Calendar ortodox 2022, 12 mai. Sfinții zilei. Sfântul Ioan Valahul

Sfântul Ioan Valahul este prăznuit la data de 12 mai în calendarul ortodox. Sfântul Ioan Valahul este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 12 mai.

Sfântul Ioan Valahul (icoană de Andrei Nicolae Raileanu)
Sfântul Ioan Valahul (icoană de Andrei Nicolae Raileanu)

Calendar ortodox 2022, 12 mai. Sfinții zilei. Sfântul Ioan Valahul

Sfântul Ioan Valahul este unul din românii care prin credința lui în Hristos și-a găsit locul în ceata drepților. El este un sfânt nou pentru că a mucenicit după anul 1453 anul în care Constantinopolul a intrat pe mâna musulmanilor. El era, așa cum îi spune și numele valah, adică român din țara Românească. El a trăit după domnia vrednicului voievod Matei Basarab, în vremea lui Mihnea Turcitul, un impostor care a ajuns în scaunul de domnie. Mihnea era fiul unui cămătar grec care a fugit de acasă și s-a aciuat la Stanbul unde se dădea drept fiul lui Radu Vodă. Acolo Mihnea care purta numele de Gioan Bei, era robit cu totul slavei deșarte, a cumpărat de la sultan tronul țării românești cu multe pungi de galbeni.

Când poporul asuprit de prea multe biruri și de lăcomia domnitorului se revolta, acesta chema tătarii spre a-i pedepsi de răsculați, iar aceștia pârjoleau ținuturile și luau cu ei mulțime de români pe care-i făceau sclavi. Apoi Mihnea cuprins de lăcomie s-a răsculat împotriva turcilor, iar sultanul Mehmet a trimis pe tătari în Moldova și două oști în țara Românească și Transilvania. Moldova a fost îngenuncheată de tătari, Mihnea i-a bătut pe potrivnici dar de frică a fugit apoi în munți unde a murit nemântuit. A treia oaste a trecut prin valea Oltului unde a făcut prăpăd printre creștini și și a robit mulțime de oameni pe care i-au legat de carele lor. Atunci, în iarna lui 1659 a fost robit și Ioan, născut și crescut aici, în țara Românească din părinți evlavioși și gospodari și care ave numai 15 ai când a fost prins și luat sclav. 

L-a cumpărat un închinător al lui Alah atras de frumusețea lui trupească, orbit ca să nu vadă frumusețea lui interioară căruia sufletului lui curat și jertfelnic care fumega plin de miresme bineplăcut chiar dacă mergea pe drumul anevoios al robiei. Noul stăpân crede că dacă l-a cumpărat cu aur poate face ce dorește cu el și cuprins de scârbavnice pofte a încercat să-l oblige la păcatul blestemat al cetății Sodomei. Ioan s-a împotrivit urâciunii s-a înarmat cu rugăciunea și cu semnul crucii asupra celuia ce voia cu orice preț să-l murdărească. Pentru că nu reușea să-l înduplece a încercat să-l lege de un copac pentru a-l sili la scârbăciune, dar precum Nestor cel care surpase mândria lui Lie a prins curaj și într-o clipă prielnică l-a ucis pe mârșavul păgân. Ceilalți turci l-au legat și l-au dus la Stanbul, la văduva păgânului să facă ce va voi cu el. Dar Satana nu are odihnă și lucrează în fel și chip la ispitele împotriva mărturisitorilor lui Hristos. Femeia a poftit la trupul tânăr fraged și feciorelnic al lui Ioan și i-a poruncit să-i ia locul bărbatului ei. L-a ademenit cu averea cu veșminte de mătase și pietre nestemate, cu nurii ei de păgână nerușinată dar și cu promisiuni de mărire dându-l exemplu pe Mihnea Turcitul, ajuns domnitor.

Ioan a rezistat ispitei și în cele in urmă a fost dat pe mâna călăilor care l-au chinuit în fel și chip, promițându-i-se nu numai iertare ci și mărirea dacă va renunța la Hristos. Dar pentru că a îndurat mult cazne dar el era neclintit în credința lui în cele din urmă, în ziua a 12 a lunii mai din anul 1662, pururea fericitul Ioan a primit din mâna Domnului cununa biruinței. Povestea lui a fost scrisă de învățatul grec Ioan Cariofil și tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul, iar mai apoi a fost trecut în sinaxarele grecești și în cele românești. 

Troparul Sfântului Mucenic Ioan Valahul

Glasul al 4-lea

Astăzi duhovnicește prăznuiește Biserica dreptcredincioșilor, și cu bucurie strigă: Veniți, iubitorilor de mucenici, să prăznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Că acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, în împărăteasca cetate a lui Constantin a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat și bine primit, prin mucenicie. Iar acum se roagă neîncetat în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Ioan Valahul

Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Arătatu-s-a nouă astăzi, cel preaînfrumusețat cu curăția, tânărul ostaș al Mântuitorului, luminând pe toți cei ce strigă: Bucură-te, Ioane, mare mucenice al lui Hristos!

La 12 mai în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului; 
  • Sfântul Gherman, patriarhul Constantinopolului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net