Calendar ortodox 2021, 18 mai. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Teodot din Ancira

Sfântul Mucenic Teodot din Ancira este prăznuit la data de 18 mai în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Teodot din Ancira este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2021, pentru data de 18 mai.

Sfântul Mucenic Teodot (foto: Doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Teodot (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2021, 18 mai. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Teodot din Ancira

Sfântul Mucenic Teodot a fost un bun creștin. El a urmat îndemnul Apostolului Pavel și a ridicat război împotriva poftelor trupești. El a sporit în fapte bune și înțelepciune încât a ajuns altora învățător. Prin învățăturile sale îi convertea la Creștinism pe iudei și pe elini, iar pe păcătoși îi îndemna la pocăință. El primise de la Dumnezeu și darul tămăduirii și prin punerea mâinilor și prin rugăciune vindeca boli trupești pe care nimeni nu le putea vindeca iar cu vorba bună și cu ascultare vindeca rănile sufletești. El a primit coroana muceniciei în timpul prigoanelor lui Dioclețian.

Pentru că își câștiga traiul fiind hangiu, avea deseori ocazia de a găzdui creștini așa că în timpul prigoanelor a început să ofere adăpost celor care se ascundeau și care încercau să scape de persecuții sau deseori aduna moaștele creștinilor uciși pentru credința lor și le îngropa cu cinste, punându-le în loc de odihnă. Vicleanul guvernator Teotecn a ordonat ca toată mâncarea și băutura să fie spurcată cu jertfe idolești și astfel să-i întineze pe creștini. Fericitul Teodot când a văzut așa ceva a scos proviziile pe care le avea pentru han și a împărțit la creștini ținându-i departe de murdăria lui Teotecn. Hanul său s-a transformat astfel din casă de oaspeți în biserică de rugăciune și altar al lui Dumnezeu. 

În acele timpuri de prigoană guvernatorul a înecat în lac șapte fecioare, după ce le-a batjocorit mânându-le dezvelite înaintea idolilor pe care-i duceau la lac. Sfântul Teodot s-a rugat la Dumnezeu să le dea putere să îndure rușinea și chinurile iar mai târziu le-a căutat trupurile pentru a le îngropa cu cinstea cuvenită. A avut și o vedenie a sfintei Tecusa care îi arăta unde sunt trupurile fecioarelor dar i s-au arătat și îngeri care-i spuneau să se ferească de vânzător. El nu știa cine e vânzătorul așa că a făcut ceea ce avea de făcut. A ajuns însoțit la lacul unde fuseseră aruncate cele șapte fecioare, iar lacul s-a dat la o parte dezvăluind trupurile mucenițelor. Teodot și tovarășii lui au tăiat legăturile care le țineau pe fecioare pe fundul lacului și au dus trupurile și le-a îngropat lângă biserica sfinților patriarhi. Numele celor șapte fecioare sunt Tecusa, Alexandra, Claudia, Fainia, Eufrasia, Matrona și Iulia, ele pătimind în ziua de 18 mai. 

Când guvernatorul și preoții idolești au aflat că trupurile fecioarelor au dispărut din lac s-au mâniat și au făcut vâlvă mare, iar Polihronie, unul din cei care-l ajutaseră pe Teodot în fapta lui a plecat în târg să vadă ce se întâmplă. Dar a fost prins și repede a mărturisit că hangiul le-a luat pe fecioare și le-a îngropat.  Trupurile fecioarelor au fost dezgropate și arse iar Teodot a fost prins chinuit și omorât. Preotul Fronton a furat la rândul lui trupul lui Teodot și l-a îngropat cu cinstea ce se cuvenea unui mucenic al lui Hristos. 

Troparul Sfinților Mucenici Petru, Dionisie și Paulin; și al Sfântului Mucenic Teodot și al celor șapte fecioare din Ancira

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinților Mucenici Petru, Dionisie și Paulin; și al Sfântului Mucenic Teodot și al celor șapte fecioare din Ancira

Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Luminători străluciți v-ați arătat dumnezeiești mucenici cei opt la număr, și prin strălucirile minunilor luminați toată făptura, neîncetat izgonind noaptea cea adâncă a neputințelor, și unui Hristos Dumnezeu rugându-vă, ca să dăruiască nouă mare milă.

La 18 mai în calendarul ortodox 2021 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Petru, Dionisie si Hristina; 
  • Sfinții Mucenici Andrei, Pavel și a șapte fecioare care au pătimit împreună cu Sfânta Hristina; 
  • Sfinții Mucenici Iraclie, Paulin și Venedim; Sfintele șapte Fecioare Mucenițe din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana și Iulia;
  •  Sfânta Eufrasia; Sfântul Ștefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului; 
  • Sfântul Mucenic Iulian; 
  • Sfânta Anastasi și a Sfântului Cuvios Martinian; 
  • Sfântul Mucenic Teodot, papă al Romei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net