Calendar ortodox 2022, 28 iunie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan

Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan este prăznuită la data de 28 iunie în calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan, este sărbătoare zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 28 iunie. Zi de post.

Sfinții Chir și Ioan (foto: doxologia.ro)
Sfinții Chir și Ioan (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 28 iunie. Sfinții zilei. Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan

Sfinții Chir și Ioan au fost torturați și uciși pentru credința lor în Hristos la 31 ianuarie în vremea prigoanelor lui Dioclețian în cetatea Canopos de lângă Alexandria. În timpul vieții lor cei doi au fost renumiți pentru dragostea lor pentru oameni și pentru faptul că vindecau pe cei suferinzi, alungau duhurile cele rele și aduceau liniștea trupească și sufletească oamenilor fără a cere nimic în schimb, ba chiar îi și refuzau pe cei care încercau să le dea ceva.

În secolul al V-lea cetatea Manutin era plină de idoli și de cei care se închinau la ei. Patriarhul Teofil al Alexandriei (385-412) a încercat să îndepărteze slujirea idolească din acea cetate dar fără izbândă pentru că diavolii erau puternici. Urmașul său în scaunul episcopal a fost Sfântul Chiril (412 - 444) și lui i-a descoperit Dumnezeu că numai Moaștele Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan pot să distrugă necurăția idolatră ce domnea peste cetatea Manutin unde demonii își făceau de cap pentru că aveau toată puterea.

Atunci Sfântul Chiril a strămutat moaștele Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan de la Canopos la Manutin așezându-le într-o biserică ridicată și închinată celor doi sfinți. Din acea zi, duhurile necurate au fost izgonite din cetate iar biserica a devenit izvor tămăduitor pentru cei ce căutau alinare la suferințele lor. 

Troparul aducerii moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan

 Glasul al 5-lea

Minunile sfinților Tăi mucenici, zid nebiruit ne-ai dăruit nouă, Hristoase Dumnezeule; pentru rugăciunile lor, sfaturile păgânilor le risipește și sceptrurile Împărăției le întărește, ca un bun și de oameni iubitor.

Condacul aducerii moaștelor Sfinților Mucenici doctori fără de arginți Chir și Ioan

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Din harul cel dumnezeiesc dar de minuni luând, sfinților, faceți minuni în lume, toate patimile noastre cu doctorie nevăzută, le tăiați, Sfinte Mucenice Chir, de Dumnezeu înțelepțite, împreună cu măritul Mucenic Ioan; că voi după adevăr sunteți doctori dumnezeiești.

La 28 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Papia; 
  • Dreptul Serghie Magistrul (secolul al IX-lea); 
  • Sfântul Mucenic Macedonie; 
  • Sfântul Cuvios Ulchian; 
  • Sfântul Pavel, doctorul; 
  • Sfântul Moise cel depărtat din lume; 
  • Sfântul Donag, episcopul Libiei; 
  • Sfinții șaptezeci de mucenici din Schitopolis; 
  • Trei sfinți mucenici din Galatia; 
  • Sfântul Cuvios Magnu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net