Calendar ortodox 2022, 9 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

Sf├óntul Sfin╚Ťit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei, este pr─âznuit la data de 10 iunie ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Mucenic Timotei este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 iunie.

image

Calendar ortodox 2022, 9 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei

Sf├óntul Ierarh Chiril Arhiepiscopul Alexandriei s-a n─âscut ├«n anul 378 ├«n Egipt. A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei, dar ╚Öi ucenic ╚Öi protejat ┬á afl├óndu-se sub tutela lui de la v├órsta de 12 ani. A tr─âit cinci ani ├«n muntele Nitria unde s-a cur─â╚Ťit de patimi prin ascez─â ╚Öi a intrat ├«n slujba bisericii la ├«ndemnul ╚Öi cu sus╚Ťinerea unchiului s─âu.┬á

A fost ales ca urma╚Ö al lui Teofil la patru zile de la trecerea acestuia la Domnul pe vremea c├ónd avea 34 de ani ╚Öi ├«n ciuda faptului c─â nu era binev─âzut la Constantinopol. I-a alungat din ora╚Ö pe ereticii nova╚Ťieni care sus╚Ťineau necesitatea unui al doilea botez pentru cei care renun╚Ťaser─â la Hristos de teama persecu╚Ťiilor romane, c├ónd ace╚Ötia doreau s─â se ├«ntoarc─â ├«n biseric─â. A adus la Alexandria moa╚Ötele sfin╚Ťilor doctori f─âr─â de argin╚Ťi Chir ╚Öi Ioan. Dup─â conflictul dintre Chiril ╚Öi prefectul Alexandriei, Oreste, au fost ├«mp─âca╚Ťi de filosoafa neoplatonician─â Hypatia. Dup─â aceea Hypatia a fost ucis─â ├«n mod bestial de c─âtre ni╚Öte extremi╚Öti care se pretindeau cre╚Ötini dar masacrele ╚Öi crimele sunt str─âine de spiritul cre╚Ötin.┬á A urmat conflictul cu necucernicul ╚Öi blasfemiatorul patriarh al Constantinopolelui care nu putea ├«nghi╚Ťi supranumele de Theotokos atribuit Maicii Domnului (adic─â ÔÇťn─âsc─âtoare de DumnezeuÔÇŁ).

Sf├óntul Chiril a fost cel care ne-a dat ├«nv─â╚Ť─âtura c─â persoana, n─âscut─â din ve╚Önicie din Tat─âl, se na╚Öte ca om din Fecioara Maria, iar Maica Domnului este "TheotokosÔÇť, "N─âsc─âtoare de Dumnezeu" lucru consfin╚Ťit de al treilea sinod ecumenic, de la Efes, din anul 431. Sf├óntul Chiril a trecut la Domnul ├«n anul 444.

Troparul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei

 Glasul al 3-lea

Pe ierarhii Domnului, pe t├ólcuitorii dogmelor; pe p─âstorii alexandrinilor propov─âduitori ai adev─ârului, perechea cea iubit─â de Dumnezeu; pe str─âluci╚Ťii lumin─âtori, risipitori ai ├«ntunericului celor nelegiui╚Ťi: pe Sf├óntul Atanasie cel Mare, secer─âtorul ereticilor, ├«mpreun─â cu Sf├óntul Ierarh Chiril, cel ce a cinstit precum se cuvine pe N─âsc─âtoarea de Dumnezeu, veni╚Ťi to╚Ťi iubitorii de pr─âznuire ╚Öi adun├óndu-ne cu veselie ╚Öi cu c├ónt─âri s─â-i cinstim; c─â ei se roag─â ne├«ncetat lui Dumnezeu pentru noi to╚Ťi.

Condacul Sfântului Ierarh Chiril, Arhiepiscopul Alexandriei

Ar─âtatu-Te-ai ast─âzi lumii ╚Öi lumina Ta, Doamne, s-a ├«nsemnat peste noi, care cu cuno╚Ötin╚Ť─â Te l─âud─âm. Venit-ai ╚Öi Te-ai ar─âtat, Lumina cea neapropiat─â.

Ierarhilor prea mari ai Bisericii ╚Öi vitejilor ap─âr─âtori ai dreptei credin╚Ťe ├«n Hristos, p─âzi╚Ťi pe to╚Ťi cei ce c├ónt─â: m├óntuie╚Öte, ├Ändurate, pe cei ce Te cinstesc pe Tine, cu credin╚Ť─â.

 La 9 iunie ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Cinci Sfinte fecioare: Tecla, Mariamni, Marta, Maria si Enata; 
  • Sf├óntul Sfin╚Ťitul Mucenic Alexandru, episcopul Brusei; 
  • Sf├óntul Cuvios Chir; 
  • Sf├óntul Mucenic Anania; 
  • Sf├óntul Columba; 
  • Sfintele trei fecioare muceni╚Ťe din Hio.
iulia vantur jpeg
4 irina rimes divort 34092 jpg jpeg
2 octavia geamanu antena 1 jpg jpeg
front brad pitt gettyimages copy jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
olivia newton john jpeg
Catalin Botezatu png
anca serea fiica jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg
calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
lucian bode untold boc 640x400 jpg
iphone 14 png
grecia