Calendar ortodox 2020, 3 septembrie. Sfinţii zilei. Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara

Ultima actualizare:

    Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoarafoto: doxologia.ro
Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoarafoto: doxologia.ro

Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara sunt prăznuiţi la data de 3 septembrie în calendarul ortodox. Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara sunt între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 3 septembrie.

Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara sunt doar doi dintre nenumăraţii sihaştri care s-au nevoit în preajma Mănăstirii Cozia, pe valea Oltului, cu mult înainte ca domnitorul Mircea cel Bătrân să o ctitorească pe aceasta. Mulţi s-au nevoit dincolo de Olt dar numai unora li se cunoaşte numele. Cuvioşii Daniil duhovnicul şi ucenicul Misail au întemeiat Schitul Turnu de la poalele muntelui Cozia dar şi Cuvioşi Neofit şi Meletie pe care-i sărbătorim astăzi care au sihăstrit mai sus, pe muntele Sălbaticul iar ucenicii lor au întemeiat Mănăstirea Stânişioara.

Sfântul Cuvios Neofit

Sfântul Cuvios Neofit s-a născut în secolul al 16-lea din părinţi evlavioşi. El a simţit de tânăr chemarea lui Dumnezeu şi a intrat frate la mănăstirea Cozia. După mulţi ani de ascultare smerită în viaţa de obşte a primit binecuvântarea stareţului să se retragă în pustinicie. A ales să-şi sape chilie în muntele Sălbaticul şi acolo s-a nevoit cu neîncetate rugăciune şi multe osteneli. A primit marea shimă călugărească. În timpul săptămânii se nevoia şi postea la peşteră iar duminica şi la praznice cobora la Sihătria de la Turnu unde se spovedea la Daniil duhovnicul şi se împărtăşa cu sfântul Trup şi Sânge al Mântuitorului Hristos. Moaştele Sfânului Neofit se află astăzi la Mănăstirea Stânişoara.

Sfântul Cuvios Meletie

Sfântul Cuvios Meletie a trăit la sfârşitul secolului şl 16-lea şi începutul secolului al 17-lea  în Sihăstria Stănişoarei. A intrat de tânăr la mănăstirea Cozia unde s-a nevoit cu post şi rugăciune până a primit binecuvântarea de a se retrage în sihăstrie. S-a retras în muntele Sălbaticul şi a slăvit neîncetat pe Dumnezeu timp de 40 de ani. Peştera sa era departe de apă şi zilnic îşi aducea apă cu ulciorul. Când a îmbătrânit şi acest lucru era deja o povară, Maica Domnului a făcut să izvorască apă lângă peştera sa. Izvorul se numeşte şi astăzi, izvorul lui Meletie. Cinstitele sale moaşte s-au odihnit în peşteră mult timp până au fost împărţite de credincioşi, iar peştera sa este şi astăzi loc de pelerinaj.

La 3 septembrie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mucenic Antim;
  • Sfânta Febe, diaconiţă din Chenhrea;
  • Sfântul Cuvios Teoctist;
  • Sfântul Zinon;
  • Sfânta Vasilisa;
  • Sfântul Aristion, episcopul Alexandriei;
  • Sfântul Hariton;
  • Sfântul Mucenic Arhontiul;
  • Sfântul Mucenic Polidor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Regele Charles  GettyImages jpg
439899984 2637790709761372 8663448278139324788 n jpg
15aae50a190c8adbd0df703e1bc213d2 jpg
sat pixabay jpg
corinita din salcie jpg
index webp
aeroport galati braila facebook jpg
gelu duminica poveste de viata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net