Calendar ortodox 2022, 9 august. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Matia

Sfântul Apostol Matia este prăznuit la data de 9 august în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 9 august. Zi de post.

calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
Sfântul Apostol Matia (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 9 august. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Matia

Sfântul Apostol Matia era din seminția lui Iuda, originar din Betleem. El învățase și înțelesese legea fiind ucenic al sfântului Simeon primitorul de Dumnezeu. El trăia în fapte bune umblând căile drepte. Când a auzit învățătura și propovăduirea lui Hristos i-a urmat Lui fiind martor la multe din minunile făptuite de acesta. A fost unul din cei 70 de apostoli mai mici despre care se vorbește în Evanghelie. 

A fost chemat și numărat cu cei 12 apostoli, după Pătimirea cea de bună voie, după Învierea și Înălțarea la cer a Domnului Nostru Iisus Hristos, în locul lui Iuda pentru împlinirea cetei. A primit Duhul Sfânt în limbi de foc în ziua cincizecimii confirmând astfel alegrea lui. După Rusalii a mers în Iudeea pentru a-l propovădui pe Hristos și pentru a binevesti mântuirea lumii.

A propovăduit și în Etiopia unde a suferit multe chinuri și tortură. A răspândit cuvântul Domnului și în Macedonia unde păgânii elini i-au dat o otravă care dacă nu te omora măcar de orbea. Sfântul Apostol Matia, nu numai că nu a pățit nimic, ci a și vindecat de orbire pe toți cei care fuseseră otrăviți. A fost ucis cu pietre din porunca arhiereului Anania și mai apoi i-au tăiat capul acuzându-l de nerespectarea legii romane. În anul 324 moaștele Sfântului Apostol Matia duse de Sfânta Elena la Roma și o parte din ele sunt trimise la Trier, cel mai vechi oraș din Germania.

Aici sunt redescoperite în urma unei restaurări și duse în biserica abației benedictine, care va lua numele Sfântului Apostol Matia, și care și astăzi este un centru de pelerinaj important al bisericii romano-catolice. 

Troparul Sfântului Apostol Matia

 Glasul al 3-lea

Sfinte Apostole Matia, roagă pe milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Matia

 Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Ca un soare cu raze luminoase, în toată lumea ieșind vestirea ta, a luminat Biserica păgânilor cu darul, purtătorule de minuni, Sfinte Matia, Apostole.

La 9 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Zece sfinți mucenici, care au mărturisit pentru sfânta icoană a Mântuitorului: Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Fotie, Petru, Leontie și Maria Patrichia; 
  • Pătimirea Sfântului Antonin; Cuviosul Psoe; 
  • Aflarea icoanei nefăcute de mână din Camoliane; 
  • Sfântului Gherman din Alaska.
FotoJet jpg
Reghe, botez Liam jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
Anamaria Prodan jpg
ferentz iohannis  jpg
simley si marius jpeg
cub cub anamaria prodan laurențiu reghecampf png
Cea mai importantă persoană din viața mea mp4 thumbnail png
Radu Paraschivescu - FOTO Eduard Enea
accident triciclu izbiceni olt jpeg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
foto1 jpeg
1231 jpg
palatul patriarhiei foto basilica (5) jpg
Phoebe Lee Matthew a fost mușcată de o „văduvă falsă” jpg