Calendar ortodox 2022, 9 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Proroc Isaia

Sf├óntul Proroc Isaia este pr─âznuit la data de 9 mai ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Proroc Isaia este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 9 mai.

calendar ortodox 2021 9 mai sfantul proroc isaia jpeg
Sfântul Proroc Isaia (foto: Doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 9 mai. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Proroc Isaia

Sf├óntul Proroc Isaia s-a n─âscut ├«n Ierusalim din neam ├«mp─âr─âr╚Ťesc, fiind fiul lui Amos fratele regelui iudeu Amesie. Tat─âl s─âu, Amos, nu trebuie confundat cu prorocul Amos, care a fost doar un p─âstor, un cresc─âtor de animale.  Isaia a crescut cu frica lui Dumnezeu ╚Öi a ├«nv─â╚Ťa Legea Domnului.

La vremea potrivit─â s-a ├«nsurat cu o fecioar─â din ceata fecioarelor ╚Öi aceea i-a n─âscut fiul. I se spunea proroci╚Ť─â nu numai pentru c─â era so╚Ťia prorocului ci ╚Öi pentru c─â Dumnezeu o ├«nvrednicise ╚Öi pe ea cu darul ├«naintevederii. Isaia a prorocit cu 700 de ani ├«nainte de Hristos, ├«n vremea domniei mai multor ├«mp─âra╚Ťi: Azaria sau Ozia, Ioatam fiul lui Ozia, Ahaz fiul lui Ioatam, Ezechia fiul lui Ahaz ╚Öi Manase, fiul lui Ezechia.

A prorocit Isaia despre cucerirea Galileei ╚Öi a Samariei de c─âtre asirieni, despre campania lui Senaherim asupra Iudeii despre p─âr─âsirea multor cet─â╚Ťi, despre c─âderea Egiptului ╚Öi Etiopiei dar mai ales despre z─âmislirea ╚Öi na╚Öterea lui Iisus din Maria Fecioara pentru m├óntuirea neamului omenesc ╚Öi despre crucea pe care Fiul Omului va fi jertfit, iar pentru acestea din urm─â mai este poreclit Evanghelistul Vechiului Testament.

Tot el a prorocit intrarea domnului ├«n Ierusalim: "Lumineaza-te, lumineaza-te, Ierusalime, ca vine lumina ta, si slava Domnului peste tine a r─âsarit!" (60, 1). Prorocul Isaia a f─âcut s─â izvorasc─â ap─â din muntele Sionului ╚Öi a izb─âvit cetatea Ierusalimului cu rug─âciunile lui c├ónd era asediat─â.  C├ónd Manase a devenit rege a f─âcut cele mai ur├óte fapte ├«n fa╚Ťa lui Dumnezeu ╚Öi pentru c─â nu a mai suportat mustr─ârile lui Isaia a poruncit ca acesta s─â fie t─âiat cu fier─âstr─âul de lemn ├«n pustiu ├«n vremea c├ónd prorocul avea 126 de ani. 

Condacul Sfântului Prooroc Isaia

 Glasul al 2-lea

Pe N─âsc─âtoarea de Dumnezeu, cea ├«ntru rug─âciuni ╚Öi ajutor neadormit─â, n─âdejdea cea neschimbat─â, morm├óntul ╚Öi moartea nu o au ╚Ťinut, c─âci ca pe Maica Vie╚Ťii a mutat-o la via╚Ť─â Cel ce S-a s─âl─â╚Öluit ├«n p├óntecele ei cel pururea fecioresc.

Primind darul proorociri, proorocule ╚Öi mucenice Isaia, de Dumnezeu propov─âduitorule, tuturor de fa╚Ť─â ai ar─âtat ├«ntruparea Domnului la toate marginile p─âm├óntului cu glas mare strig├ónd: Iat─â, Fecioara ├«n p├óntece va lua.

La 9 mai ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sf├óntul Mucenic Hristofor;
  •  Sfintele Muceni╚Ťe Calinica ╚Öi Achilina; 
  • Sfin╚Ťii Mucenici Epimah ╚Öi Gordian; 
  • Sfantului Cuvios Mucenic Nicolae cel Nou din Vunena;
  •  Sf├óntului Iosif de la Optina.

La 9 mai în calendarul ortodox 2022 se mai cinstește

  • Aducerea moa╚Ötelor Sf├óntului Ierarh Nicolae la Bari.
george simion port popular jpg
Andreea Banica (foto Facebook) jpg
cristi borcea valentina pelinel milan jpeg
tonciu prodan reghe jpeg
Lucile Randon
laura cosoi jpg
amber heard atunci vs acum jpg
laceanu 1 415551511 jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
E bine în parc, păcat că sunt atâţia ţânţari! jpeg
Lucile Randon
lacul techirghiol apa roz explicatie fenomen constanta 775659 webp
so╚Ťie george simion jpeg
iPhone App Store piata de aplicatii Apple FOTO Shutterstock
colaj kate middleton jpg