Calendar ortodox 2022, 30 aprilie. Sfântul Apostol Iacob, fiul lui Zevedeu

Sfântul Apostol Iacob, este prăznuit în anul 2022 la data de 30 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Apostol Iacob este prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 30 aprilie.

Calendar ortodox 2022, 30 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Iacob, fratele Sfântului Evanghelist Ioan

Sfântul Apostol Iacob (foto: doxologia.ro)
Sfântul Apostol Iacob (foto: doxologia.ro)

Sfântul Apostol Iacob ca și Sfântul Evanghelist Ioan au fost fii lui Zevedeu și amândoi au fost în ceata celor 12 apostoli care au lăsat totul și au urmat lui Hristos atunci când au auzit chemarea sa. Cei doi frați au fost iubiți de Mântuitorul, au ascultat cuvintele Lui și au fost martori la minunile înfăptuite de El. Iacob și Ioan, alături de Petru au fost martori ai schimbării la față pe muntele Tabor văzând slava lui Dumnezeu. După Cincizecime Iacob a propovăduit Evanghelia în drumul său până în Spania și înapoi. El biruia pe farisei și pe rabini prin cuvânt mustrând și ocărând împietrirea inimilor lor. Au mers până într-acolo încât au angajat un vrăjitor iscusit, pe nume Ermoghen, care să-i sta împotrivă și să-l combată la înțelepciune pe Iacob. Acesta plin de aroganță a considerat că e de ajuns să-l trimită pe cel dintâi ucenic al său, iar acesta s-a botezat și a devenit creștin după întâlnirea cu Iacob.  Iar mai apoi a mers el plin de încredere în vrăjile lui și după ce l-a cunoscut pe Iacob și puterea lui Hristos a primit Sfântul Botez și a a crezut, a ars cărțile cele vrăjitorești, a propovăduit Evanghelia și a făcut minuni în numele lui Hristos. Regele Irod a pornit prigoană împotriva creștinilor și l-a condamnat la moarte pe Iacob. Un bărbat, pe nume Iosia, din cei ce îl vorbise de rău și îl dăduse pe mâna autorității, văzând felul cum a primit acesta arestarea și condamnarea și-a dat seama că a greșit și a mers înaintea lui Irod și s-a declarat și el creștin. A luat drumul condamnării împreună cu Iacob și spre locul de osândă a văzut cum Apostolul a vindecat un slăbănog. În timp ce Apostolul își pregătea gâtul spre a îi fi retezat, Iosia a mărturist că și el a fost printre cei ce l-au vorbit de rău la regele Irod fapt ce a dus la condamnarea sa. Apostolul l-a îmbrățișat și i-a spus: Pace ție! Apoi amândoi au plecat capetele spre tăiere. Ucenicii au luat trupul apostolului și l-au dus în Spania unde și astăzi mai săvârșește minuni. 

Troparul Sfântului Apostol Iacob al lui Zevedeu

 Glasul al 3-lea:

Apostol al lui Hristos preaales și frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greșeli, pentru cei ce te laudăpe tine și sufletelor noastre mare milă.

Condacul Sfântului Apostol Iacob al lui Zevedeu

 Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Glas Dumnezeiesc auzind chemându-te pe tine, dragostea de tată ai trecut-o cu vederea și ai alergat la Hristos, cu fratele tău, Sfinte Mărite Iacob. Cu care împreună te-ai și învrednicit a vedea Dumnezeiasca Schimbare la Față a Domnului.

La 30 aprilie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfânta Arghira; 
  • Sfinții Mucenici Rafael, Irina și Nicolae din Insula Lesvos;  
  • Sfântul Ierarh Donat, Episcopul Evriei; 
  • Sfântul Ignatie Briancianinov.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net