Calendar ortodox 2022, 11 martie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

Sfântul Ierarh Sofronie este prăznuit la data de 11 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Sofronie este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 11 martie.

Sfântul Ierarh Sofronie (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Sofronie (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 11 martie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Sofronie

Sfântul Ierarh Sofronie s-a născut în Damasc iar părinții lui au fost Plintor și Mira, creștini dreptcredincioși și încă de tânăr a dus o viață curată și plină de înțelepciune duhovnicească. El s-a deprins și cu înțelepciunea cea de afară și și-a câștigat și renume de preaînțelept. El a mers la Ierusalim și după ce a trecut pe la câteva mănăstiri a intrat în viața de obște a marelui Teodosie.

Acolo a intrat ucenic la monahul Ioan, bărbat îmbunătățit și iscusit în înțelepciunea duhovnicească și în cea dinafară și îi urma așa cu fiul își urmează tatăl, și nu i-a fost numai ucenic ci și prieten și tovarăș de călătorii și de nevoințe. Ioan și Sofronie au părăsit Palestina de frica perșilor care năvăliseră care au cucerit Ierusalimul și au luat Sfânta Cruce pe care fusese răstignit Hristos și pe patriarh și 14 ani au stat în robie. În timpul ăsta Ioan și Sofronie se nevoia în Antiohia unde au întocmit cartea ce se numește Limonariu, dar nici acolo nu au găsit liniștea pentru că războaiele persane i-a ajuns din urmă iar ei s-au refugiat în Egipt. Deși până atunci trăia ca un călugăr Sfântul Sofronie abia în Egipt a fost tuns la monahism de către mentorului Ioan. S-au împrietenit cu Sfântul Ioan Milostivul iar Sfinții Chir și Ioan, doctori fără de arginți l-au vindecat pe Sofronie când acesta fusese lovit de o boală care îi luase vederea. Au fost nevoiți să plece și din Egipt, și s-au strâns mai mulți luând calea Constantinopolului împreună cu Ioan cel Milostiv care era patriarhul Alexandriei. Acesta a murit pe drum în cetatea Amatunta iar ei au plecat spre Roma împreună cu 12 frați. După 14 ani a fost adus din robie lemnul Sfintei Cruci și patriarhul Zaharia , însuși împăratul Heraclie a cărat crucea pe străzile Ierusalimului stabilind sărbătoarea de la 14 septembrie. Același Împărat va lua Sfânta Cruce și o va duce la Constantinopol pentru că Ierusalimul va fi din nou cucerit de perși. Sfântul Sofronie a scris împotriva ereziei monotelite a scris cuvinte multe și de folos bisericii lui Hristos, dar tot de la el avem scrisă viața Mariei Egipteanca care a fost precum îngerii pustiului și mai presus de firea omenească.

A negociat cu Omar împăratul osmanlâilor dar acela l-a mințit cu vorbe dulci și s-a dovedit a fi lup în blană de oaie. Când musulmanii au cucerit Ierusalimul creștinătatea s-a strâmtorat și multe strâmbătăți au început să se facă creștinilor. Sfântul Sofronie se tânguia și se ruga la Dumnezeu pentru a nu-l lăsa să vadă pângărirea sfintelor locuri, și-a săvârșit viața și a trecut de la Ierusalimul pământesc, cel plin de lacrimi, la cel din cer, plin de fericire, unde sălășuiesc toți cei ce se veselesc întru Iisus Hristos, Domnul nostru.

Troparul Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinței și chip blândețelor, învățător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte și cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Sofronie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruința, mulțumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozește-ne din toate nevoile, ca să strigăm ție: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!

De râvna cea Dumnezeiască fiind pus în mișcare și lărgind gura Poruncilor celor adevărate, temeliile Bisericii după Lege le-ai așezat; și cuvinte preaînțelepte dând călugărilor celor ce se aflau acolo, te-ai arătat lumii preaînțelepte între patriarhii Ierusalimului, Sfinte Ierarhe Sofronie. Prin care, îndreptându-ne, strigăm ție: bucură-te, lauda cea luminoasă a credincioșilor!

La 11 martie  în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Alexie de la Goloseev; 
  • Sfânta Teodora, împărateasa Artei; 
  • Sfântul Cuvios Pion, preotul din Smirna; 
  • Sfântul Cuvios Gheorghe cel Nou; 
  • Sfinții Mucenici Trofim și Talu; 
  • Aducerea moaștelor Sfântului Mucenic Epimah în Constantinopol.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net