Calendar ortodox 2022, 28 iunie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan

Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan este prăznuită la data de 28 iunie în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan, este sărbătoare zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 28 iunie. Zi de post.

calendar ortodox 2021 28 iunie sf chir ioan png
Sfinții Chir și Ioan (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 28 iunie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan

Sfinții Chir și Ioan au fost torturați și uciși pentru credința lor în Hristos la 31 ianuarie în vremea prigoanelor lui Dioclețian în cetatea Canopos de lângă Alexandria. În timpul vieții lor cei doi au fost renumiți pentru dragostea lor pentru oameni și pentru faptul că vindecau pe cei suferinzi, alungau duhurile cele rele și aduceau liniștea trupească și sufletească oamenilor fără a cere nimic în schimb, ba chiar îi și refuzau pe cei care încercau să le dea ceva.

În secolul al V-lea cetatea Manutin era plină de idoli și de cei care se închinau la ei. Patriarhul Teofil al Alexandriei (385-412) a încercat să îndepărteze slujirea idolească din acea cetate dar fără izbândă pentru că diavolii erau puternici. Urmașul său în scaunul episcopal a fost Sfântul Chiril (412 - 444) și lui i-a descoperit Dumnezeu că numai Moaștele Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan pot să distrugă necurăția idolatră ce domnea peste cetatea Manutin unde demonii își făceau de cap pentru că aveau toată puterea.

Atunci Sfântul Chiril a strămutat moaștele Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan de la Canopos la Manutin așezându-le într-o biserică ridicată și închinată celor doi sfinți. Din acea zi, duhurile necurate au fost izgonite din cetate iar biserica a devenit izvor tămăduitor pentru cei ce căutau alinare la suferințele lor. 

Troparul aducerii moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan

 Glasul al 5-lea

Minunile sfinților Tăi mucenici, zid nebiruit ne-ai dăruit nouă, Hristoase Dumnezeule; pentru rugăciunile lor, sfaturile păgânilor le risipește și sceptrurile Împărăției le întărește, ca un bun și de oameni iubitor.

Condacul aducerii moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Din harul cel dumnezeiesc dar de minuni luând, sfinților, faceți minuni în lume, toate patimile noastre cu doctorie nevăzută, le tăiați, Sfinte Mucenice Chir, de Dumnezeu înțelepțite, împreună cu măritul Mucenic Ioan; că voi după adevăr sunteți doctori dumnezeiești.

La 28 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

 • Sfântul Mucenic Papia; 
 • Dreptul Serghie Magistrul (secolul al IX-lea); 
 • Sfântul Mucenic Macedonie; 
 • Sfântul Cuvios Ulchian; 
 • Sfântul Pavel, doctorul; 
 • Sfântul Moise cel depărtat din lume; 
 • Sfântul Donag, episcopul Libiei; 
 • Sfinții șaptezeci de mucenici din Schitopolis; 
 • Trei sfinți mucenici din Galatia; 
 • Sfântul Cuvios Magnu.
Călin Hagima şi Roxana Nemeş sunt foarte fericiţi împreună jpeg
Andreea Mantea 1 foto playboy jpg
Cabral si Adela Popescu  Sunt celebru, scoate ma de aici (2) jpg
vlăduța lupău png
Olivia Newton John și John Travolta, apropiați și în 1978, când abia apăruse filmul ”Grease” jpeg
tragedie cobadin jpg
Alexia Eram (6) jpg
David Beckham
image
image
image
image
maicuta falsa anunt internet 0 jpeg
vaccin covid jpeg
accident balcic jpg
MUGUR ISARESCU foto inqaum photos octav ganea
image png
scumpiri alimente 2019 jpeg