Calendar ortodox 2022, 7 iulie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi este prăznuită la data de 7 iulie în calendarul ortodox. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 7 iulie. Post.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi (foto: doxologia.ro)
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 7 iulie. Sfinții zilei. Sfânta Mare Muceniță Chiriachi

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi s-a născut din părinți dreptcredincioși în anul 282. Pentru că nu aveau copii, creștinii Dorotei și Evsevia se rugau la Dumnezeu să le dăruiască și lor un copil promițând că îl va dărui Lui. Astfel, Evsevia a prins rod și a născut în zi de duminică o fetiță, pe care au numit-o Chiriachi care se tâlcuiește “ziua Domnului”, adică Duminica. Ei au botezat-o și au crescut-o cu învățătura și cuvântul Evangheliei după apostolul Pavel, păzind-o fecioară curată fiindcă o făgăduiseră lui Dumnezeu. Un păgân bogat și cu putere din cetate a pus ochii pe frumoasa fecioară și a dorit-o soție pentru fiul lui. Chiriachi și părinții ei au refuzat, spunând că ea este destinată a fi mireasă lui Hristos. Când Dioclețian a pornit prigoana împotriva creștinilor iar Dorotei, Evsevia și fiica lor fecioara Chiriachi au devenit ținta persecutorilor păgâni. I-au biciuit și exilat în Armenia mică cu poruncă să fie uciși acolo. Chiriachi a ajuns la curtea lui Maximian care a fost uimit de frumusețe ei și care i-a promis iertarea dacă renunță la Hristos și se însoțește cu unul din curteni. Lovindu-se de refuzul ei a poruncit să fie bătută până cedează. Trei schimburi de torționari au obosit chinuind-o și și nu au reușit să o facă să se răzgândească. Maximian a trimis-o atunci lui Ilarion, guvernatorul Bitiniei, renumit pentru cruzimea cu care-i tortura pe creștini. Au spânzurat-o de păr și au ars-o cu fierul înroșit, dar noaptea Hristos i s-a arătat în temniță și a vindecat-o. Torționarii s-au speriat când au văzut-o fără de vreo vătămare și au dus-o la templu, dar sfânta s-a rugat  la Hristos și un cutremur a dărâmat templul iar idolii s-au făcut praf. Au aruncat-o pe sfânta în foc dar ea stătea în mijlocul flăcărilor și se ruga la Hristos. Au aruncat-o la fiarele sălbatice înfometate dar acestea i se gudurau la picioare. Văzând acestea mulți păgâni îl mărturiseau pe Hristos și erau uciși pe loc. Când a văzut Ilarion că nu are nici un spor în fața sfintei a poruncit să fie ucisă. Ea a cerut răgaz să se roage și i-a fost îngăduit iar ea îi mulțumea lui Dumnezeu pentru că i-a păzit fecioria, iar când s-au apropiat soldații să o taie ea își dăduse deja sufletul mirelui ceresc. S-au speriat și au fugit la Ilarion să-i povestească ce s-a întâmplat iar creștinii au furat trupul și l-au îngropat în loc potrivit aducând slavă lui Dumnezeu.

Troparul Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi

 Glasul al 4-lea

Mielușeaua Ta, Iisuse, Chiriachi, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi

 Glasul al 4-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Mucenița lui Hristos ne-a chemat pe noi împreună acum să cântăm cu laude luptele și dumnezeieștile ei nevoințe. Căci ea, ca o vitează cu cugetul, după numele ce poartă, este doamnă a gândului și a patimilor celor necuvioase.

La 7 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Cuvios Toma din Maleon; 
  • Sfântul Cuvios Acachie de la Scara; 
  • Sfinții Mucenici Peregrin și cei dimpreună cu dânsul: Luchian, Pombie, Isihie, Papia, Satornin și Ghermano; 
  • Sfântul Mucenic Evstatie; 
  • Sfântul Policarp cel Nou; 
  • Sfântului Evanghel.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net