Calendar ortodox 2022, 18 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor este prăznuit la data de 18 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Emilian este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 18 iulie.

calendar ortodox 2021 18 iulie sf emilian png
Sfântul Mucenic Emilian (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 18 iulie. Sfinții zilei. Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor

Sfântul Mucenic Emilian a fost robul unui păgân înstărit din cetatea Durustor. După ce Constantin cel Mare a desființat toate edictele care îi pedepseau pe creștini pacea s-a așternut în imperiu. Cu toate astea curând Iulian, împăratul care a rămas în istorie cu supranumele de Apostatul, a decis să reinstaureze cultul păgân al idolilor și a declanșat iar prigoana împotriva celor ce nu jertfesc idolilor.

Împăratul apostat a trimis oameni de încredere în tot imperiul pentru a îi găsi și pedepsi pe creștini. În țara Misiei a ajuns nemilosul Capitolin, plin de înșelăciune și cu inima întunecată, posedat de diavol și urâtor de oameni. Când acesta a făcut un ospăț cu jertfe aduse idolilor, Emilian a intrat pe ascuns în templu și a zdrobit idolii cu ciocanul, a răsturnat altarul și a împrăștiat jertfele. Capitolin s-a mâniat și a dat ordin să fie căutat și prins cel ce a făcut acestea.

Emilian a și-a recunoscut vina și a fost bătut mult și fără milă, cerându-i-se să renunțe la credință. Văzând că refuză l-au scos afară din cetate și au făcut un foc mare și au aruncat în vâlvătaie pe Sfântul Mucenic Emilian, dar iar focul l-a înconjurat dar minune mare, lui nu i-a adus nici o vătămare doar pe păgânii prea apropiați i-a ars, pe unii mai tare iar alții abia au scăpat. Doar sfântul a stat în foc până vâlvătaia s-a potolit apoi și-a făcut cruce și a zis “Doamne Iisuse Hristoase, primește duhul meu!", apoi și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Niște cetățeni care în taină erau creștini au recuperat trupul, care nu avea nici un fir de păr ars de foc, cu ajutorul soției lui Capitolin, l-au uns cu aromate și l-au îngropat cu cinste, cu psalmi și cu cântări. Așa și-a primit martiriul Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor în vremea împăratului Iulian Apostatul. 

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-lea

Mucenicul Tău, Doamne, Emilian, întru nevoința sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor

 Glasul al 4-ea 

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Arătatu-te-ai luminos luminător, mucenice și cu strălucirile minunilor luminezi toată făptura, izgonind totdeauna negura patimilor de la cei ce te cinstesc pe tine, Mărite Mucenice Emilian.

La 18 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

 • Sfinții Mucenici Pavel, Teis și Valentina; 
 • Sfântul Mucenic Iachint din Amastrida; 
 • Sfântul Mucenic Marchel; 
 • Sfinții Mucenici Dasie și Maron; 
 • Sfântul Cuvios Pamvo; 
 • Sfântul Stefan cel din Amasia, arhiepiscopul Constantinopolului; 
 • Sfântul Ioan, mitropolitul Calcedonului; 
 • Sfânta Elisabeta Feodorovna.
transfagarasan 2819625 1920 jpg
FotoJet (4) jpg
Simona Halep, Instagram jpg
regele charles foto Victoria Jones BUCKINGHAM PALACE AFP jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
Maria Tomescu jpg
bani curs valutar dolari jpg
image
image
image
image
transfagarasan 2819625 1920 jpg
calendar ortodox 2021 25 septembrie sfanta eufrosina gracianica jpeg
regele charles foto Victoria Jones BUCKINGHAM PALACE AFP jpg
FotoJet (7) jpg
cuplu care pleaca in vacanta bagaje aeroport jpeg
stres 0 jpeg