Calendar ortodox 2022, 28 august. Sfinții zilei. Sfântul Moise Arapul sau Sfântul Moise Etiopianul

Sfântul Moise Arapul este prăznuit la data de 28 august în calendarul ortodox. Sfântul Moise Arapul este între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 28 august.

Sfântul Moise Arapul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Moise Arapul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 28 august. Sfântul Moise Arapul

Sfântul Moise Arapul sau Sfântul Moise Etiopianul este unu din cei mai vestiți sihaștrii ai pustiului Egiptean. El era de origine etiopiană și avea un caracter atât de aprig, era atât de impulsiv încât stăpânul său l-a alungat iar el s-a alăturat unei bande de tâlhari. Prin forța lui fizică, asprimea și hotărârea cu care își impunea deciziile a ajuns curând șeful tâlharilor.

Nu se știe de ce, dar Moise tâlharul și-a venit în fire și s-a căit pentru faptele sale, i-a părăsit pe tâlhari și a intrat la mănăstire unde s-a dăruit cu totul ascultării duhovnicești față de părintele său duhovnic. Făcea cele mai grele munci fizice își supunea trupul la nevoințe  și își petrecea timpul în rugăciune. Atât de tare s-a schimbat și atât de mult a înaintat pe calea duhovnicească încât Teofil, arhiepiscopul Alexandriei, l-a hirotonit preot.

În timp ce stătea în biserică, îmbrăcat în alb, Teofil a zis în timp cel miruia: “Fratele Moise, omul negru, s-a făcut alb”, iar el, plin de smerenie a zâmbit și a spus: “Dumnezeu știe că pe dinăuntru sunt negru, dar îmi doresc să mă curăț”. Sfântul Moise Etiopianul a întemeiat o mănăstire care a ajuns curând la 75 de viețuitori și a trăit peste 70 de ani. În anul 407 i-a avertizat pe frați că vin tâlharii să atace mănăstirea, să fugă să se ascundă.

A rămas să o apere împreună cu șase frați. Unul din cei plecați s-a ascuns în apropiere și a văzut șapte cununi strălucitoare s-au coborât peste cei șapte monahi când erau tăiați de tâlharii barbari.

Troparul Sfântului Cuvios Moise Etiopianul

 Glasul 1

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat de Dumnezeu Purtătorule, Părintele nostru Moise; cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cereștile daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Condacul Sfântului Cuvios Moise Etiopianul

 Glasul al 4-lea

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pălmuind fețele etiopienilor celor înțelegători, ca un soare luminos ai strălucit, luminând sufletele noastre, ale celor ce te cinstim pe tine, Sfinte Părinte Moise Preafericite.

La 28 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Diomid și Lavrentie; 
  • Dreptul Iezechia, regele; 
  • Sfânta Ana Prorocița, fiica lui Fanuel; 
  • Sfinții treizeci și trei de Mucenici din Iraclia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net