Calendar ortodox 2022, 4 decembrie. Sfinții zilei: Sfânta Muceniță Varvara, Sfântul Ioan Damaschin

Sfânta Muceniță Varvara și Sfântul Ioan Damaschin sunt prăznuiți la data de 4 decembrie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniță Varvara și Sfântul Ioan Damaschin sunt între sfinții zilei, cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 4 decembrie. Dezlegare la pește.

Sfânta Muceniță Varvara (foto:doxologia.ro)
Sfânta Muceniță Varvara (foto:doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 4 decembrie. Sfânta Muceniță Varvara

Sfânta Muceniță Varvara a trăit în vremea împăratului păgân Maximian. Era singura fiică a unui om de neam bun, Dioscor din Heliopolis și acesta o iubea ca pe ochii din cap. Când a crescut a devenit cea mai frumoasă fecioară de pe tărâmurile alea. Tatăl ei i-a zidit o casă special pentru ea cu turn și cu slujnice, pentru a o ține departe de ochii lumii, pentru că ochii lor nu erau vrednici să vadă o asemenea frumusețe. Cum stătea ea închisă în turnul ei și cugeta la frumusețile cele de jos dar și la frumusețile cele de sus, soarele ziua și stelele și luna noaptea, a început a se întreba cine le-a zidit pe toate astea. Iar slujnicele i-au arătat statuile idolilor pe care îi cinstea tatăl său. Iar ea a spus și-a spus că nu se poate așa ceva, astea sunt lucruri plăsmuite de mâini omenești. Idolii de aur și argint i-a făcut fierarul, cele de piatră i-a făcut zidarul iar pe cele de lemn le-a făcut tâmplarul. Nu putea acestea să facă lumea atât de frumoasă, mai ales că idolii nu puteau nici mișca singuri, darămite să mai creeze lumea.

Ea a fost cuprinsă de dorința lăuntrică de a afla cine este cu adevărat Ziditorul și cum cugeta ea în singurătatea turnului în care o ținea tatăl ei, Dumnezeu a luminat-o brusc. “Nu poate fi decât un făcător a toate acestea, unul singur a întemeiat lățimea cerului și a făcut greutatea pământului unul singur a făcut podoabele cerului și unul singur a înfrumusețat pământul cu copaci, flori, râuri și izvoare de apă unde se adapă toate viețuitoarele. Așa Fecioara Varvara a ajuns la singură la vorbele regelui David "Cugetat-am la toate lucrurile tale, la faptele mâinilor tale am gândit" și cu cât se gândea mai mult cu atât își dorea să-l cunoască pe Dumnezeu. Curând vestea frumuseții ei s-a răspândit și au început să apară pretendenții. Tatăl ei a început să discute cu ea pentru a o pregăti în vederea căsătoriei dar ea l-a amenința că mai degrabă se omoară decât să accepte așa ceva și îl va lipsi de ea decât să se logodească cu forța. Așa că Dioscor s-a gândit să o lase să coboare din turnul ei și să iasă în lume și cunoscând tentațiile lumii îi va veni și cheful de măritiș. Numai că Varvara a cunoscut un preot care se ascundea în haine de neguțător și acesta a învățat-o toate cele de trebuință, despre Ziditorul tuturor lucrurilor și despre Dumnezeul Atoatețiitor, despre Domnul nostru Iisus Hristos și despre toate tainele sfintei credințe.

Sfânta Varvara ascultând vorbele i se îndulcea inima și ardea de dragostea lui Hristos și tânjea după botez. Așa că preotul a botezat-o cu Duh Sfânt în numele Sfintei Treimi, iar ea a început să se îndeletnicească cu post și rugăciune ziua și noaptea și s-a jurat să-și păzească fecioria pentru Mirele din cer, rugându-se totodată să-i fie sprijin și să o ajute să-și păzească fecioria. Dioscor lăsase vorbă să se construiască o baie pentru el și familie cu două ferestre, dar Varvara s-a dus la muncitori și le-a cerut să o facă cu trei ferestre, în numele sfintei Treimi. La început aceștia au refuzat dar apoi au făcut cum a vrut fiica stăpânului lor. Apoi, a făcut semnul crucii cu degetul pe marmura pereților de la răsărit și acesta s-a săpat în perete de parcă ar fi fost cioplită de meșteri acolo. Iar urmele pașilor ei când a făcut crucea au rămas acolo spre pomenire mulți ani după aceea, și s-au făcut acolo nenumărat minuni și mulți s-au vindecat care au mers acolo cu credință și speranță. Când s-a întors tatăl ei acasă s-a mâniat pe cei care au făcut baia dar aceștia i-au explicat că așa a fost voia fiicei lui. Atunci el a chemată pe sfântă și i-a cerut explicații. Ea a venit și i-a spus despre Sfânta Treime și despre Hristos. Dar diavolul i-a întunecat mințile și s-a mâniat foare tare pe fiica lui, pe care o iubise atât de mult până atunci, încât a scos sabia să o ucidă. Ea a fugit și s-a ascuns pe un munte unde tatăl ei a găsit-o și a dat-o pe mâinile păgânilor să o pedepsească și să o facă să renunțe la Hristos.  Mult a fost chinuită sfânta și nu a renunța la Mirele ei, din contră cu cât era mai mult chiuită cu atât mai mult răbda, se ruga și  îi ponegrea pe idoli.

