Calendar ortodox 2022, 15 martie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Agapie și cei șapte mucenici

Sfântul Mucenic Agapie este prăznuit la data de 15 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Agapie este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 15 martie. Începutul Postului Mare.

Sfinții Mucenici Agapie, Plisie și Timolau (foto: doxologia)
Sfinții Mucenici Agapie, Plisie și Timolau (foto: doxologia)

Calendar ortodox 2022, 15 martie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Agapie și cei șapte mucenici

Acești sfinți mucenici și-au câștigat coroanele biruinței în vremea împărăției lui Dioclețian. Agapie era din Gaza, Timolau din Balcicul de astăzi, Romil era ipodiacon în biserica din Diaspole, iar Plisie și cei doi Alexandru erau din Egipt. Toți au pătimit și și-au dat viața în numele lui Hristos în Cezareea Palestinei în vremea când Urban era guvernatorul provinciei și îi prigonea pe creștini deja de doi ani, din porunca împăratului, iar păgânii veneau să asiste la chinuri ca la circ. Atunci a fost chinuit ucis în foc și sfântul Timotei cel care este pomenit la 19 august, dar și alt Mucenic Agapie care a fost chinuit împreună cu sfânta Tecla. La aceste chinuri au fost martori Alexandru, Plisie, Timolau, Romil, Dionisie și încă un Alexandru și după ce au fost martori la credința celor torturați și uciși s-au dus singuri în fața guvernatorului Urban și au cerut moartea declarându-se creștini. Urban a încercat să-i amăgească în fel și chip să-i facă să se răzgândească, ba promițându-le diverse recompense, ba chinuindu-i în fel și chip. Sfântul Agapie care îndurat multe pentru că-l mărturisea pe Hristos neabătut și servitorul lui credincios, Dionisie Egipteanul s-a alăturat celor șase, iar Urban și călăii lui nu pridideau în a-i chinui în fel și chip, iar când au văzut că nu au nici o șansă să-i facă să se închine la idoli i-au tăiat cu sabia. Așa și-au câștigat coroanele biruinței mucenicești și biserica se bucură de ei în ceruri.

Troparul Sfinților Mucenici Agapie, Plisie și Timolau și cei împreună cu dânșii

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Agapie, Plisie și Timolau și cei împreună cu dânșii

Glasul al 8-lea

Înviat-ai din morți viața tuturor și înger luminat femeilor a strigat: Părăsiți-vă de lacrimi, apostolilor binevestiți, strigați lăudând că a înviat Hristos Domnul, Carele a binevoit a mântui ca un Dumnezeu neamul omenesc.

Ceată cea cu numărul de șapte a sfinților mucenici, tare ați pătimit pentru Preasfânta Treime Cea Dumnezeiască și cu harul ați pierdut mulțimile vrăjmașilor celor de gând și v-ați împreunat, prin Duhul, cu mulțimea Puterilor celor Cerești. Cu ale voastre rugăciuni să Se milostivească spre noi Iubitorul de oameni.

 La 15 martie  în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Apostol Aristobul, episcopul Britaniei; 
  • Sfântul Mucenic Nicandru din Egipt; 
  • Sfântul Mucenic Manuil Criteanul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net