Calendar ortodox 2022, 5 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu; Sfânta Haritina

Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu și Sfânta Haritina sunt prăznuiți la data de 5 octombrie în calendarul ortodox. Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu și Sfânta Haritina  sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 5 octombrie. 

Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu (foto: doxologia.ro)
Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 5 octombrie. Sfinții zilei. Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu

Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu fac parte din cununa de cuvioși care s-au nevoit și s-au rugat neîncetat în sihăstria munților Coziei. Prin post și rugăciune au devenit călugări desăvârșiți iubitori de nevoință și viață pustnicească. Prin viața lor au fost model altor călugări și creștini care i-au luat drept pilde de rugăciune, nevoință și viețuire în Mântuitorul Hristos. Au fost canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 25 februarie 2016.

Calendar ortodox 2022, 5 octombrie. Sfinții zilei. Sfânta Haritina

Sfânta Muceniță Haritina  - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea
Sfânta Muceniță Haritina - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea

Sfânta Haritina a trăit în Cicilia pe când era guvernator Dometie și Împărat Dioclețian. Părinții ei au trecut la cele veșnice când ea nu era decât o copilă  și a fost adoptată de un creștin cu suflet bun pe nume Claudiu.

Acesta a crescut-o ca pe fiica lui iar Haritina l-a răsplătit cu multă bunătate, smerenie fiind ascultătoare și tăcută. A învățat cuvântul lui Dumnezeu și a promis Lui că va trăi fără prihană ca o mireasă a lui Hristos. Prin viața ei ea a fost exemplu multora care au îmbrățișat dreapta credință. Când vestea că Haritina este creștină a ajuns la guvernatorul Dometie acesta a trimis să fie adusă la judecată. Claudiu s-a întristat știind ce o așteaptă dar ea l-a mângâiat cerându-i să se bucure de jertfa pe care ea o va aduce lui Dumnezeu.

Păgânii i-au smuls părul dar acesta i-a crescut pe loc, la loc și parcă mai bogat. Iau pus pe cap cărbuni aprinși și i-au înfipt în piept fier înroșit în foc i-au ars coastele cu făclii și i-au legat o piatră uriașă de gât și au aruncat-o în mare și cu toate astea Dumnezeu a izbăvit-o. Atunci au tras-o pe roată și au bătut-o cu pietre dar trupul ei rămânea nevătămat prin puterea lui Dumnezeu.

Atunci au trimis-o la o casă de desfrânare pentru a fi batjocorită dar ea se ruga lui Dumnezeu să nu lase ca acest lucru să se întâmple. În timp ce stătea în genunchi sufletul ei a părăsit trupul și a mers în veșniucul sălaș al împărăției cerurilor. Trupul muceniței a fost aruncat în mare de călăii săi și a fost recuperat de Claudiu care a înmormântat-o cu cinste.

Troparul Sfintei Mucenițe Haritina

 Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Haritina, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mucenițe Haritina

 Glasul al 4-lea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pentru dragostea Domnului, Sfântă Preamărită Haritina, suferind toate cele îngrozitoare ale chinurilor, ai câștigat cununa muceniciei cea nestricăcioasă.

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare

Întărindu-te la minte, Sfântă Muceniță Haritina, ți-ai întărit sufletul cu credința; biruind pe vrăjmași aievea i-ai rușinat, stând înaintea lui Hristos întru tot fericită; și acum, purtând haină din sângele tău și cu îngerii bucurându-te, roagă-te pentru noi, purtătoare de chinuri.

 La 5 octombrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Muceniță Metodia din Kimolo; 
  • Sfânta Muceniță Mamelta; 
  • Sfântul Mucenic Dionisie, episcopul Alexandriei; 
  • Sfântul Cuvios Evdochim Vatopedinul (Athos)
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net