Mulți vedeau chinurile la care era supusă și a doua zi o găseau vindecată pentru a putea primi noi chinuri. La fel și Iuliana care a văzut și a crezut și după ce a mărturisit credința în Hristos, a fost supusă cazne, la batjocură și înjosire alături de Sfânta. Dioscor, tatăl ei, care acum avea inima de piatră, nu numai că nu s-a milostivit pentru iubita lui fiică ci s-a băgat călău să o chinuie cu mâinile lui. și a luat-o pe Varvara și pe Iuliana și le-a dus la locul de execuție iar Varvara se ruga pentru sănătatea și viața tatălui ei. Varvara și-a plecat capul sub sabia tatălui ei iar Iuliana și s-au împlinit vorbele scripturii care ne spune că “Va da spre moarte tatăl pe fiul” iar Iuliana a fost decapitată de un ostaș și sufletele lor s-au suit la ceruri cu bucurie unde le aștepta Hristos. Dioscor a fost lovit de trăsnet în timp ce se întorcea în cetate și a fost ars de nu a mai rămas din el decât cenușa care s-a împrăștiat în vânt. La fel a pățit și guvernatorul și în același timp cu Dioscor, și nici urmă nu a mai rămas de ei.

Un bărbat dreptcredincios pe nume Galentian a luat trupurile mucenițelor și le-a îngropat cu cinstea care li se cuvenea și a ridicat biserică deasupra, unde multe minuni s-au petrecut. 

Troparul Sfintei Mari Mucenițe Varvara 

Glasul al 4-lea

Pe Sfânta Mare Muceniță Varvara să o cinstim; că a sfărâmat cursele vrăjmasului și ca o vrăbioară s-a izbăvit dintr-însele, cu ajutorul Armei Crucii, Preacinstita.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Varvara

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Lui Hristos, Celui în Treime cu evlavie Lăudat, urmându-i tu, purtătoare de biruință, ai nimicit templele idolilor; și luptând în mijlocul locului de pătimire, Sfântă Muceniță Varvara, nu te-ai temut de amenințările tiranilor, ceea ce ai avut îndrăznire bărbătească, cu glas mare cântând pururea: cinstesc Preasfânta Treime, Dumnezeirea Cea Una.

Calendar ortodox 2022, 4 decembrie. Sfântul Ioan Damaschin

Sfântul Ioan Damaschin s-a născut într-o familie de neam bun din cetatea Damascului. În vremea lui Omar al II-lea califul turcilor care stăpâneau peste oraș Sfântul se retrage la mănăstirea Sfântul Sava unde cu multă înțelepciune și inspirat de Duh sfânt va lua apărarea sfintelor icoane în vremea lui Leon Isaurul împăratul iconoclast.

Pentru ca să nu mai poată scrie învățăturile sfinților părinți despre cinstirea icoanelor i-au tăiat mâna dreaptă, dar Maica Domnului i-a pus-o la loc ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Pentru scrierile sale este chiar anatemizat de sinodul eretic de la 754, mai ales pentru “cele trei tratate împotriva iconoclaștilor”, dar este cunoscut teologilor creștini mai ales pentru opera de imnograf și melod. A trecut la Domnul la Mănăstirea Sf Sava, unde încă se mai află chilia și mormântul său. 

Troparul Sfântului Cuvios Ioan Damaschin

Glasul al 8-lea

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției și luminătorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu insuflată Sfinte Părinte Ioan, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăută duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Ioan Damaschin

Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălțat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pre binecredincioșii creștini, dăruindu-le lor biruință asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință. 

Pe scriitorul de cântări și cinstitul grăitor de Dumnezeu, pe învățătorul Bisericii, pe dascălul și luptătorul împotriva vrăjmașilor, pe Sfântul Ioan să-l lăudăm. Că luând Crucea Domnului toată înșelăciunea eresurilor a alungat-o și ca un cald mijlocitor către Dumnezeu, tuturor cere iertare de greșeli.

La 4 decembrie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Ioan, episcopul Polivatului; 
  • Sfânta Muceniță Iuliana; 
  • Sfinții Hristodul și Hristodula; 
  • Sfântul Mucenic Serafim, episcopul Fanarului.
image
image
image
image
image
image
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net