Calendar ortodox 2022, 4 august. Sfinții zilei. Sfinții 7 tineri din Efes

Sfinții 7 tineri din Efes sunt prăznuiți la data de 4 august în calendarul ortodox. Sfinții 7 tineri din Efes sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 4 august. Zi de post.

Sfinții 7 tineri din Efes (foto: doxologia.ro)
Sfinții 7 tineri din Efes (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 4 august. Sfinții zilei. Sfinții 7 tineri din Efes

În vremea împăratului păgân Deciu era mare prigoană împotriva creștinilor și mulți dintre ei fugeau și se ascundeau, care pe unde puteau, pentru a scăpa de tortură și moarte. Cei șapte tineri trăiau în Efes  și a dat porunca pentru aducerea de jertfe, iar sângele animalelor sacrificate uda pământul iar fumul și mirosul jertfelor umplea aerul. În timpul acesta cei ce refuzau erau vânați pretutindeni, unii cădeau la închinarea la idoli, alții mergeau cântând psalmi în întâmpinarea martiriului suferind felurite morți. În vremea aia șapte tineri, Maximilian, Iamvlih, Martinian, Ioan, Dionisie, Exacustodian și Antonin, trăiau ca frații uniți de credința și dragostea pentru Hristos. Ei petreceau împreună în rugăciune prin omorârea trupurilor prin post și curăție.

Ca să scape de mânia împăratului s-au ascuns într-o peșteră, iar împăratul auzise de ei pentru că toți erau din familii bune, înstărite care aveau dușmani mulți iar aceștia au picurat otrava în urechile împăratului. Peștera în care s-au ascuns a fost dezvăluită chiar de părinții lor, care luați l-a întrebări s-au dezis de fii lor creștini cerșind mila împărătească. Atunci împăratul a dat ordin să zidească gura peșterii pentru ca tinerii creștini să moară de foame și de sete, dar unul din soldați as scris pe plăcuțe de plumb numele și povestea tinerilor, și a pus-o în peșteră înainte să fie astupată de tot. Atunci Dumnezeu i-a adormit pe cei șapte tineri pentru toată vremea cât gura peșterii va sta zidită. Împăratul Deciu a murit, la fel ca mulți împărați păgâni care i-au urmat.

În vremea împăratului Teodosie oamenii au început să ia pietre din gura peșterii pentru a construi altceva. Când au străpuns zidul cei șapte tineri s-au trezit de parcă ieri adormiseră. Iamvlih a fost primul care a îndrăznit să iasă și a mers încotro știa că este Efesul, dar hainele nu le cunoștea vedea peste tot cruci și toți vorbeau deschis fără ascunziș de Hristos și el nu înțelegea nimic. A scos un bănuț de argint și a vrut să cumpere pâine dar negustorul s-a speriat văzând chipul împăratului Deciu pe bănuț. Întâi au crezut că a găsit o comoară și l-au prins mai mulți încercând să afle unde-i aceasta. L-a dus în fața episcopului. Acesta la descusut și nimeni nu mai înțelegea nimic, întrucât Iamvlih vorbea de lucruri care pentru cei de acum era istorie veche și uitată. Au mers cu alai la peșteră și au găsit tăblițele de plumb și mult s-au minunat iar vestea a ajuns la împăratul Teodosie care a venit la Efes și s-a închinat sfinților.

Multe au vorbit dar în timp ce vorbeau sfinții au adormit ușor din nou de data asta pentru totdeauna. Împăratul a vrut să le fac racle și biserică dar ei i s-au arătat în vedenie și i-au cerut să-i lase așa cum îi găsise.  Istoricii care povestesc acest fapt sunt în dezacord doar în numărul anilor care au dormit cei șapte tineri, întrucât unora le ies calculele 17 altora 172 sau chiar și 175.

Troparul Sfinților șapte tineri din Efes

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților 7 tineri din Efes: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan și Constantin

 Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Cel Ce ai minunat pe pământ pe sfinții Tăi, mai înainte de înfricoșătoarea și a doua Ta venire, prin preaslăvită scularea celor șapte tineri, Hristoase, descoperind învierea ce va să fie, ai arătat celor ce nu credeau în ea, îmbrăcămintea și trupurile lor nestricate. Iar pe împăratul l-ai înduplecat a grăi: cu adevărat este învierea morților.

La 4 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Aducerea moaștelor Cuvioasei Muceniță Evdochia; 
  • Sfântul Mucenic Tatuil; 
  • Sfântul Sfintitului Mucenic Cosma Etolianul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net