Calendar ortodox 2022, 13 mai. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Glicheria

12 mai 2022

Sfânta Muceniță Glicheria este prăznuită la data de 13 mai în calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Glicheria este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 13 mai.

calendar ortodox 2021 13 mai sfanta mucenita glicheria png
Sfânta Muceniță Glicheria (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 13 mai. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Glicheria

Sfânta Muceniță Glicheria a fost fiica antipatului roman Macarie, iar când a rămas orfană s-a alăturat creștinilor, mergea la biserică și se ruga la Hristos și la Maica Domnului. Ea și-a luat-o pe Maria Fecioara drept model în viață și a decis să-și păstreze curățenia logodindu-se cu Iisus Hristos, mirele dumnezeiesc. Când împăratul Antonin a dat ordin ca toți supușii să se închine și să aducă jertfă înaintea idolilor lui Jupiter (Zeus). Când i-a venit Glicheriei rândul la închinat, s-a însemnat cu semnul crucii și a mers la templu. Acolo în văzul tuturor s-a închinat la Hristos și din ceruri a căzut un fulger care lovit idolul făcând un zgomot infernal, iar statuia s-a prefăcut în fărâme. Guvernatorul a poruncit să fie aruncată în temnița cea mai adâncă și să nu primească nici un fel de hrană. Doar că îngerul din cer se pogora și o ospăta de Glicheria cu hrană dumnezeiască. Unul din temniceri nedumerit de îndelunga ei rezistență a tras cu ochiul și cu ochii lui l-a văzut e înger pogorându-se și aducându-i hrană, a mers l-a prefect unde i-a povestit ce se întâmplă și apoi a mărturisit că a devenit creștin în urma a ceea ce a văzut. Prefectul a ordonat să fie decapitat iar Gligheria aruncată în foc de unde a ieșit nevătămată. Văzând o așa minune a poruncit ca sfânta muceniță să fie dusă și aruncată în arenă la fiare sălbatice, dar și acolo au ieșit două leoaice înfricoșătoare care au venit și s-au așezat blând la picioarele ei. Sfânta s-a așezat în genunchi aducând slavă lui Dumnezeu și și-a dat sufletul în mâinile îngerilor fără ca animalele sălbatice să-i facă vreu rău. Episcopul Dometie a luat trupul muceniței sfinte și a îngropat-o cu cinste în Tracia, aproape de Eraclia. Mai târziu a izvorât mir tămăduitor din cinstitele ei moaște și cine se ungea cu el se vindeca de toate bolile.  

Troparul Sfintei Mucenițe Glicheria

 Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Glicheria, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc, și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre. 

Condacul Sfintei Mucenițe Glicheria

 Glasul al 3-lea 

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Pe Fecioara și de Dumnezeu Născătoarea Maria iubind, ți-ai păzit fecioria ta nestricată, și din dragostea cea către Domnul îndemnându-te, cu bărbătesc cuget ai pătimit până la moarte. Pentru aceasta Glicheria, cu îndoită cunună, te-a încununat pe tine Hristos Dumnezeu.

La 13 mai în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Laodichie; 
  • Sfântul Cuvios Serghie Marturisitorul; 
  • Sfântul Cuvios Pavsicacos, episcopul Sinadei; 
  • Sfântul Mucenic Alexandru, episcopul Tiverianiei; 
  • Sfântul Cuvios Nichifor, preotul Manastirii Efes;
  •  Sfântul Cuvios Eftimie cel Nou, ctitorul Mănăstirii Ivirilor din Aton; 
  • Sfântul Cuvios Ioan Iviritul; 
  • Sfântul Cuvios Gheorghe Iviritul; 
  • Sfântul Cuvios Gavriil Iviritul și sfinții cuvioși mucenici iviriți.
survivor3 png
cub oana roman png
BeFunky collage (7) jpg
2 bd foto1 Hepta Mediafax Foto ZUMA Press Hepta jpg
leni klum 2 jpg
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
FotoJet (1) jpg
vaccin sinovac jpeg
cherries ge681e00cc 1920 jpg
extrageri loto
calendar ortodox 2021 17 mai sfantul apostol andronic si sotia sa iunia png
Insula Ko Samui din Thailanda jpeg