Calendar ortodox 2022, 14 octombrie. Sfinții zilei. Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași este prăznuită la data de 14 octombrie în calendarul ortodox. Sfânta Cuvioasă Parascheva este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 14 octombrie. 

Sfânta Cuvioasă Parascheva (icoană de Gabriel Toma Chituc)
Sfânta Cuvioasă Parascheva (icoană de Gabriel Toma Chituc)

Calendar ortodox 2022, 14 octombrie. Sfinții zilei. Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în cetatea Epivata, undeva la început secolului al 11-lea. Ea a fost crescută în post și rugăciune de către părinții săi care erau creștini și au învățat-o toată fapta bună. Ea și-a închinat viața lui Hristos așa cum o făcuse și fratele ei care va ajunge episcop.

După ce s-au prăpădit părinții ei ea a vândut toată averea, a împărțit-o săracilor și a plecat la Ierusalim, unde a intrat într-o mănăstire din pustiul Iordanului și unde avea ochii mereu plini de lacrimi abandonând cu totul “cele lumești”. Într-o zi a primit de la un înger vestea de a se întoarce în cetatea natală, la Epivata (astăzi, Selimpașa, în partea europeană a Turciei) unde trebuia să-și lase muritorul trup.

După multe nevoințe ea a trecut la Domnul neștiută de nimeni și a fost îngropată fără a se ști cine este.  Un creștin a vrut să îngroape trupul unui marinar pe care-l găsise înecat pe țărm chiar pe locul unde se aflau sfintele moaște ale Paraschevei, pe care le-a găsit răspândind miros nemaiîntâlnit de frumos. Cinstitul trup a fost adus la Iași cu mare cinste de către credinciosul domnitor Vasile Lupu și l-a așezat în biserica Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi.

Mai târziu cinstitele moaște au fost mutate de către mitropolitul Iosif Naniescu la Catedrala mitropolitană unde se află și astăzi la închinare.

Troparul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; și lucrând, ai învățat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta și cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Parascheva

 Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Cu multă postire trupul subțiindu-ți, ți-ai ridicat mintea către Dumnezeu și viață netrupească în trup ai viețuit, pururea pomenită Parascheva, lepădând materialnica tulburare, pentru aceasta acum te veselești cu cetele îngerești.

 La 14 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie și Chelsie; 
  • Sfântul Mucenic Silvan; 
  • Sfântul Mucenic Petru Avselamul; 
  • Sfântul Eftimie și cei patruzeci de sfinți mucenici din Egipt și Palestina.
image
image
image
image
image
image
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net