Calendar ortodox 2022, 24 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Mare Mucenic Areta

Sfântul Mucenic Areta, egumenul cetății Naran, este pomenit la data de 24 octombrie în Calendarul ortodox. Sfântul Areta este unul dintre sfinții zilei, cinstit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 24 octombrie.

Sfântul Mucenic Areta (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Areta (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 24 octombrie. Sfinții zilei: Sfântul Mare Mucenic Areta

Sfântul Areta a fost eparhul unei cetăți numite Naran din zona Arabiei de astăzi, în vremea împăratului Iustin și a regelui Etiopiei, Elzevoi. În ținuturile din care făcea parte și cetatea Naran a ajuns domn un păgân necredincios pe nume Dunaan (Dhu Nowas). Acesta era mare dușman al lui Iisus Hristos și vrășmaș al credincioșilor, se înconjurase numai de servitori, sfetnici și ostași păgâni care se închinau soarelui, lunii și idolilor și împreună îi prigoneau și-i alungau pe creștini încât numai cetatea Naran rămăsese credincioasă și slăvea numele lui Hristos. 

Aflând Danaan păgânul de cetatea aceasta care refuza să se supună poruncii lui deși se afla sub stăpânirea sa a pornit cu toată forța asupra lor ca să-i pedepsească. A asediat cetatea și le-a cerut să renunțe la cruce, pentru a îi cruța. A pustiit creștinii care se aflau în afara cetății i-a omorât sau i-a înrobit, dar cetatea rămânea de neînvins.  Când Danan a înțeles că cetatea nu poate fi luată cu forța a recurs la vicleșug. A spus că le lasă în pace credința numai să i se supună.

După încetarea ostilităților i-a invitat pe toți cetățenii importanți ai orașului la el, în afara cetăți pentru a i se închina, inclusiv pe Sfântul Areta. Fără să-și țină promisiunea i-a luat ostatici și a trimis armata în cetate. A adunat pe toți preoții creștini, pe toți slujitorii bisericii, pe călugări și călugărițe și i-a aruncat pe toți în foc, 427 de oameni care-și închinaseră viața lui Hristos. Apoi a cerut ostaticilor să renunțe la credința lor, mai ales că acum nu mai aveau pe nimeni să slujească în bisericile lor. Aceștia, îndemnați de înțeleptul Areta, s-au ținut tare în credința lor.

Păgânul, văzând că nu poate să-i convingă a început prigoana asupra celorlalți creștini, femei și copii omorând pe mulți fără milă. Aceștia, mulți dintre ei copii și femei, mergeau la moarte cântând și slăvind numele Domnului Iisus Hristos și se strigând: "Tăiați-mă pe mine, tăiați-mă pe mine". Înțeleptul Areta, care era atât de bătrân încât nu mai putea merge, și-a întărit prin cuvinte înțelepte poporul și s-au împotrivit lui Danan.

Până la urmă văzând că nu-l pot doborî, l-au ucis mai întâi pe Sfântul Areta și apoi au făcut trei sute patruzeci de sfinți mucenici. Astfel și-au găsit ei fericitul sfârșit în anul 523.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Areta și al celor împreună cu dânsul

Glasul 1

Pentru durerile Sfinților, care pentru Tine au pătimit, fii Milostiv Doamne și toate durerile noastre le vindecă, Iubitorule de oameni, rugămu-ne ție.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Areta și al celor împreună cu dânsul

Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pricină de veselie ne-a venit nouă astăzi, praznicul celui purtător de lupte; pe care lăudându-l, slăvim pe Domnul, Cel Ce este întru Înălțime.

La 23 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Sebastiana; 
  • Sfinții Marcu, Sotirih si Valentin; 
  • Sfântul Acachie; 
  • Sfântul Mucenic Nerdon; 
  • Sfântul Proclu, Patriarhul Constantinopolului.
FotoJet (4) jpg
foto1 jpg
Luna sangerie horoscop shutterstock 2162086307 jpg
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP
mihai bendeac jpg
alexandra dinub jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
calendar ortodox 2021 6 februarie sfintii cuviosi varsanufie cel mare si ioan profetul doxologia jpeg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 6 februarie sfintii cuviosi varsanufie cel mare si ioan profetul doxologia jpeg
Cutremur la granița Turciei cu Siria 6 februarie 2023 Foto AFP
FotoJet (4) jpg
foto1 shutterstock 1524565013 jpg
foto1 jpg
Alina jpeg