Calendar ortodox 2022, 2 mai. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopol

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopol sunt prăznuite la data de 2 mai în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Atanasie cel  este între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 18 ianuarie și 2 mai.

Sfântul Atanasie cel Mare (foto: Doxologia.ro)
Sfântul Atanasie cel Mare (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 2 mai. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare în Constantinopol

Sfântul Atanasie cel Mare a fost unul din cei mai importanți ierarhi ai bisericii creștine din secolul al IV-lea. S-a născut în Alexandria în anul 295 sau 296 și a fost hirotonit diacon la doar 24 de ani după ce a primit o temeinică pregătire teologică. Sfântul Alexandru al Alexandriei îl face și secretarul lui după ce-l hirotonește și în această calitate îl însoțește pe patriarh la Niceea și ia parte la primul Sinod Ecumenic convocate de sfântul Constantin cel Mare. 

La sinodul ecumenic de la Niceea din anul 325 unde s-au stabilit printre altele prima parte a  Crezului pe care și astăzi îl rostim în biserică, canonul Sfintei Scripturi ordinea și structura cărților pe care le conține și ziua în care se serbează Paștele, adică în prima duminică de după prima lună plină care are loc după echinocțiul de primăvară. 

Sfântul Atanasie contribuie la combaterea și condamnarea ereziilor lui Arie care contesta Dumnezeirea lui Hristos și ale cărui teorii au creat prima mare tulburare din sânul bisericii creștine. La moartea Sfântului Alexandru este ales episcop la 8 iunie 328 și deși a suferit nu mai puțin de cinci exiluri a păstorit pe creștinii ortodocși până în anul 373, fiind un vajnic apărător al credinței și un puternic adversar al ereticilor susținători ai lui Arie. Pentru că era un bun cunoscător al Sfintei Scripturi dar avea și temeinice cunoștințe de filosofie și teologie, a pus dogma credinței ortodoxe pe temelii puternice. A murit la 2 mai 373 dup 45 de ani de episcopat. 

Troparul Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare

 Glasul al 3-lea 

Stâlp al Ortodoxiei ai fost, prin dumnezeiești învățături, întărind Biserica, ierarhe Atanasie; căci pe Fiul de o ființă cu Tatăl mărturisindu-L, ai rușinat pe Arie. Părinte cuvioase, roagă pe Hristos Dumnezeu, să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Atanasie cel Mare

Cu curgerea sângelui tău adăpându-se Biserica lui Hristos, odrăslește din Dumnezeiasca sămânță dogma pe care o avem de la părinți, cuvioase.

Ale Ortodoxiei învățături sădind, spinii relei socotințe ai tăiat, înmulțind sămânța credinței cu plouarea Duhului cuvioase. Pentru aceasta lăudăm pomenirea ta.

La 2 mai în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Esper și Zoe, și fii lor Chiriac și Teodul; 
  • Cuviosul Iordan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net