Calendar ortodox 2022, 26 august. Sfinții zilei. Sfânta Muceniță Natalia, soția Sfântului Mucenic Adrian

Sfânta Muceniță Natalia soția Sfântului Mucenic Adrian este prăznuită la data de 26 august în calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Natalia soția Sfântului Mucenic Adrian este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 26 august.

Sfânta Muceniță Natalia soția Sfântului Mucenic Adrian (foto: doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Natalia soția Sfântului Mucenic Adrian (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 26 august. Sfânta Muceniță Natalia soția Sfântului Mucenic Adrian

Sfinții Natalia și Adrian proveneau din familii înstărite aflate printre fruntașii cetății Nicomidia. Adrian era păgân în credință iar Natalia era creștină în taină.  În timpul vizitei împăratului Maximian în Nicomidia 23 de creștini care s-au ascuns într-o peșteră lângă oraș au fost prinși prin trădare și duși înaintea guvernatorului unde au fost bătuți și chinuiți.

Tânărul oștean Adrian nu putea să nu observe că nici unul dintre acei oameni nu păreau să sufere în urma torturii ci rămâneau senini și calmi. A intrat în vorbă cu ei și așa a aflat despre Hristos și Adevăr și cuprins de Dumnezeiescul Har li s-a alăturat lor. Când Maximian a aflat a turbat de mânie dar soția lui, Natalia a alergat la temniță și a îmbrățișat picioarele soțului mărturisitor, sărutându-i lanțurile și îndată s-a pus în slujba celor întemnițați spălându-le rănile și încercând să le aline durerile.

Din ordinul împăratului lui Adrian și celorlalți mărturisitori li s-au tăiat mâinile și picioarele și după ce și-au dat obștescul sfârșit a poruncit aruncarea lor în foc. Natalia a luat o mână a soțului său și a ascuns-o sub haine și urma convoiul cu sfintele moaște. O parte din ele au fost arse iar un credincios numit Eusebie a strâns rămășițele și le-a dus cu barca la Arghiropoli unde le-a așezat cu cinste spre odihnă.

La Arghiropoli și-a găsit sfârșitul și Natalia care și-a dat sufletul de durere și a fost îngropată lângă moaștele sfinților mucenici. 

Troparul Sfinților Mucenici Adrian și Natalia, soția sa

 Glasul al 3-lea

Credința cea mântuitoare comoară nerăpită ai socotit-o, de trei ori fericite, păgânătatea cea părintească părăsind-o și urmând Stăpânului, te-ai îmbogățit cu darurile cele Dumnezeiești Sfinte Adrian Mărite, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfinților Mucenici Adrian și Natalia, soția sa

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Dumnezeiască pomenirea mucenicilor strălucind cu lumină, a luminat toate marginile pământului, pentru cei ce cu veselie cântă: Tu ești, Hristoase, bucuria mucenicilor.

Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Dumnezeieștile cuvinte ale femeii tale celei cugetătoare de Dumnezeu, în inimă punându-le, Sfinte Adrian, mucenice al lui Hristos, la chinuri ai alergat, împreună cu soția ta cunună luând.

La 26 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții douăzeci și trei de Mucenici care au fost chinuiți împreună cu Sfântul Adrian; 
  • Sfinții Mucenici Atic și Sisenie; 
  • Sfântul Cuvios Ivistion; 
  • Sfântul Mucenic Adrian, prințul; 
  • Sfântul Cuvios Ioasaf, fiul lui Avenir, împăratul Indiei; 
  • Sfântului Cuvios Titoe.
image
image
image
image
image
image
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net