ani părăseşte şcoala şi familia şi intră la mănăstire. După ce a rătăcit prin câteva schituri şi mănăstiri ucrainene timp în care a devenit rasofor şi a primit numele de Platon. Îşi părăseşte ţara şi trece în Moldova unde găseşte o viaţă monahală isihastă pe placul său. După multe nevoinţe şi o smerenie profundă părinţii din Moldova ar fi vrut să-l hirotonească. El prinzând de veste şi neconsiderându-se vrednic, a plecat la sfântul munte Athos. Nu a găsit o mănăstire la care să se potrivească dar s-a nevoit în pustie singur şi cu multă osteneală şi lipsuri. L-a Sfântul Munte l-a găsit stareţul Vasile de la Poiana Mărului care după câteva zile petrecute le el în chilie l-a convins să se călugărească şi i-a dat numele de Paisie. După 17 ani în Sfântul Munte Paisie a venit în Moldova, stareţ la mănăstirea Dragomirna. Constantin Moruzzi  i-a făcut cadou Mănăstirea de la Neamţ şi obştea mănăstirii a ajuns la 700 de călugări! În 1791 arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov l-a făcut arhimandrit şi în anul 1794 a trecut la cele veşnice. A fost îngropat în biserica mare a Mănăstirii Neamţ.

Troparul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

Apărătorule al dreptei credințe și lauda monahilor, Cuvioase Părinte Paisie, din pruncie iubind pe Hristos, ca un alt Avraam ai părăsit patria ta, în Muntele Athosului nevoindu-te; și, adunând ceată de ucenici, te-ai așezat în țara Moldovei cea binecuvântată și Mănăstirea Neamțului rai pământesc ai făcut-o. Pentru aceasta, împreună cu îngerii, nu înceta a te ruga lui Dumnezeu pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț

Pe Cuviosul Paisie de la Neamț, vasul cel ales al Duhului Sfânt, pe părintele Filocaliei românești și dascălul cel cu mulți ucenici, care a hrănit pe toți cu învățăturile Sfintelor Evanghelii, înnoind multe mănăstiri, să-l lăudăm astăzi după cuviință, cântându-i împreună cu cetele cerești: Bucură-te, Cuvioase Părinte Paisie, lauda Moldovei și cununa Cuvioșilor!

La 14 noiembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici şi Mărturisitori Gurie, Samona şi Aviv;
  • Sfântul Cuvios Chintian, episcopul Seleuciei;
  • Binecredincioşii împăraţi Iustin şi Teodora;
  • Sfinţii Mucenici Elpidie, Marcel, Eustohie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
muma lui stefan cel mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net