Calendar ortodox 2022, 19 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului

Ultima actualizare:

Sfântul Apostol Iuda este prăznuit la data de 19 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Apostol Iuda este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 19 iunie.

Sfântul Apostol Iuda (foto: doxologia)
Sfântul Apostol Iuda (foto: doxologia)

Calendar ortodox 2022, 19 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului

Sfântul Apostol Iuda se trăgea din seminția lui David și a lui Solomon și a fost unul din cei 12 apostoli ai lui Hristos fiind unul din cei patru fii ai lui Iosif, logodnicul Mariei și al Salomeei, prima soție a acestuia. El mai este cunoscut și ca Levi, care se tâlcuiește “împreunat",  “din inimă" sau “ca un leu", deoarce la început nu a crezut că fiul Mariei este Mesia, dar după ce a înțeles i s-a alăturat din tot sufletul și cu toată credința.

El a mai fost numit și Tadeu care înseamnă "lăudător" și "mărturisitor" sau "sânii laptelui" și nu trebuie confundat cu alt Tadeu care a fost în ceata celor 70 de apostoli. Sfântul Iuda a scris epistola sobornicească în Persia, în limba greacă, dialectul koine, către toți credincioși, o epistolă scurtă și directă, plină de înțelegere și învățături folositoare. El arată că nu-i de ajuns să te lepezi de păgânism ca să fi creștin ci trebuie să faci și fapte bune, vrednice de mântuire.

Sfântul Iuda a suferit mult, a îndurat oboseală și durere, a propovăduit Evanghelia fără odihnă în ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia, a încredințat popoarele, a botezat și a povățuit pe mulți ducând pe calea mântuirii.

Pe când catehiza și boteza prin regiunea Ararat întorcând pe mulți de la închinarea la idoli a  fost capturat de păgâni, l-au torturat și l-au crucificat, apoi a fost ucis cu săgeți de necredincioși și a mers în ceruri să-și ia cununa apostoliei de la însuși Hristos.  

Troparul Sfântului Apostol Iuda, ruda Domnului

 Glasul 1

Al lui Hristos frate și mucenic tare, știindu-te pe tine, Sfinte Iuda, cu sfințenie te lăudăm pe tine, cel ce ai călcat înșelăciunea și credința ai păzit. Pentru aceasta astăzi preasfântă pomenirea ta prăznuind, dezlegare de păcate cu rugăciunile tale luăm.

Condacul Sfântului Apostol Iuda, ruda Domnului

 Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, și a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, miluește-i pe toți, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Din rădăcină slăvită, Odraslă de Dumnezeu dăruită ai răsărit nouă, însuți văzătorule al Domnului, apostole, al lui Dumnezeu frate, propovăduitorule al lui Hristos, preaînțelepte, hrănind toată lumea cu rodurile cuvintelor tale, cu credința Domnului, preafericite și tăinuitorule al harului.

Glasul al 2-lea

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Cu minte tare ucenic ales tu te-ai arătat și stâlp neclintit Bisericii lui Hristos, neamurilor ai propovăduit cuvântul lui Hristos, învățându-le să creadă într-o Dumnezeire, din care pricină ai și fost preamărit și ai primit harul vindecării, ca să vindeci neputințele celor ce aleargă către tine, Apostole Iuda întru tot lăudate.

La 19 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mucenic Zosima; 
  • Cuviosul Părinte Zinon; 
  • Sfântul Mucenic Asingrit; 
  • Cuviosul Paisie cel Mare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net