Calendar ortodox 2022, 30 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic

Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic sunt prăznuiți la data de 30 iulie în calendarul ortodox. Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic sunt între sfinții zile cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 30 iulie.

Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent (foto: doxologia.ro)
Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 30 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic

Sfinții Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic sunt prăznuiți împreună în această zi. 

Sfântul Apostol Sila a fost tovarăș de călătorie al Sfântului Apostol Pavel, au suferit împreună multe osteneli în propovăduirea Evangheliei și a vestit în Antiohia hotărârea sinodului apostolic cu privire la ne tăierea împrejur a celor dintre neamuri care veneau la creștinism. În Antiohia a adunat poporul și le-a citit hotărârea apostolilor iar cei care au primit-o s-au bucurat de mângâiere. L-a însoțit pe Pavel în Siria și Cicilia, au mers la Derbe și în Listra și au ajuns în Macedonia. La Filipi au scos un duh rău dintr-o fecioară care aducea mulți bani stăpânilor săi. Din cauză că prin alungarea duhului acela rău care era și ghicitor stăpânii fecioarei pierdeau bani, păgânii s-au sculat împotriva lor, le-au rupt hainele, i-au bătut și i-au aruncat în temniță. S-a cutremurat pământul și temnița s-a surpat, iar temnicerul a vrut să se sinucidă crezând că prizonierii au evadat. Pavel și cu Sila au ieșit atunci din temniță și l-au împiedicat. Acest temnicer a trecut la Hristos împreună cu toată familia lui. Sfinții Apostoli Pavel și Sila au mers apoi la Amfipoli, în Apolonia și în Tesalonic. Sila a fost uns episcop în Corint unde a rămas să slujească și să facă semne și minuni spre slava lui Hristos-Dumnezeu.

  Sfântul Apostol Silvan a fost ucenic al Sfântului Petru dar și al Sfântului Pavel. S-a ostenit și a îndurat împreună cu ei pentru bunavestire a lui Hristos. A fost episcop al Tesalonicului și a suferit moarte martirică.

Sfântul Apostol Crescent a propovăduit pe Hristos  în Galatia și apoi în Galia. A fost martirizat în vremea împăratului Traian. 

 Sfântul Apostol Epenet a fost episcop în Cartagina și este pomenit de Sfântul Apostol Pavel în epistola sa către Romani.

Sfântul Apostol Andronic este pomenit și el în Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel și mai este cinstit la 17 mai împreună cu soția lui, Iunia

Troparul Sfinților Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic

 Glasul al 3-lea

Sfinților Apostoli, rugați pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli Sila, Silvan, Crescent, Epenet și Andronic

 Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Arătatu-v-ați vițe ale Viei lui Hristos, înțelepților, aducând struguri în faptele cele bune, izvorându-ne nouă vinul mântuirii. Pe acesta primindu-l, ne umplem de veselie, prăznuind cinstită pomenirea voastră, în care rugați-vă pentru iertarea greșelilor noastre, Apostoli ai Domnului.

La 30 iulie în calendarul ortodox 2022 mai este pomenită

  • Sfânta Muceniță Iulita din Cezareea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net