Calendar ortodox 2022, 29 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Calinic

Sfântul Mucenic Calinic este prăznuit la data de 29 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Calinic este între sfinții zile cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 29 iulie.

calendar ortodox 2021 29 iulie sfantul mucenic calinic png
Sfântul Mucenic Calinic (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 29 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Calinic

Sfântul Mucenic Calinic s-a născut în ținutul Ciciliei și a fost crescut în sfânta religie creștină. El vedea în jurul lui din cauza prigoanelor sau alte motive cum oamenii se lepădau de Hristos apropiându-se de păgânism, întunecându-se de demonica înșelare, credeau în idolii plăsmuiți de mâini omenești și aduceau jertfe spurcate demonilor. Calinic nu mai putea de mila lor și a început a îi învăța și a le arăta adevărul, pe unii reușind să-i întoarcă din rătăcirea lor. Aflat în căutare sufletelor omenești ce se vor mântuite a ajuns în cetatea Galatiei, Acira.

Acolo a fost prins și acuzat de aducerea veștilor cele bune despre Hristos și dat pe mâna slujitorului diavolilor numit Sacherdon. Acesta l-a iscodit pe Calinic care i-a dat răspunsuri adevărate pe care păgânii refuzau să le recunoască. Atunci călăul a dat poruncă să fie biciuit și l-au bătut până au obosit. Apoi l-au torturat cu cele mai groaznice instrumente de fier pe care le aveau dar sfântul Calinic îi sfida cu vorba rugându-se la Dumnezeul cel Viu.

Apoi l-au încălțat cu opinci de fier ce aveau piroane în talpă și l-au pus să alerge mânat de soldați până la cetatea vecină. El alerga de întrecea caii și durere în picioare nu simțea. Ba mai mult, când ostașii au făcut popas nu aveau apă să bea, iar sfântul s-a rugat la Iisus Hristos și din piatră a izvorât apa de și-au ostoit setea și soldații și caii lor, iar izvorul acela mai curge și în ziua de astăzi. Pentru că le era frică de guvernator și cu toate că au văzut cu ochii lor minunile săvârșite au făcut focul în cuptor așa cum era porunca, iar sfântul și-a spus rugăciunile, și-a făcut semnul crucii și a intrat de bună voie și cu veselie în vâlvătaie, iar în mijloc s-a culcat și și-a dat sufletul în mâna lui Dumnezeu.

Când cuptorul s-a stins cinstitul său trup era fără nici o vătămare iar credincioșii l-au luat și l-au îngropat cu cinstea cuvenită.

Troparul Sfântului Mucenic Calinic

 Glasul al 4-lea Mucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Calinic

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare. Cele de sus frumoase, după vrednicie, acum le-ai moștenit, căci, de dragostea lui Hristos aprinzându-te, Sfinte Calinic, asupra focului prin aceasta bărbătește ai îndrăznit. Aceluia și acum stându-I înainte, nu înceta să te rogi pentru noi toți.

La 29 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

 • Sfânta Muceniță Teodota, împreună cu fiii săi; 
 •  Sfântul Mucenic Mamant; 
 •  Sfântul Mucenic Vasilisc; 
 •  Sfântul Constantin, patriarhul Constantinopolului; 
 •  Sfântul Ioan ostașul; S
 • finții Mucenici Veniamin și Virie; 
 •  Binecredinciosului împărat Teodosie cel Tânăr; 
 • Sfântul Mucenic Eustatie din Mtskheta.
transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet (4) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
Simona Halep, Instagram jpg
FotoJet (7) jpg
regele charles foto Victoria Jones BUCKINGHAM PALACE AFP jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
negociere banca clienti csalb
rafael nadal roger federer laver cup epa efe jpg
image
image
image
image
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones BUCKINGHAM PALACE AFP jpg
FotoJet (7) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg