Calendar ortodox 2022, 7 august. Sfinții zilei. Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul, Sfânta Teodora de la Sihla

Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul și Sfânta Teodora de la Sihla sunt prăznuiți la data de 7 august în calendarul ortodox. Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul și Sfânta Teodora de la Sihla sunt între sfinții zilei cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 7 august. Zi de post.

Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul (icoană de Gabriel Toma Chituc)
Sfântul Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul (icoană de Gabriel Toma Chituc)

Calendar ortodox 2022, 7 august. Sfinții zilei. Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul

Pârvu Pârvescu, Pârvu Mutu sau Pârvu Zugravul, a fost unul din cei mai importanți pictori ai perioadei Brâncovenești în arta Românească.  El s-a născut în familia preotului Ioan Pârvescu la 12 octombrie 1659, și este singurul din cei 6 copii ai familiei care atinge vârsta maturității. El s-a luptat întreaga viață cu neputința de a vorbi clar, motiv pentru care a i se spunea Pârvu Mutu.

La numai 6 ani rămâne orfan de mamă și tatăl lui îl trimite ucenic la părintele Evghenie care se nevoia la Mănăstirea Negru Vodă. După o vreme merge în Bucovina pentru a desăvârși meșteșugul picturii de biserici de la un pictor rus. În anul 1677 se întoarce la la Câmpulung unde se căsătorește cu jupâneasa Teodora. Curând devine unul din pictorii de casă ai familiilor domnești Cantacuzino și Brâncoveanu, la comanda căror pictează nenumărate biserici. Pentru că unele biserici au fost demolate de comuniști, altele dărâmate de cutremure multe din frescele pictate de Pârvu Mutu s-au pierdut. Cea mai bine păstrată dintre operele sale se află în biserica Trei Ierarhi din Filipeștii de Pădure, biserică pe care unii o consideră un adevărat “Voroneț” al țării Românești. A lăsat în urmă câțiva ucenici care vor excela în branșă: Radu, Marin, Andrei, Stan, Neagoe și Nicolae.

În anul 1718, soția lui, jupâneasa Teodora, moare iar el își îndreaptă pașii spre viața monahală. Călătorește în țara Sfântă împreună cu cei doi ai fii ai săi, după care se retrage la mănăstirea Mărgineni, unde va trece la Domnul în anul 1735. A fost canonizat la 6 august 2017 “cu numele Sfântul Pafnutie Zugravul, pentru viața sa aleasă, petrecută în tăcere isihastă și rugăciune”.

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (icoană de Gabriel Toma Chituc)
Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla (icoană de Gabriel Toma Chituc)

Calendar ortodox 2022, 7 august. Sfinții zilei. Sfânta Teodora de la Sihla

Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla a fost fiica lui Ștefan Joldea, comandant de artilerie în cetatea Neamțului, care mai avea o fiică, pe Marghiolița. Teodora este căsătorită împotriva dorinței ei cu Elefterie dar curând aleg amândoi să intre la călugărie. Teodora alege Schitul Varzaresti-Vrancea unde ajunge ucenica egumenei schimonoaia Paisia iar Elfefterie intră frate la Schitul Poiana Mărului.

După 10 ani de nevoință în Munții Buzăului, Sfânta Teodora ajuge în munții neamțului unde Ieroschimonahul Pavel o duce pe fericita Teodora într-un bordei părăsit din părțile Sihlei. A stat în sihăstrie timp de mulți ani și a mâncat numai ce-i dăruia pădurea. După moartea ieroschimonahului Pavel nimeni nu a mai știut de a mulți ani până s-a arătat la doi tineri din Sihăstria cărora le-a cerut să aducă un preot pentru că ea va trebui să plece curând la Hristos.

L-au adus pe ieromonahul Antonie împreună cu diaconul Lavrentie și după ce s-a spovedit și s-a împărtășit cuvioasa și-a dat duhul. A fost prima româncă trecută în rândul  sfinților. 

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla

O, Prea Cuvioasă Maică Teodora, care din copilărie pe Hristos L-ai iubit și pentru dragostea Lui în toată viața ta te-ai nevoit; multe nevoințe și ispite ai suferit și în viața cea pustnicească, cu darul lui Dumnezeu, ai sporit. Cu mulțimea înfrânării și a lacrimilor celor duhovnicești, sufletul tău l-ai luminat și în singurătatea pustiei cu isprăvile faptelor tale celor bune ai strălucit. Pustia Sihlei cu viața ta o ai sfințit și pildă sihaștrilor te-ai făcut. Iar Prea Bunul Dumnezeu, la vremea cuvenită, sfințenia vieții tale a descoperit-o și ca pe o comoară ascunsă lumii te-a arătat.

De aceea, și noi nevrednicii, cu evlavie și cu credință, cerem sfintele tale rugăciuni și te chemăm: roagă-te Prea Înduratului nostru Mântuitor, ca și noi păcătoșii în vremea vieții noastre și în vremea sfârșitului nostru să dobândim mila și mântuirea Lui, spre a slăvi și a ne închina în veacul de acum și în cel viitor Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin!

.

La 7 august în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Mucenic Dometie Persul, împreună cu doi ucenici ai săi; 
  • Sfântului Cuvios Or din Tebaida (Egipt); 
  • Cuviosilor zece mii de pustnici din Tebaida; 
  • Sfânta Cuvioasă Potamia; 
  • Sfântul Sfințit Mucenic Narcis, patriarhul Ierusalimului; 
  • Sfântul Cuvios Asterie Singliticul; 
  • Sfântul Sozont din Nicomidia; 
  • Sfântul Iperehie; 
  • Sfântul Cuvios Teodosie; 
  • Sfântul Cuvios Dometie; 
  • Sfântul Cuvios Nicanor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net