Calendar ortodox 2019, 23 aprilie. Sărbătoarea zilei. Pogorârea la iad

Pogorârea la iad este prăznuită în anul 2022 la data de 23 aprilie în Calendarul ortodox. Pogorârea la iad este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 23 aprilie.

Calendar ortodox 2019, 237 aprilie. Sărbătoarea zilei. Pogorârea la iad; Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Pogorârea la iad (icoană de Gabriel Toma Chituc)
Pogorârea la iad (icoană de Gabriel Toma Chituc)

În Sfânta și Marea Sâmbătă prăznuim punerea în mormânt a Mântuitorului și pogorârea acestuia la iad. Sfântu Apostol Petru ne explică cum în răstimpul dintre moarte și înviere când trupul lui Hristos zăcea în mormânt, Hristos a coborât cu sufletul lui dumnezeiesc printre morți care se aflau în stăpânirea celui rău încă de la căderea lui Adam și le-a propovăduit și lor cuvântul Evangheliei. Astfel, Hristos a coborât până la baza creației dar nu ca osândit, ci ca Dumnezeu. Această umilire, moartea pe care Dumnezeu nemuritor o acceptă de bunăvoie, se datorează dragostei pe care o are pentru om, căci Dumnezeu primește să coboare și să aducă lumina acolo unde domnea spaima și întunericul. Fiul lui Dumnezeu, născut mai înainte de veci și nemuritor, parcurge pentru ca mântuirea noastră să fie posibilă, tot ciclul existenței umane aflate până atunci sub blestemul păcatului, adică al morții și se solidarizează asfel cu natura umană în naștere, viață, moarte și viața de după moarte. Dar pentru că moartea era asociată cu păcatul iar el era fără de păcat, nici mormântul nu putea păstra sfântul trup și nici iadul sfântul său suflet. Astfel, El desființează această formă de existență, sfărâmă puterea vrăjmașului, învinge moartea și dă naștere unei noi forme de veșnicie  aceea a împărăției cerurilor.  

Liberul arbitru este valabil și aici. Hristos propovăduiește iar cei care primesc cuvântul său primesc și viața de apoi. Dragostea sa este mai puternică decât ura și deznădejdea locașului morții, dar nu mântuiește pe nimeni în mod automat ci așteaptă răspuns la chemarea sa. Hristos propovăduiește morților și așteaptă răspuns de la ei la propovăduirea lui ca răspuns la dragostea sa jertfelnică. Coborând în mormânt Iisus își amintește de toți cei care au dus o viață dreaptă dar și de cei care l-au profețit fără să-l cunoască. Firește că nu toți morții au răspuns chemării lui, mulți nu au ascultat glasul Lui sau nu au putut să-l înțeleagă datorită învârtoșării inimilor lor. Prin coborârea la Iad Domnul a săvârșit cea mai de seamă biruință a sa, a desființat rânduiala în vigoare de la căderea lui Adam în păcat când prin moarte omul rămânea veșnic despărțit de Dumnezeu și a adus o lege nouă schimbând rostul morții din pedeapsă pentru păcat în cale de unire cu Cel de Sus.

Rugăciunea zilei de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în rai. Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri. 

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposați, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Nu încetați a vă ruga, pentru ca prin rugăciunile voastre, păcătoșii să câștige iertare, săracii ajutorul, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin.

Calendar ortodox 2022, 25 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (icoană de Gabriel Toma Chituc)
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (icoană de Gabriel Toma Chituc)

În vremea când Dioclețian a fost împărat avea un vrăjitor pe nume Apolon care î făcea profeții care niciodată nu se împlineau dar el le credea cu tărie. De aceea când diavolul Apolon i-a spus că din cauza creștinilor nu se împlinesc profețiile sale el s-a mâniat foarte tare pe creștini și el s-a umplut de mânie împotriva ce cred în Hristos și a reînnoit prigoana care abia încetase. 

Sfântul Gheorghe era om de încredere al împăratului, ostaș viteaz și cinstit, dar când a văzut prigoana și cele ce se întâmplă și-a împărțit aurul, argintul și hainele și a luat atitudine înaintea păgânului împărat mărturisindu-l pe Hristos. Împăratul l-a chinuit în fel și chip și când credea că l-a frânt Marele Mucenic acesta se ridica și mai falnic și mai puternic. Călăii care-l torturau au fugit la împărat cuprinși de spaimă mare și de uimire. Iar împăratul îi cerea să spună cu ce vrajă se apără și nu este înfrânt de tot ce aruncă asupra lui, dar degeaba îi explica marele mucenic că Hristos îl apără căci iodolatrului nu-i venea să creadă. Iar când l-au dus pe Sfântul Gheorghe la templu să-i arate puterea idolilor aceștia s-au prăbușit pe loc făcându-se fărâme. Chiar împărăteasa Alexandra a căzut a picioarele mucenicului mărturisindu-l pe Hristos iar împăratul mâniindu-se i-a trimis la locul de execuție ca să fie tăiați cu sabia. Împărăteasa și-a dat duhul în mâinile Domului pe drum iar Sfântul Gheorghe a mulțumit lui Dumnezeu și a cerut iertare pentru prigonitorii săi înainte să fie tăiat cu sabia.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Glasul al 4-lea

Ca un izbăvitor al celor robiți și celor săraci ocrotitor, celor bolnavi doctor, împăraților ajutător, purtătorule de biruință, Mare Mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

Glasul al 4-lea 

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Lucrat fiind de Dumnezeu, te-ai arătat lucrător preacinstit al dreptei credințe, spicele virtuților adunându-ți. Că semănând cu lacrimi, cu veselie seceri și luptând cu sânge pe Hristos ai luat. și cu rugăciunile tale sfinte, dai tuturor iertare de greșeli.

La 23 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai este pomenit

  • Sfântul Mucenic Valerie

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bazilica Sfântul Petru (© Pixabay)
building 7935883 1280 jpg
ceaiuri pentru fiere din plante medicinale jpeg
creanga si eminescu jpg
bancomat jpeg
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net