Calendar ortodox 2022, 21 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Marturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel

Sfinții Marturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel sunt prăznuiți la data de 21 octombrie în calendarul ortodox. Sfinții Marturisitori Ardeleni sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 21 octombrie. 

Sfinții Marturisitori Ardeleni (foto: doxologia.ro)
Sfinții Marturisitori Ardeleni (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 21 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Mărturisitori Ardeleni: Visarion, Sofronie, Oprea, Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel

Sfinții Mărturisitori Ardeleni, Visarion, Sofronie, Oprea și preoții Ioan din Galeș, Moise Măcinic din Sibiel sunt prăznuiți astăzi după ce au luptat împotriva impunerii forțate a confesiunii catolice. În cea de-a doua jumătatea a secolului ai 18-lea. 

Sfântul Visarion Sarai

Era de nație sârb, născut în Bosnia era foarte evlavios și iubitor de Dumnezeu. A primit călugăria la mănăstirea sfântul Sava din țara Sfântă și s-a nevoit o vreme ca sihastru în Serbia. Patriarhul ortodox Arsenie de la Karlositz l-a hirotonit preot și l-a trimis să apere pe românii ortodocși care erau forțați să renunțe la dreapta credință. El îi îndemna pe români să rămână statornici și să nu părăsească credința străbună, pentru că nu dai iubirea pentru focul veșnic, chiar dacă așa “e moda”. Este arestat la 26 aprilie 1744 când se afla în drum spre Sibiu și aruncat în închisoare. Este torturat și plimbat din închisoare în închisoare la ordinul împărătesei Maria Tereza și după un an de chinuri și-a dat sufletul în mâinile Mântuitorului. 

Sfântul Sofronie de la Cioara

Era de loc din Cioara-Sebeș, județul Alba și ajunsese sihastru vestit în munții Apuseni și chiar întemeiase schitul Cioara, adunând în jurul lui câțiva ucenici. Pentru că nu putea suferi nedreptatea și asuprirea la care erau supuși românii umbla prin sate îndemnând credincioșii să păstreze dreapta credință ortodoxă. A fost prins, aruncat în temniță și bătut pentru îndrăzneala lui. A provocat un “sobor” la Alba Iulia unde a cerut dreptate pentru românii ortodocși, restituirea bisericilor și un episcop ortodox pentru români. 

Sfântul Oprea Miclăuș

S-a născut în Săliștea Sibiului, era plugar, însurat la casa lui și alături de copii ducea o viață bună și plăcută lui Dumnezeu. Maria Tereza, împărăteasca pusese gând rău ortodocșilor, le incendia bisericile, le gonea preoții, iar pe cei ce rămâneau la dreapta credință îi asuprea cu biruri și de nu plăteau îi arunca în închisoare. A mers cu jalbă la Viena la împărăteasă de trei ori, 1748, 1749 si 1752 și de fiecare dată împărăteasa mărea birurile și asuprirea. În 1752 a fost arestat și aruncat în închisoare pe viață în închisoarea Kufstein din Tirol, iar soția lui Stana l-a așteptat zadarnic tot restul vieții, căci el a primit coroana muceniciei în închisoare. 

Sfântul Preot Mărturisitor Ioan din Galeș

A fost hirotonit preot la București și a fost prins propovăduind împotriva catolicizării forțate la Sibiu. A fost aruncat în închisoare 17 luni și eliberat cu condiția să nu mai fie preot și de a trăi ca simplu țăran. A fost alături de Sfântul Oprea Miclăuș în 1752 și a fost arestat și aruncat în închisoare împreună cu el. La 24 iulie 1784, Stana, soția lui Oprea făcea un memoriu la împărat  să-i elibereze din închisoare după 32 de ani și a primit răspuns că nu se mai știe nimic despre ei. 

Sfântul Moise Măcinic din Sibiel

A fost și el hirotonit preot ortodox la București pentru că în Transilvania era interzis așa ceva. A fost arestat la împreună cu  Sântul Ioan din Galeș la Sibiu, și le-a fost tovarăș lui și lui Oprea Miclăuș împărțind aceeași soartă, pierzându-i-se urma în închisoarea Kufstein din Tirol.

Troparul Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și al Sfântului Mucenic Oprea

 Glasul 1

Luptătorilor pentru Ortodoxie, ca niște îngerești trâmbițe ați înviorat în suflete îndrăznirea mărturisirii dreptei credințe și ca niște înțelepți propovăduitori, pe popor l-ați hrănit cu dreaptă și luminată învățătură. Mari au fost ostenelile lucrării voastre; mare și osârdia propovăduirii; mare a fost și rodul luptei voastre drepte, pururea pomeniților ostași ai lui Hristos.

Condacul Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și al Sfântului Mucenic Oprea

Glasul al 2-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Văzând noi astăzi toate nevoințele voastre, cu nespusă bucurie facem pomenirea voastră, prealăudaților apărători ai Ortodoxiei; căci, cu Puterea lui Hristos fiind într-armați, strălucite biruințe pentru poporul dreptcredincioșilor ați secerat, voi cei ce ați fost adevărați soli cerești și mucenicească pătimire ați pătimit.

 La 21 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Ilarion cel Mare; 
  • Sfinții Mucenici Gaie, Dasie și Zotic; 
  • Sfinții Mucenici Andrei, Ștefan, Pavel și Petru; 
  • Sfânta Muceniță Teodota și Socrate, preotul; 
  • Sfântul Mucenic Eucrat; 
  • Sfântul Cuvios Filotei; 
  • Sfântul Cuvios Mucenic Zaharia; 
  • Sfântul Cuvios Varuh; 
  • Sfântul Mucenic Azis; 
  • Sfântul Mucenic Ioan de la Monemvasia (Peloponez).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net