Calendar ortodox 2022, 10 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Sfin╚Ťit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei

Sf├óntul Sfin╚Ťit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei, este pr─âznuit la data de 10 iunie ├«n calendarul ortodox. Sf├óntul Mucenic Timotei este ├«ntre sfin╚Ťii zilei pomeni╚Ťi de credincio╚Öii ortodoc╚Öi, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 iunie.

calendar ortodox 2020 10 iunie sfantul mucenic timotei episcopul prusiei png
Sfântul Mucenic Timotei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 10 iunie. Sfin╚Ťii zilei. Sf├óntul Sfin╚Ťit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei

Cetatea Prusiei este undeva ├«n apropierea muntelui Olimp, ├«n provincia Bitinia. Aici a fost episcop Timotei, care pentru via╚Ťa lui cuminte ╚Öi curat─â a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

Printre minunile care au r─âmas vii ├«n memoria enoria╚Öilor s─âi se num─âr─â uciderea unui balaur care-╚Öi f─âcuse s─âla╚Ö sub r─âd─âcinile unui chiparos ╚Öi care r─ânea animalele ╚Öi speria pe oamenii care aveau treab─â prin p─âr╚Ťile acelea. Sf├óntul Timotei i-a spus balaurului o rug─âciune, a f─âcut peste el semnul crucii ╚Öi a aruncat peste el acoper─âm├óntul care se pune peste sf├ónta p├óine aflat─â pe dumnezeiescul jertfelnic.

Alt─â dat─â un boier mare, numit Areta, era dobor├ót de boal─â ╚Öi ajunsese aproape s─â bat─â la por╚Ťile iadului dar sf├óntul Timotei s-a rugat la Dumnezeu ╚Öi Areta s-a ├«ntors din calea mor╚Ťii ╚Öi s-a vindecat. O boieroaic─â de vaz─â ce se ├«nchina la idoli era dobor├ót─â de boal─â iar statuile cele nesim╚Ťitoare nu o puteau ajuta cu nimic. Sf├óntul Timotei s-a rugat la Dumnezeu ╚Öi a t─âm─âduit-o iar ea sim╚Ťind minunea pe pielea ei a ├«n╚Ťeles care este adev─âratul Dumnezeu ╚Öi s-a botezat cre╚Ötin─â.

Cu darul primit de la Hristos Dumnezeul nostru Sf├óntul Timotei a t─âm─âduit pe mul╚Ťi ├«n chip minunat iar pe enoria╚Öi ├«i lumina cu ├«nv─â╚Ť─âtura cea dreapt─â. C├ónd s-a ridicat ├«mp─ârat Iulian Apostatul, acesta s-a lep─âdat de Hristos ╚Öi a ├«nceput a-i prigoni pe cei ce i se ├«nchin─â, iar Timotei ├«i ├«nt─ârea pe cei prigoni╚Ťi ╚Öi-i certa pe p─âg├óni pentru r─ât─âcirea lor.

Din ordinul ├«mp─âratului Sf├óntul Sfin╚Ťit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei, a fost capturat ╚Öi ├«ntemni╚Ťat ╚Öi pentru c─â nu a ├«ncetat s─â propov─âduiasc─â cuv├óntul domnului a fost decapitat.

Troparul Sf├óntului Sfin╚Ťit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei ╚Öi al Sfin╚Ťilor Mucenici Alexandru ╚Öi Antonina

 Glasul al 4-lea

Mucenicii T─âi, Doamne, ├«ntru nevoin╚Ťele lor, cununile nesctric─âciunii au dob├óndit de la Tine, Dumnezeul nostru. C─â av├ónd t─âria Ta, pe chinuitori au ├«nvins; zdrobit-au ╚Öi ale demonilor neputincioase ├«ndr─âzniri. Pentru rug─âciunile lor, m├óntuie╚Öte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sf├óntului Sfin╚Ťit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei ╚Öi al Sfin╚Ťilor Mucenici Alexandru ╚Öi Antonina

Ar─âtatu-Te-ai ast─âzi lumii ╚Öi lumina Ta, Doamne, s-a ├«nsemnat peste noi, care cu cuno╚Ötin╚Ť─â Te l─âud─âm. Venit-ai ╚Öi Te-ai ar─âtat, Lumina cea neapropiat─â.

Pomenirea cea vrednic─â de laud─â a mucenicilor a str─âlucit, pe care credincio╚Öii o s─âv├ór╚Öim ╚Öi o l─âud─âm cu credin╚Ť─â, ├«ntru cuno╚Ötin╚Ť─â strig├ónd: Tu e╚Öti, Hristoase, ├«nt─ârirea mucenicilor.

 La 10 iunie ├«n calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeni╚Ťi

  • Sfin╚Ťii Mucenici Alexandru ╚Öi Antonina; 
  • Sf├óntul Cuvios Canid; 
  • Sf├óntul Cuvios Teofan; 
  • Sf├óntul Cuvios Apolo; 
  • Sf├óntul Alexie, episcop de Bitinia.
iulia vantur jpeg
4 irina rimes divort 34092 jpg jpeg
alex leonte cancan 3 jpg
2 octavia geamanu antena 1 jpg jpeg
front brad pitt gettyimages copy jpeg
6 victor ponta si daciana sarbu avere jpg jpeg
Catalin Botezatu png
olivia newton john jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 profimedia 0335766210 jpeg
paianjen jpg jpeg
calendar ortodox 2021 09 august sfantul apostol matia png
lucian bode untold boc 640x400 jpg
iphone 14 png
grecia