Calendar ortodox 2022, 21 martie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul este prăznuit la data de 21 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 21 martie.

Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 21 martie. Sfinții zilei. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul

Nu se știe nimic despre copilăria și tinerețea Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul decât că a iubit pe Hristos mai mult decât viața cea lumească și din fragedă vârstă s-a făcut monah și s-a nevoit cu postul, rugăciuni de toată noaptea și multe osteneli în vremea când împăratul Leon al III-le Isaurul a căzut în erezia iconoclastă. După el a urmat la torn Constantin al V-lea numit și Copronimul pentru că atunci când a fost botezat a defecat în cristelniță și pe hainele de purpură imperială cu care a fost îmbrăcat după botez. Imediat după ce a luat tronul în imperiu s-a iscat un război civil în prin care cumnatul său, Artabasdos, dorea tronul și printre altele dorea și restaurarea cultului icoanelor în imperiul bizantin. Poate și din acest motiv Copronim a fost un prigonitor iconoclast chiar mai mare decât tatăl său. El a convocat un sinod la Hieria, în anul 754, la care pentru a fi sigur că-și atinge scopul, a invitat numai episcopi eretici, iconoclaști. Drept credincioșii au fost arestați, izgoniți, alungați, chiar torturați și uciși. Mănăstirile au fost principala țintă a lui Copronim, întrucât în mănăstiri era cea mai mare dragoste pentru cinstitele icoane. Sfântul Ierarh Iacob Mărturisitorul s-a opus ereziei și a mărturisit că icoanele sunt o mărturie a întrupării lui Iisus Hristos și nu numai că este bine să le cinstim ci este de datoria noastră să cinstim sfântul chip al lui Dumnezeu întrupat, și pentru asta a fost chinuit și torturat. și-a pus sufletul în mâinile Domnului fără să se abată nici o iotă de la dreapta credință. 

Troparul Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul

 Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției și luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Iacob, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Iacob Mărturisitorul

Glasul al 4-lea

Lumea lăsând și prin înfrânare supunând cu adevărat trupul, ai urmat lui Hristos, Preafericite Părinte Iacob, de unde ai dobândit ungerea cea sfântă a arhieriei; și acum te-ai mutat către Cetele nematerialnice, rugându-te pentru noi toți, cei ce te lăudăm pe tine.

La 21 martie  în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Ierarh Toma, patriarhul Constantinopolului; 
  • Sfinții Mucenici Filimon si Domnin; 
  • Sfântul Cuvios Viril, episcopul Cataniei; 
  • Sfântul Serapion din Sidon.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net