Calendar ortodox 2022, 18 iunie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul

Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul sunt prăznuiți la data de 18 iunie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 18 iunie.

Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul (foto: doxologia.ro)
Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 18 iunie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul

Sfinții Mucenici Leontie, Ipatie și Teodul și-au câștigat coroana muceniciei în anul 73 când împărățea Vespasian și guverna Adrian. Leontie, robul lui Hristos era cinstit pentru vitejia sa de către militarii pe care-i avea în subordine întrucât era comandantul garnizoanei romane a orașului Tripoli. El era milostiv cu săracii, găzduia pelerini, hrănea pe cei înfometați și îmbrăca pe cei goi.

Primind veste Adrian a trimis o trupă condusă de tribunul Ipatie pentru a-l pedepsi și a-l convinge să-l jertfească la idoli. Când se apropiau de Tripoli tribunul a căzut grav bolnav și noaptea a avut un vis în care un înger îi spunea că singurul care-l poate vindeca este Dumnezeul lui Leontie.

A doua zi după ce a povestit ostașilor vedenia au strigat după cum spusese îngerul și tribunul s-a vindecat pe loc. Uimirea tuturor a fost mare mai ales a unui anume Teodul. Ipatie și Teodul s-au hotărât să-l găsească ei primul și când l-au găsit le-a povestit despre Iisus Hristos și despre credința lui în el, iar graiul lui dulce și adevărul i-a convins și au crezut și ei la rândul lor. Când i-a prins Adrian a hotărât să-i pedepsească sau să închine la idoli dar ei au refuzat și au îndurat chinuri nemăsurate Ipatie și Teodul au fost torturați și în cele din urmă decapitați.

Sfântul Mucenic Leontie a tot fost bătut până și-a dat sufletul de la bătaie iar trupul lui a fost aruncat în afara cetății, iar creștinii au recuperat trupul și l-au înmormântat iar robul lui Hristos Notarie a scris povestea pe tăblițe de plumb pe care le-a îngropat împreună cu sfântul. 

Troparul Sfântului Mucenic Leontie

 Glasul al 2-lea

Mucenicu1 Tău, Doamne, Leontie, întru nevoința sa, cununa nesctricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mucenic Leontie

 Glasul al 3-lea

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Meșteșugirile cele viclene ale tiranilor le-ai rușinat și slujbele elinești cele fără de Dumnezeu defăimându-le, luminat ai arătat cunoștința de Dumnezeu tuturor oamenilor cu învățăturile dreptei credințe, de Dumnezeu înțelepțite mucenice. Pentru aceasta a ta pomenire cinstim cu dragoste, înțelepte Leontie.

La 18 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Eterie; 
  • Icoana Maicii Domnului Bogolubskaia 
  • Cuviosul Erasm; Doi sfinți mucenici din Cipru; 
  • Cuviosul Leontie de la Mănăstirea Peșterile Kievului; 
  • Cuviosul Leontie din sfânta Chinovie a Mănăstirii lui Dionisie, izvorâtorul de mir;
  • Soborul mai-marelui Arhanghel Mihail.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
sorina pintea png
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net