Calendar ortodox 2022, 20 august. Sfinții zilei. Sfântul Proroc Samuel

Sfântul Proroc Samuel este prăznuit la data de 20 august în calendarul ortodox. Sfântul Proroc Samuel este între între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 20 august. 

Sfântul Proroc Samuel (foto: doxologia.ro)
Sfântul Proroc Samuel (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 20 august. Sfântul Proroc Samuel

Prorocul Samuel era din neamul lui Levi în Arimatreea, fiul lui Elcana și al Anei. Elcana avea două soții, Penina care îi dăruia urmași și Ana care era stearpă. Elcana o iubea mai mult pe Ana iar pentru acest lucru Penina o ura și o necăjea, Ana s-a rugat la Dumnezeu să-i dăruiască un fiu și astfel să scape de disprețul faptului că nu putea fi mamă.

Ea l-a promis pe fiu lui Dumnezeu iar acesta a căuta spre ea și a dezlegat nerodirea ei. Când a venit vremea a născut un băiat care a primit numele de Samuel, adică “Cel cerut de la Dumnezeu”. La vârsta de 12 ani Dumnezeu i-a arătat felul în care-l va pedepsi pe arhiereu Eli pentru păcatele fiilor lui Ofni și Finees. Profeția s-a împlinit întocmai, filistenii au pornit război în Israel, i-au învins și cei doi au pierit în luptă, iar Chivotul Legii a intrat pe mâna dușmanului.

20 de ani a fost stăpânit Israel de filistini până Dumnezeu s-a îndurat și a vorbit din nou prin Samuel, cerând poporului pocăință. Întreg poporul a ascultat glasul prorocului pe care l-au recunoscut ca judecător și profet și armata s-a strâns în jurul lui. Au pornit împotrriva filistenilor și prin puterea lui Dumnezeu au învins și poporul a fost izbăvit. A fost ultimul judecător al lui Israel întrucât poporul cerea insistent să fie la fel ca toți ceilalți și să aibă rege. Dumnezeu le-a făcut pe plac și Samuel l-a uns rege pe Saul fiul lui Kiș din neamul lui Veniamin, dar acesta nu a fost demn de cinstea ce i s-a arătat așa că a fost lepădat.

Samuel l-a pus atunci rege pe David fiul lui Iesei. A murit după ce și-a luat rămas bun de la toți și a fost îngropat cu cinstea cuvenită în casa lui din Arimatreea.

Troparul Sfântului Prooroc Samuel

 Glasul al 2-lea

A prorocului Tău Samuel pomenire, Doamne, prăznuind, printr-însul Te rugăm, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Samuel

Glasul al 8-lea

Ca un mult cinstit dar, mai înainte de zămislire fiind dat lui Dumnezeu, din pruncie ca un înger ai slujit Lui, preafericite și te-ai învrednicit mai înainte a spune cele ce aveau să fie. Pentru aceasta, către tine grăim: bucură-te, proorocule al lui Dumnezeu, Sfinte Samuel, mare arhiereu.

La 20 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Cuvioși Timotei, Agapie și Tecla; 
  • Sfinții Mucenici Evtihian, ostașul, a lui Stratighie; 
  • Sfântul Cuvios Teofan cel Nou, făcătorul de minuni.
image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net