Calendar ortodox 2021, 25 aprilie. Sărbătoarea zilei. Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile; Sfântul cuvios Vasile de la Poiana Mărului. Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu

Ultima actualizare:

    Intrarea Domnului în Ierusalimicoană de Gabriel Toma Chituc
Intrarea Domnului în Ierusalimicoană de Gabriel Toma Chituc

Intrarea Domnului în Ierusalim, Floriile, este prăznuită la data de 25 aprilie în Calendarul ortodox. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătoarea zilei prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 25 aprilie. Dezlegare la peşte.

Iisus Hristos a intrat în Ierusalim triumfal şi în uralele mulţimilor. Tot poporul auzise de minunea învierii lui Lazăr încununarea tuturor minunilor săvârşite de mântuitor în lucrarea sa de până atunci. Poporul l-a întâmpinat ca pe stăpânul casei care a lipsit şi care se întoarce acasă să restabilească ordinea firească a lucrurilor. Iisus nu le înşeală aşteptările şi redă templului demnitatea e casă de rugăciune alungând tâlharii şi negustorii, dar şi contină să-i vindece pe nevăzători, pe invalizi şi pe toţi cei ce suferă şi cred cu adevărat. Ierusalimul era plin de iudei veniţi să sărbătorească Paştele, una din cele mai mari sărbători evreişti, cea care amintea de plecarea din Egipt sub îndrumarea lui Moise şi Aaron. Era plin şi de romani, pentru că deşi locul guvernatorului era de obicei în Cezareea Palestinei, la sărbătoare Paştilor acesta veniea la Ierusalim pentru a asigura liniştea şi ordinea în cetate dar mai ales să amintească iudeilor că Templul şi Ierusalimul sunt sub dominaţie străină, iar trupele romane se aflau peste tot în oraş, sfidătoare şi ameninţătoare. Poporul evreu se săturase de ocupaţia romană şi toată suflarea îl aştepta pe Mesia, eliberatorul. Acesta este şi motivul ca cei care Iisus este primit ca un împărat după minunea învierii lui Lazăr, pentru că un om care are puterea de a învia din morţi, cu certitudine are şi puterea de a-i alunga pe romani care par puternici şi invincibili. Perioada Paştelui era plină de semnificaţii pentru poporul ales, amintirea eliberării de sub robia egipteană făcându-i să dorească şi mai mult eliberarea de sub robia romană.

Calendar ortodox 2021, 25 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul cuvios Vasile de la Poiana Mărului

Sfântul cuvios Vasile s-a născut în Ucraina, la Poltava, în anul 1692. În vremea Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanul Sfântul cuvios Vasile și ieroschimonahul Mihail, ucenicul său, intră în obștea Mănăstirii Dălhăuți, de lângă Focsani, unde ramane timp de 20 de ani. În jurul lui se adună o obște de peste 40 de calugari sihaștri, pe care îi obișnuiește cu ascultarea, îi învață smerenia și tăcerea și îi deprinde cu rugăciunea minții. Staretul Vasile face din obștea sa o școala de traire isihastă. Înființează mai multe mănăstiri în județelle Buzău și Vrancea pentru ca să se stabilească la Poiana Mărului. Pe viața duhovnicească-ascetică, pe care a dus-o Sfântul cuvios Vasile era și erudit și cunoștea foarte bine scrierile sfinților părinți și ale urmașilor lor, din care a făcut unele traduceri. Ca adept al rugăciunii neîncetate, marele staret a scris în slavonă “Cuvinte“ despre paza minții, lucrări despre creșterea duhovnicească, scurte introduceri la scrierile filocalice, lucrări teologice-ascetice, în limba slavonă, păstrate în manuscris. Viitorului stareț Paisie de la Neamt i-a fost fiu duhovnicesc, pe care l-a calugarit in anul 1750, la Sfântul Munte Athos. Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului a trecut la cele vesnice la 25 aprilie 1767 iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca el sa fie trecut în ceata Cuvioșilor Părinți purtători de Dumnezeu , cu data de praznuire 25 aprilie.

Troparul Sfântului Vasile de la Poiana Mărului

Învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu, povățuitorule al călugărilor, propovaduitorule al harului, dascălul rugăciunii minții celei cu trezvie lucrate, Părinte Cuvioase Vasile, roagă pururea pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Calendar ortodox 2021, 25 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu

Sfântul evanghelist Marcu a fost mai întâi ucenicul Sfântului Apostol pe care l-a urmat în prima lui călătorie misionară apoi a făcut ascultare mergând cu sfântul Barnaba în Cipru. I se alătură din nou Sfântului Pavel în călătoria sa spre Roma, unde i se alătură sfântului Petru. A înființat Biserica din Alexandria unde este martirizat în timpul sărbătorilor de Paște când este târât afară din catacombele unde săvârșea Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Tradiția ne spune că în casa părinților lui a avut loc Cina cea de Taină. A scris Evanghelia sa pe vremea când Sfântul Apostol Petru încă trăia. Deși este cea mai scurtă dintre Evangheliile sinoptice și nu este o capodoperă literară, are textul cel mai viu, mai direct, mai spontan și mai sincer în contact cu realitatea imediată.

Troparul Sfântului Apostol şi Evanghelist Marcu

Glasul al 3-lea 

Învăţat fiind de Apostolul Petru, te-ai făcut Apostol al lui Hristos şi ca un soare ai strălucit marginilor, podoaba alexandri­nilor ai fost, fericite, căci prin tine Egiptul s-a eliberat de înşelăciune şi ca un stâlp al Bisericii, prin învăţătura ta cea Evanghelică pe toţi ai luminat. Pentru aceasta luminat cinstind, pomenirea ta prăznuim, de Dumnezeu grăitorule Sfinte Apostole Marcu; roagă pe Dumnezeu Cel Înduple­cat prin tine, să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol şi Evanghelist Marcu

Glasul al 4-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Arătându-te săditură a Apostolului Petru de Dumnezeu sădită şi mucenic tare şi tăinuitor şi Apostol al lui Hristos, ai vărsat marea învăţăturilor şi lumea ai veselit, Apostole Marcu, rugându-te să ne mântuiască pe noi..

Glasul al 4-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Harul Duhului primind dintru înălţime, împletirile ritorilor le-ai stricat, Apostole şi pe toţi păgânii vânându-i, vrednicule de laudă, Sfinte Apostole Marcu, Stăpânului tău i-ai adus, propovăduind Dumnezeiasca Evanghelie.

La 25 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Ierarh Macedonie, patriarhul Constantinopolului;
  • Sfânta Muceniță Nichi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net