Calendar ortodox 2022, 14 septembrie. Sărbătoarea zilei. Înălțarea Sfintei Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci este prăznuită la data de 14 septembrie în calendarul ortodox. Înălțarea Sfintei Cruci este praznicul zilei cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 14 septembrie. Zi de post negru.

Înălțarea Sfintei Cruci (foto: doxologia)
Înălțarea Sfintei Cruci (foto: doxologia)

Calendar ortodox 2022, 14 septembrie. Sărbătoarea zilei. Înălțarea Sfintei Cruci

Biserica amintește în această zi de descoperirea sfintei și dătătoarei de viață cruci lui Hristos de către Sfânta Împărăteasă Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare. Pe când se afla la Ierusalim, împărăteasa a cerut să fi căutată crucea Mântuitorului și în pământul de pe Golgota au găsit cele trei cruci pe care au fost crucificați Mântuitorul nostru și cei doi tâlhari.

Pentru a afla care este crucea pe care a fost răstignit Iisus, patriarhul Macarie a atins cu cele trei cruci o femeie moartă și atunci când în urma atingerii femeia a înviat, atunci s-a dovedit fără de tăgadă care este crucea cea dătătoare de viață, crucea pe care a fost răstignit Domnul. Patriarhul a înălțat sfânta Cruce înaintea întregului popor și apoi a fost depusă în biserica Sfintei Învieri unde a rămas până în anul 614, la 4 mai, când Ierusalimul a căzut în robia perșilor care au dărâmat biserica și au furat prețiosul odor. Crucea a fost recuperată după 10 ani, când cu ajutorul lui Dumnezeu împăratul Heraclie l-a învins pe Hosroe, regele perșilor și a readus sfântul Lemn la Ierusalim.

Iar mai apoi, în anul 633 l-a mutat cu alai mare la Constantinopol. Aici crucea a fost împărțită în părticele mici și împrăștiată în întreaga creștinătate. Cu toate asta Crucea Domnului își păstrează toată puterea lui Dumnezeu, taina și lucrarea ei rămâne vie și nedespărțită de lucrarea Duhului Sfânt. Crucea rămâne altarul jertfei a Fiului lui Dumnezeu, jertfa de răscumpărare a noastră a tuturor, pentru totdeauna.

Astăzi, în toate bisericile se cântă “Crucii tale ne închinăm Stăpâne și Sfântă Învierea ta o lăudăm și o mărim”.

Tropar la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci

 Glasul 1

Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvintează moștenirea Ta; biruință binecredincioșilor creștini asupra celui protivnic dăruiește și cu Crucea Ta păzește pe poporul Tău.

Condac la Praznicul Înălțării Sfintei Cruci

 Glasul al 4-lea 

Cel Ce Te-ai înălțat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pe dreptcredincioșii creștini, dăruindu-le biruință asupra celui protivnic; având ajutorul Tău, armă de pace nebiruită biruință.

La 14 septembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Adormirea Sfântului Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;
  •  Împărăteasa Plachila; 
  • Sfinții Părinți care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic;
  •  Sfântul Mucenic Papa; 
  • Sfântul Mucenic Teoclit; 
  • Sfântul Valerian, pruncul; 
  • Sfântului Cuvios Mucenic Macarie de la Manastirea Dionisiu (Muntele Athos);
  • Sultana Mara, prințesa Serbiei.
cub andi moisescu olivia steer png
FotoJet (1) jpg
cub amal george cooney png
cub anamaria prodan png
horoscop zilnic 16 februarie jpeg
kate middleton   GettyImages 1446352862 jpg
cub ramona badescu png
alin oprea logodna medana 4 jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
concediu ingrijirea copilului jpg
foto1 ultimul sateanB jpg
shutterstock 2097257428 jpg
moaste  sever gheorghe jpg
mititelu jr 4 jpg
calendar ortodox 2021 6 decembrie sf ierarh nicolae icoana de gabriel toma chituc jpeg