Calendar ortodox 2022, 15 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

14 mai 2022

Sf├óntul Iacob Putneanul este pr─âznuit la data de 15 mai ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Iacob Putneanul este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 15 mai.

calendar ortodox 2021 15 mai sf iacob putneanul png
Sfântul Iacob Putneanul (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 15 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Iacob Putneanul s-a n─âscut ├«n nordul Moldovei, la 20 ianuarie 1719 ├«ntr-o familie credincioas─â. Aproape toat─â familia sa va intra ├«n cinul monahal. P─ârin╚Ťii se vor c─âlug─ârii lu├ónd numele de Mariana ╚Öi Adrian, o sor─â a devenit monahia Pelaghia iar un frate Ioil monahul. O alt─â sor─â a lui Iacob, Maria, s-a c─âs─âtorit dar so╚Ťul ei va deveni peste ani monahul Misail de la Schitul Dolje╚Öti.

Sf├óntul Iacob a intrat frate la m─ân─âstirea Putna la numai 12 ani unde a ├«nv─â╚Ťat ├«n mod des─âv├ór╚Öit ce ├«nseamn─â ascultarea pun├ónd bazele sf├óntului mitropolit ce va deveni. ├Än 1736, la numai 17 ani a fost hirotonit ieromonah de c─âtre Mitropolitul Antonie. Sf├óntul Iacob ╚Öi-a umplut de dragostea pentru Hristos ╚Öi de r├óvn─â ├«ntr-u dob├óndirea unirii cu Dumnezeu. La 25 de ani este ales egumenul m─ân─âstirii Putna ╚Öi pentru c─â renumele s─âu dep─â╚Öea cu mult zidurile m─ân─âstirii, doar un an mai t├órziu este ales Episcop de R─âd─âu╚Ťi. Sf├óntul Iacob s-a implicat ├«n organizarea ╚Öcolilor pentru copii implic├óndu-se ├«n g─âsirea de dasc─âli potrivi╚Ťi pentru ╚Öcolile din episcopie. A continuat opera Sf├óntului Mitropolit Dosofei ajut├ónd ╚Öi sus╚Ťin├ónd traducerea c─âr╚Ťilor de cult ├«n limba rom├ón─â. A fost una din vocile care au sus╚Ťinut desfiin╚Ťarea veciniei, echivalentul iob─âgiei ├«n Moldova.

├Än anul 1750, trebuia ales un nou mitropolit al Moldovei iar cutuma bisericeasc─â cerea ca episcopul de Roman s─â primeasc─â aceast─â cinste. Episcopul Ioanichie, cunosc├óndu-l bine pe Iacob, a renun╚Ťat la aceast─â cinste v─âz├ónd c─â el este cel ales de Dumnezeu pentru aceast─â cinste.

A fost mitropolit 10 ani ╚Öi a avut o intens─â ╚Öi rodnic─â activitate social─â nu numai pastoral─â, a promovat cultura rom├óneasc─â a sus╚Ťinut tiparul ╚Öi a avizat ╚Öi supravegheat traducerea de c─âr╚Ťi.

Troparul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

 Glasul al 3-lea

Grija cea lumeasc─â lep─âd├ónd ╚Öi via╚Ťa pustniceasc─â tr─âind, ca un bun p─âstor turma cea cuv├ónt─âtoare a Moldovei ai p─âzit, pentru aceasta cu ├«ngerii ├«n ceruri te vesele╚Öti, Sfinte Ierarhe Iacob, Arhiereul lui Hristos, roag─â-te pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Glasul al 4-lea

 Cu fapte bune ╚Öi cu virtu╚Ťi ├«mpodobindu-te, Sfinte Ierarhe Iacob, dasc─âl iscusit al credincio╚Öilor te-ai ar─âtat ╚Öi ├«nnoitor al m─ân─âstirii Binecredinciosului Voievod ╚Ötefan cel Sf├ónt te-ai ├«nvrednicit. Pentru aceasta, Hristos te-a pream─ârit ├«n ceruri, unde te rogi ne├«ncetat pentru sufletele noastre.

La 15 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Cuvios Pahomie cel Mare;
  • Sf├óntul Mucenic Halvard Norvegianul;  
  • Sf├óntul Cuvios Ahile, episcopul Larisei; 
  • Sf├óntul Cuvios Varvar, izvoratorul de mir.
survivor tj nedelcu png
3alex nedelcu survivor png
1 johnny depp amber heard jpg jpeg
1 insula iubirii 1 jpg jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ramona olaru png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
FotoJet (2) jpg
FotoJet (1) jpg
evoli boala tigari electronice jpeg
Sorin Oprescu a fost s─âltat de masca╚Ťi din casa lui, ├«n septembrie 2015, dup─â ce tocmai primise mit─â 25 000 de euro jpeg
ion tiriac jpg
calendar ortodox 2021 18 mai sfantul mucenic teodot din ancira png