Calendar ortodox 2022, 30 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Cuvios Isaachie M─ârturisitorul

Sf├óntul Cuvios Isaachie M─ârturisitorul este pr─âznuit la data de 30 mai ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Ierarh Nichita este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 30 mai.

calendar ortodox 2021 30 mai sfantul cuvios isaachie marturisitorul png
Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 30 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├ónta Sf├óntul Cuvios Isaachie M─ârturisitorul

Dup─â domnia lui Constantin cel mare ╚Öi dup─â descoperirea sfinte ╚Öi de via╚Ť─â f─âc─âtoarei cruci pe care M├óntuitorul a fost sp├ónzurat, ├«n tronul Imperiului a ajuns Valens, care fusese mu╚Öcat de ╚Öarpele ereziei ariene ╚Öi acesta a ├«nceput nu numai s─â sprijine biserica eretic─â ci ╚Öi s─â ajute la r─âp├óndirea erezie ╚Öi ├«nt─ârirea ei.

Pentru aceasta a ├«nceput s─â persecute pe drept credincio╚Öi, ├«nchidea biserici sa le d─âdea cu for╚Ťa arienilor. ├Än pustiul r─âs─âritului tr─âia precum odinioar─â sf├óntul Ilie monahul Isaachie, petrec├óndu-i via╚Ťa la fel ca ├«ngerii. C├ónd a prins de veste despre ceea ce se ├«nt├ómpl─â ├«n s├ónul bisericii ╚Öi de prigoana dezl─ân╚Ťuit─â de arienii sprijini╚Ťi de ├«mp─ârat vine la Constantinopol pentru ca s─â-i sprijine pe cre╚Ötini ╚Öi s─â cear─â bisericile ├«napoi. Este capturat, supus la chinuri ╚Öi-i profe╚Ťe╚Öte ├«mp─âratului moartea. Acesta moare ├«n lupta cu barbarii ╚Öi cuviosul Isaachie este rugat de ├«mp─âratul Teodosie s─â r─âm├ón─â la Constantinopol.

Unul din nobilii imperiului pe nume Saturnin a zidit un o chilie pentru cuviosul Isaachie dar acela╚Öi g├ónd a avut ╚Öi nobilul Victor. Mul╚Ťi au ├«nceput s─â se c─âlug─âreasc─â ├«n jurul cuviosului Isaachie ╚Öi s-a ├«ntemeiat m─ân─âstire mare.

El a l─âsat stare╚Ť dup─â el pe Dalmat de la care ├«╚Öi trage numele sf├óntului loca╚Ö ├«n ziua de ast─âzi.

Troparul Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul

 Glasul al 4-lea

├Äntru tine p─ârinte cu os├órdie s-a m├óntuit cel dup─â chip; c─â lu├ónd crucea ai urmat lui Hristos; ╚Öi lucr├ónd ai ├«nv─â╚Ťat s─â nu se uite la trup, c─â este trec─âtor; ci s─â poarte grij─â de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta ╚Öi cu ├«ngerii ├«mpreun─â se bucur─â, Preacuvioase P─ârinte Isaachie, duhul t─âu.

Condacul Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Ca ni╚Öte p├órg─â a firii, ╚Ťie, s─âditorul f─âpturii, lumea ├Ä╚Ťi aduce, Doamne, pe purt─âtorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale c─âror rug─âciuni, ├«n pace ad├ónc─â, Biserica Ta, pentru N─âsc─âtoarea de Dumnezeu, p─âze╚Öte-o, mult-Milostive.

Ca un credincios pl─âcut al lui Dumnezeu, aprinz├óndu-te cu r├óvn─â, pentru Biserica lui Hristos, z─âbalele lui Valent ai ╚Ťinut ╚Öi pentru ├«nchiderea Bisericii, moartea lui cea pierz─âtoare prooroce╚Öte mai ├«nainte ai spus, preacuvioase. Pentru aceasta roag─â-te pururea pentru noi, cei ce te cinstim, Preafericite Isaachie.

 La 30 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sfinta Macrina cea B─âtr├ón─â ╚Öi Sf├óntul Vasilie; 
  • Sf├óntul Mucenic Natalie; 
  • Sf├óntul Cuvios Varlaam; 
  • Sfin╚Ťil Mucenici Romano ╚Öi Teletie; 
  • Sf├óntul Mucenic Evplu.
iulia vantur jpeg
4 irina rimes divort 34092 jpg jpeg
2 octavia geamanu antena 1 jpg jpeg
front brad pitt gettyimages copy jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
olivia newton john jpeg
Catalin Botezatu png
anca serea fiica jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg
calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
lucian bode untold boc 640x400 jpg
iphone 14 png
grecia