Calendar ortodox 2022, 12 august. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Fotie și Anichit

Sfinții Mucenici Fotie și Anichit sunt prăznuiți la data de 12 august în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Fotie și Anichit sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 12 august. Zi de post.

calendar ortodox 2021 12 august sfintii mucenici fotie si anichint png
Sfinții Mucenici Fotie și Anichit (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 12 august. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Fotie și Anichit

Sfântul mucenic Anichit era nobil și cetățean de seamă al cetății Nicomidia în vremea împăratului Dioclețian. Când păgânul împărat și-a dezlănțuit satanica prigoană asupra creștinilor lipsiți de apărare nobilul Anichint îl mărturisește pe Hristos.

Deși în timpul torturii la care este supus pentru a se lepăda de Dumnezeul cel Viu i se taie limba el continuă să-l mărturisească cu grai și să-l defăimeze pe împărat. Mânios acesta dă ordin călăului să-l decapiteze dar acesta se lovește singur cu securea și se omoară.

Trei ani a suferit Anichit timp în care Fotie, ce-i era nepot a fost martor la toată suferința, și văzând cât de mare este Hristos i s-a alăturat în credință și în îndurarea chinurilor. În timp ce erau torturați ei cântau și aduceau slavă lui Dumnezeu de parcă numai lucruri bune li se întâmpla. Împăratul a dat ordin să fie legați de cai sălbatici și târâți prin toată cetatea, iar când caii au ostenit sfinții s-au ridicat și s-au scuturat de praf.

În cele din urmă au făcut un cuptor mare în care i-au băgat pe toți creștinii iar sfinții Fotie și Anichit au fost primii care au pășit înăuntru și au stat trei ceasuri în mijlocul vâlvătăii cântând “Mulțumim ție, Atotputernice Dumnezeule Tată, că prin Unul născut Fiul Tău, prin Domnul nostru Iisus Hristos ne-ai adunat pe noi la această cunună mucenicească. Rugăndu-ne ție, Preamilostive, întinde de sus mâinile Tale și primește sufletele noastre întru odihna cea veșnică, pe care ai gătit-o mărturisitorilor Tăi".

Toți au murit în foc dar când trupurile le-au fost scoase de din cuptor nu erau atinse nici măcar de fum. 

Troparul Sfinților Mucenici Fotie și Anichit

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Fotie și Anichit

 Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Pe Dumnezeieștii ostași să-i lăudăm, credincioșii; perechea Slavei lui Hristos cu cântări să o cinstim; și ca pe niște propovăduitori tari ai bunei cinstiri și iubitori de Dumnezeu cu adevărat, toți iubitorii de nevoință în laude de cântări să-i încununăm pe dânșii.

La 12 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

 • Sfinții Mucenici Pamfil și Capiton; 
 • Sfinții Cuvioși Serghie și Ștefan; 
 • Sfântul Cuvios Palamon; 
 • Doisprezece sfinți mucenici, ostași cretani; 
 • Sfântul Cuvios Castor; 
 • Treizeci și trei de sfinți mucenici din Palestina.
FotoJet jpg
Reghe, botez Liam jpg
Anamaria Prodan jpg
 Foto  Facebook Ile du Levant (4) jpg
ferentz iohannis jpg
simley si marius jpeg
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Lizz Truss FOTO Getty Images jpg
Vladimir ZelenskI FOTO SHUTTERSTOCK
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto  Facebook Ile du Levant (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Phoebe Lee Matthew a fost mușcată de o „văduvă falsă” jpg