Calendar ortodox 2022, 14 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Mucenic Isidor din Hios

13 mai 2022

Sf├óntul Mucenic Isidor din Hios este pr─âznuit la data de 14 mai ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Mucenic Isidor din Hios este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 14 mai.

calendar ortodox 2021 14 mai sf isidor din hios png
Sfântul Mucenic Isidor din Hios (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 14 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Mucenic Isidor din Hios

Sf├óntul Mucenic Isidor din Hios a intrat ├«n armata ├«mp─âratului Deciu chiar ├«n primul an al ├«nsc─âun─ârii ├«n subordinea comandantului Numerian. Apoi ├«mp─âratul Deciu a dat ordin ca to╚Ťi militarii din armata sa s─â aduc─â jertf─â zeilor, iar cei ce nu o vor face s─â fie obliga╚Ťi prin chinuri ╚Öi tortur─â. ├Änainte de a se al─âtura armatei Isidor ducea o via╚Ť─â dreapt─â, petrec├óndu-╚Öi via╚Ťa ╚Ťin├ónd posturile ╚Öi ├«nfr├ón├óndu-╚Öi poftele, f─âcea lucrurile cu ├«n╚Ťelepciune, se ferea de desf─ât─ârile ╚Öi de╚Öert─âciunile lumii ╚Öi fugea de lucrurile necurate pe care le f─âceau p─âg├ónii.

Acum ├«n armat─â fiind, iar ordinul ├«mp─âratului fiind dat, Isidor a fost deconspirat la comandant de un camarad, un soldat cu numele de Iulie, c─â refuz─â s─â ├«mplineasc─â ordinul ├«mp─âr─âtesc de a aduce jertf─â idolilor. Atunci comandantul i-a dat de ales, s─â jertfeasc─â idolilor sau va fi b─âtut. A fost b─âtut cu vine de bou dar Isidor tot ├Äl m─ârturisea pe Hristos.  Atunci i-au t─âiat limba ca s─â nu-l mai m─ârturiseasc─â pe Hristos dar sf├óntul Mucenic tot gr─âia Adev─ârul, ├«n schimb comandantul nu mai putea scoate o vorb─â chiar dac─â avea limba ├«n gur─â, la locul ei.

Atunci Sfântului mucenic Isidor i-au tăiat capul, și trupul i l-au aruncat la câini, dar animalele înfometare nu s-au atins de el. Un creștin tăinuit pe nume Amonie a luat cinstitul trup și l-a îngropat în secret și mai târziu, și el la rândul lui, și-a primit coroana mucenicească.

Mai apoi o cuvioas─â pe nume Mironia a g─âsit moa╚Ötele lui Isidor, le-a scos din p─âm├ónt, le-a uns cu miresme de pre╚Ť ╚Öi le-a a╚Öezat ├«n p├ónz─â curat─â, iar dup─â ├«ncetarea prigoanelor a zidit o biseric─â ├«nchinat─â sf├óntului ╚Öi unde bolnavii se vindecau rug├óndu-se la Dumnezeu iar Sf├óntul Mucenic Isidor din Hios le era mijlocitor. 

Troparul Sfântului Mucenic Isidor din Hios

 Glasul al 4-lea

Mucenicul T─âu, Doamne, Isidor, ├«ntru nevoin╚Ťa sa, cununa nestric─âciunii a dob├óndit de la Tine, Dumnezeul nostru.; c─â av├ónd puterea Ta, pe chinuitori a ├«nvins; zdrobit-a ╚Öi ale demonilor neputincioase ├«ndr─âzniri. Pentru rug─âciunile lui, m├óntuie╚Öte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Isidor din Hios

 Glasul al 3-lea 

Ar─âtatu-Te-ai ast─âzi lumii ╚Öi lumina Ta, Doamne, s-a ├«nsemnat peste noi, care cu cuno╚Ötin╚Ť─â Te l─âud─âm. Venit-ai ╚Öi Te-ai ar─âtat, Lumina cea neapropiat─â.

├Ändrept─âtor prea mare lumii tu te-ai ar─âtat, sfinte, cu rug─âciunile tale cele c─âtre Dumnezeu. Pentru aceasta te l─âud─âm pe tine ast─âzi, mucenice de Dumnezeu ├«n╚Ťelep╚Ťite, m─ârite Isidor.

La 14 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Mucenic Terapont; 
  • Sf├óntul Mucenic Alexandru din Conducheli; 
  • Sfin╚Ťii Mucenici Alexandru, Varvar ╚Öi Acolut; 
  • Sf├óntul Leontie, patriarhul Ierusalimului; 
  • Sf├óntul Mucenic Marcu Criteanul; 
  • Sf├óntul Mucenic Ioan Bulgarul.
kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
1alexandra stan mihai morar png
cub jojo admin gif
alina puscas png
image
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg