Calendar ortodox 2022, 31 iulie. Sfinții zilei. Sfântul și Dreptul Evdochim. Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Sfântul și Dreptul Evdochim este prăznuit la data de 31 iulie în calendarul ortodox. Sfântul și Dreptul Evdochim este între sfinții zile cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 31 iulie.

Sfântul și Dreptul Evdochim (foto: doxologia.ro)
Sfântul și Dreptul Evdochim (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 31 iulie. Lasata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

Postul Adormirii Maicii Domnului începe odată cu prima zi din august și durează două săptămâni. De la 1 august la 15 august. Dacă lăsata secului cade într-un an în zi de miercuri sau vineri, postul începe cu o zi mai devreme.

Calendar ortodox 2022, 31 iulie. Sfinții zilei. Sfântul și Dreptul Evdochim

Sfântul și Dreptul Evdochim s-a născut într-o familie dreptcredincioasă din Capadocia. El a fost dat la învățătură și se învrednicea cu cititul scripturii mai degrabă decât joaca sau cu distracția, prefera să meargă la dumnezeieștile biserici și să asculte sfintele slujbe ale căror cuvinte îi păreau mai dulci decât mierea și fagurele. Prietenii de vârsta lui îl tot ispiteau cu petreceri, vânătoare și veselie, dar unica lui plăcere era să se roage și să citească. În afară de înțelepciunea minții el adăuga  și milostenia cu care își hrănea sufletul.

Când a crescut el era cunoscut de toată lumea pentru faptele lui bune iar ca militar în armata imperială a fost atât de apreciat încât împăratul iconoclast Teofil l-a numit guvernator al Capadociei. Sfântul Evdochim era de nedepășit în dragostea față de Dumnezeu și în cea față de aproapele, fugea de toată de vorba de rău, și nu judeca niciodată pe nimeni îndemnând și pe alții sau oprindu-i ca să facă judecată. La 33 de ani deși era tânăr dar cu înțelepciunea preabătrân a trecut la Domnul.

Cunoscând dinainte sfârșitul său deloc nu s-a tulburat ci doar gândul îi era umbrit că mama lui nu era aproape să-l poată mângâia. El a cerut celor care l-au vizitat pe patul de moarte să-l îngroape așa cum este, hainele să nu i le schimbe și în alt pat să nu-l mute, și ei i-au făcut pe plac și l-au înmormântat chiar în patul din scânduri despicate pe care zăcuse în ultimile clipe de viață.

Așa cum lumina nu poate fi ținută ascună în întuneric nici sfințenia lui Evdochim nu a putut fi ținută ascunsă și minunile s-au ținut lanț la locul său de îngropăciune, care a scăpat de duhurile rele care-l posedau care  a tămăduit acolo unde nici un medic nu mai credea în vindecare. Vestea minunilor petrecute la mormântul său a depășit curând granițele ținutului și mulți veneau din tot imperiul pentru a se închina la Dumnezeu și să-l aibă pe Evdochim mijlocitor. 

Troparul Sfântului și Dreptul Evdochim

 Glasul al 4-lea

Cel Ce te-a chemat pe tine de pe pământ la cereștile locașuri păzește și după moarte nevătămat trupul tău, sfinte; că tu, cu curăție și cu cinstită viață, fericite, ai viețuit, nespurcându-ți trupul, pentru aceasta, cu îndrăznire roagă pe Hristos Dumnezeu să ne mântuiască pe noi.

Condacul Sfântului și Dreptul Evdochim

 Glasul al 2-lea

Pe cele de sus dorindu-le, împreună cu cele din înălțime te-ai împreunat, cu urcușurile cele dumnezeiești ale faptelor bune; căruță de foc sufletul ți l-ai săvârșit, Preafericite Evdochim. și pe pământ viețuind ca și când nu ai fi avut trup, Ziditorului tuturor ai bineplăcut.

Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cinstită pomenirea ta astăzi pe noi ne-a adunat la dumnezeiasca raclă a moaștelor tale. Căci pentru toți cei ce se apropie și se închină, se alungă toată vătămarea demonilor și se izbăvesc degrab de felurite boli, Fericite Evdochim.

La 31 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Înainteprăznuirea scoaterii Sfintei Cruci; 
  • Sfințirea Bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, din Vlaherne; 
  • Sfântul Iosif din Arimateea; 
  • Sfinții doisprezece mucenici romani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net