Calendar ortodox 2022, 19 august. Sfinții zilei. Sfântul Andrei Stratilat

Sfântul Andrei Stratilat este prăznuit la data de 19 august în calendarul ortodox. Sfântul Andrei Stratilat este între între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 19 august. 

calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Sfântul Mucenic Andrei Stratilat și credincioșii săi soldați, 2593 la număr

Calendar ortodox 2022, 18 august. Sfântul Andrei Stratilat

Sfântul Andrei Stratilat era de origine siriană și a fost ofițer în armata împăratului păgân Maximian. El a primit botezul în taină și îi slujea lui Dumnezeu și ziua și noaptea prin post și rugăciune și se ferea să facă lucruri neplăcute lui Dumnezeu. A primit rangul de Stratilat când granițele imperiului roman erau amenințate de persani.

Înainte de luptă și-a îndemnat oamenii să-L cheme în ajutor pe Iisus Hristos, singurul Dumnezeu adevărat și au pornit asaltul asupra oștilor dușmane. Au atacat entuziasmați de credința comandantului lor și având pe buze numele lui Hristos au risipit oastea persană. După ce s-a întors victorios, eroul războiului cu perșii nu s-a bucurat mult căci invidia stârnită a dat roade și a fost pârât că este creștin.

Chemat la judecată el nu a ascuns credința sa în Dumnezeul cel Viu și a fost supus la tortură chiar înaintea soldaților pe care cu vitejie îi condusese în luptă, iar apoi aruncat în temniță ca orice infractor. Când Maximian a primit vestea s-a gândit că nu este bine ca un erou de război să fie întemnițat și a dat ordin să fie eliberat, dar cu prima ocazie să moară.

Îngerul lui Dumnezeu i-a dat de veste despre complotul păgânilor și însoți de 2593 de soldați credincioși a plecat în Tarsul Ciciliei unde au fost botezați toți în numele Sfintei Treimi de către episcopul Petru. După botez s-au retras cu toții în munții Taurus unde au au fost găsiți de militarii păgâni care au năvălit asupra lor când se rugau. Deși erau soldați viteji și experimentați în luptă s-au lăsat înjunghiați ca niște miei în frunte cu comandantul lor Andrei.

Episcopul Petru, cel care-i botezase a venit și le-a îngropat cu cinste trupurile în acel loc de unde a izvorât o apă tămăduitoare care pe mulți îi vindecă și astăzi. 

Troparul Sfântului Mucenic Andrei Stratilat

 Glasul al 5-lea

Mărirea cea pământească ai lăsat și Cereasca Împărăție ai moștenit; sângele picurându-ți, ca și cu o cunună de piatră nestricată, prea minunat te-ai împodobit; și către Hristos ai venit cu sobor răbdător de patimi, cu ceata îngerilor în Lumina Cea Neînserată; și pe Hristos, Soarele Cel Neapus, ai aflat, Sfinte Andrei Stratilat. Aceluia roagă-te pururea, cu cei împreună cu tine purtători de chinuri, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Mucenic Andrei Stratilat

 glasul al 2-lea

În rugăciuni stând înaintea Domnului, ca o stea mergătoare înaintea soarelui și dorită vistierie a Împărăției văzând, de negrăită bucurie te-ai umplut în vecii cei fără sfârșit la Împăratul Cel fără de moarte; și acolo cu îngerii laudă neîncetată cânți, Sfinte Andrei Stratilat. Cu aceia împreună roagă-te neîncetat pentru noi toți.

La 19 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

Sfinții Cuvioși Timotei, Agapie și Tecla; Sfinții Mucenici Evtihian, ostașul, a lui Stratighie; Sfântul Cuvios Teofan cel Nou, făcătorul de minuni.

FotoJet jpg
Reghe, botez Liam jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Anamaria Prodan jpg
ferentz iohannis  jpg
simley si marius jpeg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
Jake Sullivan
Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Phoebe Lee Matthew a fost mușcată de o „văduvă falsă” jpg