Calendar ortodox 2022, 14 august. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Miheia

Sfântul Proroc Miheia este prăznuit la data de 14 august în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Miheia este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 14 august. Zi de post.

Sfântul Proroc Miheia (foto: doxologia.ro)
Sfântul Proroc Miheia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 14 august. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Miheia

Sfântul Proroc Miheia a prorocit în același timp cu Ilie când regi erau peste Israel în Samaria, Ahab cu Isabela iar peste iudei în Ierusalim, Iosafat.

În acea vreme regatul se scindase deja în două, pe deoparte semințiile lui Iuda și a lui Veniamin și avea capitala la Ierusalim, iar pe de cealaltă parte celelalte zece seminții în frunte cu cea a lui Efraim, împărăția lui Israel, de unde era de loc și Miheia.

Miheia îl mustra și el pe Ahab, la fel ca Ilie pentru depărtarea de Dumnezeu și închinarea la idolii cei fără de viață, iar Ahab îl voia mort pentru a săpa de criticile și acuzele din glasul său. În acele zile Ahab încheiase o alianță cu Iosafat și împreună doreau să pornească război împotriva Asiriei pentru a recuceri cetatea Ramot din Galaad.

Ahab a întrebat vreo 400 de proroci mincinoși dacă va câștiga războiul iar aceștia i-au spus că-l va câștiga și-l va lua rob pe regele Asiriei. Atunci Iosafat l-a întrebat: Nu ai nici un proroc al lui Dumnezeu pe care s-l întrebi că numai acela îți va spune adevărul. Iar Ahab nu voia să-l întrebe pe Miheia pentru că acesta mereu îl certa. În cele din urmă l-a chemat și l-a întrebat iar răspunsul nu l-a mulțumit: “Am văzut pe tot Israelul risipit prin munți, ca oile fără păstor" iar șefului falșilor profeți i-a spus: “Tu vei vedea împlinirea cuvintelor acestea în ziua aceea când vei fugi din odaie în odaie și din casă în casă, vrând să te ascunzi în casa ta de frica asirienilor!".

Ahab s-a mâniat și a poruncit ca Miheia să fie aruncat în temniță și să fie hrănit numai cu pâine și apă până se va întoarce el de la război, iar Miheia i-a replicat: “Dacă te vei întoarce cu pace, apoi să știi că Domnul n-a grăit prin mine". Regele Ahab a murit în război și i-a urmat la tron Ohozia, fiul lui. 

Troparul Sfântului Prooroc Miheia

Glasul al 2-lea

A proorocului Tău Miheia pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.

La 14 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Marcel, episcopul Apamiei; 
  • Aducerea cinstitei Cruci în palatul imperial din Constantinopol; 
  • Sfântul Mucenic Ursichie; 
  • Sfântul Mucenic Simeon Trapezunteanul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
masina sicriu mecum auctions jpg
vaza flori jpg
banner mama luiza melencu png
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net