Calendar ortodox 2021, 7 iulie. Sfinţii zilei. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi este prăznuită la data de 7 iulie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 7 iulie. Post.
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi s-a născut din părinţi dreptcredincioşi în anul 282. Pentru că nu aveau copii, creştinii Dorotei şi Evsevia se rugau la Dumnezeu să le dăruiască şi lor un copil promiţând că îl va dărui Lui. Astfel, Evsevia a prins rod şi a născut în zi de duminică o fetiţă, pe care au numit-o Chiriachi care se tâlcuişte “ziua Domnului”, adică Duminica. Ei au botezat-o şi au crescut-o cu învăţătura şi cuvântul Evangheliei după apostolul Pavel, păzind-o fecioară curată fiindcă o făgăduiseră lui Dumnezeu. Un păgân bogat şi cu putere din cetate a pus ochii pe frumoasa fecioară şi a dorit-o soţie pentru fiul lui. Chiriachi şi părinţii ei au refuzat, spunând că ea este destinată a fi mireasă lui Hristos. Când Diocleţian a pornit prigoana împotriva creştinilor iar Dorotei, Evsevia şi fiica lor fecioara Chiriachi au devenit ţinta persecutorilor păgâni. I-au biciuit şi exilat în Armenia mică cu poruncă să fie ucişi acolo. Chiriachi a ajuns la curtea lui Maximian care a fost uimit de frumuseţe ei şi care i-a promis iertarea dacă renunţă la Hristos şi se însoţeşte cu unul din curteni. Lovindu-se de refuzul ei a poruncit să fie bătută până cedează. Trei schimburi de torţionari au obosit chinuind-o şi şi nu au reuşit să o facă să se răzgândească. Maximian a trimis-o atunci lui Ilarion, guvernatorul Bitiniei, renumit pentru cruzimea cu care-i tortura pe creştini. Au spânzurat-o de păr şi au ars-o cu fierul înroşit, dar noaptea Hristos i s-a arătat în temniţă şi a vindecat-o. Torţionarii s-au speriat când au văzut-o fără de vreo vătămare şi au dus-o la templu, dar sfânta s-a rugat la Hristos şi un cutremur a dărâmat templul iar idolii s-au făcut praf. Au aruncat-o pe sfânta în foc dar ea stătea în mijlocul flăcărilor şi se ruga la Hristos. Au aruncat-o la fiarele sălbatice înfometate dar acestea i se gudurau la picioare. Vâzând acestea mulţi păgâni îl mărturseau pe Hristos şi erau ucişi pe loc. Când a văzut Ilarion că nu are nici un spor în faţa sfintei a poruncit să fie ucisă. Ea a cerut răgaz să se roage şi i-a fost îngăduit iar ea îi mulţumea lui Dumnezeu penrtru că i-a păzit fecioria, iar când s-au apropiat soldaţii să o taie ea îşi dăduse deja sufletul mirelui ceresc. S-au speriat şi au fugit la Ilarion să-i povestească ce s-a întâmplat iar creştinii au furat trupul şi l-au îngropat în loc potrivit aducând slavă lui Dumnezeu.
Troparul Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi
Glasul al 4-lea
Mieluşeaua Ta, Iisuse, Chiriachi, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.
Condacul Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi
Glasul al 4-lea
Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.
Muceniţa lui Hristos ne-a chemat pe noi împreună acum să cântăm cu laude luptele şi dumnezeieştile ei nevoinţe. Căci ea, ca o vitează cu cugetul, după numele ce poartă, este doamnă a gândului şi a patimilor celor necuvioase.
La 7 iulie în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniţi
- Sfântul Cuvios Toma din Maleon;
- Sfântul Cuvios Acachie de la Scara;
- Sfinţii Mucenici Peregrin şi cei dimpreună cu dânsul: Luchian, Pombie, Isihie, Papia, Satornin şi Ghermano;
- Sfântul Mucenic Evstatie;
- Sfântul Policarp cel Nou;
- Sfântului Evanghel.