Calendar ortodox 2021, 29 aprilie. Sărbătoarea zilei. Sfânta şi marea zi de joi. Nouă Sfinţi Mucenici din Cizic

Ultima actualizare:

    Sfânta şi marea zi de joi. Sfânta spălare a picioarelorfoto: Doxologia.ro
Sfânta şi marea zi de joi. Sfânta spălare a picioarelorfoto: Doxologia.ro

Sfânta şi marea zi de joi. Nouă Sfinţi Mucenici din Cizic sunt prăznuiţi în anul 2021 la data de 29 aprilie în Calendarul ortodox. Nouă Sfinţi Mucenici din Cizic sunt prăznuiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 29 aprilie. Zi de post.

În Sfânta Joi din Săptămâna patimilor se prăznuiesc patru momente importante ale iconomiei mântuirii noastre: Sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, Rugăciunea cea mai presus de fire şi vânzarea Domnului de către Iuda.

În acestă zi se citesc Cele 12 Evanghelii şi Sfânta Cruce se scoate din altar şi se aduce în naosul bisericii, unde rămâne până vineri când este dusă înapoi în altar.

Tot în Joia Patimilor se sfinţeşte Sfântul şi Marele Mir, uleiul care se întrebuinţează la Taina Mirungerii, sfinţirea altarelor şi a bisericilor, sfinţirea antemiselor dar şi pentru reprimirea în ortodoxie a celor căzuţi din dreapta credinţă, dar acest lucru nu se săvărşeşte în fiecare an, ci doar atunci când se constantă că Mirul nu mai ajunge pentru un an de zile. 

Sfânta spălare a picioarelor

Sfânta spălare a picioarelor este despre smerenie. Dumnezeu cu neţărmurita lui putere se smereşte pe sine şi spală picioarele ucenicilor săi, dar ne şi vădeşte valoare pe care Dumnezeu o dă omului. Spălarea picioarelor este lecţia pe care Mântuitorul o dă ucenicilor săi în disputa acestora pentru întâietate. Credincioasul este chemat să spele în fiecare zi picioarele celor de lângă el. Să un ne ridicăm deasupra semenilor noştir ci să ne pune în genunchi înaintea lor şi să le îmbrăţişăm tălpile ca manifestare a dragostei lui Hristos. 

Cina cea de taină 

Cina cea de taină  a avut loc după ce mântuitorul a spălat picioarele tuturor ucenicilor săi. A început cu Iuda şi a terminat cu Petru. La cină le dezvăluie ucenicilor Taina Sfintei Euharistii, taina transformării pâinii şi vinului în trupul şi sângele Domnului, dar le dezvăluie şi că unul dintre ei este cel care-l va vinde. 

Rugăciunea din grădina Ghetsimani

După cină, Hristos merge cu ucenicii săi în grădina Ghetsimani unde se roagă pentru Apostoli şi pentru credincioşi. Acolo mântuitorul supune firea sa cea omenească firii dumnezeieşti “Părintele Meu, de este cu putinţă, treacă de la Mine paharul acesta, însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voieşti" (Matei 26: 39). Aşadar Hristos Dumnezeul împreună cu Tatăl şi cu Duhul sfânt împreună lucrează pentru mântuirea omenescă, iar Hristos omul se supune voinţei divine.

Vânzarea lui Iuda

Tot astăzi se aminteşte şi vânzarea Domnului de către ucenicul său, Iuda care este pus în antiteză cu femeia păcătoasă. Primul datorită lipsei lui de pocăinţă ajunge să-l trădeze şi să-şi pierdă sufletul deşi îi era atât de apropiat şi primise învăţătura la prima mână, pe când cea de-a doua se mântuieşte datorită pocăinţei sincere deşi era printre cei mai păcătoşi dintre oameni.

Rugăciunea zilei de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, Care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă cu ucenicii Tăi şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor şi ale ucenicului care Te-a vândut. Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: „Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sunt Trupul şi Sângele Meu, ca să se ierte păcatele voastre”. Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit. Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi.

Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nicio frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.

Calendar ortodox 2021, 29 aprilie. Sfinţii zilei. Sfinţii Nouă Mucenici din Cizic

Cetatea Cizicului se afla în Asia şi a primit luminarea într-u Hristos de la neobositul Apostol Pavel pe care l-au purtat paşii şi pe acolo. Nu erau foarte mulţi creştini căci aceştia sufereau prigoane deseori, mai ales de la împăraţii păgâni ai Romei. Când se ridica năpasta asupra lor aceştia căutau adăpost în munţi sau în locuri pustii pentru a scăpa de poruncile guvernatorilor şi de silnicia închinării la idoli care devenea oblicatorie după toanele lor. În acele vremuri vitrege de dinainte de împăratul Constantin cel Mare cetatea Cizicului ne-a arătat bărbaţi viteji, ca stânca în sfânta credinţă cu râvnă după Hristos de ardeau precum profetul Ilie, iar numele lor era: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie şi Filimon. Ei era din diferite ţări și locuri căci dreapta credinţă îi aduna pe toţi la un loc nemai deosebindu-i după naţia de care ţineau, ci era toţi fraţi. Ei nu băgau în seamă groaznicele oridine venite de la Roma şi cu întrăzneală îl propovăduiau pe Hristos Dumnezeu, certând şi mustrând pe cei ce încă mai credeau în idolii diavoli. Arâtând îndrăzneală au atras asupra lor ura Satanei şi slujitorii lui i-au prins ca nişte lupi şi cu sălbăticie şi fără pic de omenie i-au dus la judecată înaintea guvernatorului. Iar vitejii ostaşi ai lui Hristos au stat drepţi înaintea prigonitorilor păgâni cu inima tare şi sufleul plin de dragostea către Dumnezeu. Au fost chinuiţi în fel şi chip, au fost aruncaţi în temniţă, au fost scoşi din nou şi torturaţi. După ce au îndurat mulţi fără să se îndoaie asupritorii lor, ruşinaţi, le-au tăiat capetele. După aceea, când luminatul împărat Constantin a încetat prigonirea şi soarele dreptei credinţe a luminat lumea, credincioşii din Cizic au căutat trupurile martirilor şi le-au găsit neputrezite. Au zidit biserică şi le-au pus întrânsa, în raclă nouă şi acolo multe minuni se săvârşeau. Cine se atingea de raclă primea pe loc tămăduire iar poporul necredincios văzând minunile au început, unul după altul, să primească credinţa adevărată, iar templele au fost dărâmate şi idolii zdrobiţi. Cetatea Cizicului a înflorit cu rugăciunile celor nouă sfinţi, Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie şi Filimon, care se odihnesc acolo. 

Troparul Sfinților 9 Mucenici din Cizic

Glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților 9 Mucenici din Cizic

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Ceata cea tare şi luminată a celor nouă mucenici, care ca nişte mărturisitori ai Dumnezeirii Celei în Trei Străluciri, dintru început înaintea Divanului, aceştia au strigat: sângele şi sufletele noastre împreună cu trupurile, ca o jertfă fără prihană aducem Ţie, Stăpâne; numără-ne în Cetele celor Cereşti ai Tăi, ca un Dumnezeu Milostiv.

La 29 aprilie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Nectarie de la Optina;
  • Sfântul Memnon Marturisitorul;
  • Sfântul Ierarh Vasile de Ostrog; 
  • Sfântul Avxivie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
Calatorie jpg
Adina Matei comisar licitatie Artmark record Grigorescu jpg
bani multi pensie jpg
pensie jpg
Vue du village de Tourrettes sur Loup depuis la route des Quenières JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net