Calendar ortodox 2022, 10 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei

Sfântul Sfințit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei, este prăznuit la data de 10 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Timotei este între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 10 iunie.

Sfântul Mucenic Timotei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Timotei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2022, 10 iunie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei

Cetatea Prusiei este undeva în apropierea muntelui Olimp, în provincia Bitinia. Aici a fost episcop Timotei, care pentru viața lui cuminte și curată a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni.

Printre minunile care au rămas vii în memoria enoriașilor săi se numără uciderea unui balaur care-și făcuse sălaș sub rădăcinile unui chiparos și care rănea animalele și speria pe oamenii care aveau treabă prin părțile acelea. Sfântul Timotei i-a spus balaurului o rugăciune, a făcut peste el semnul crucii și a aruncat peste el acoperământul care se pune peste sfânta pâine aflată pe dumnezeiescul jertfelnic.

Altă dată un boier mare, numit Areta, era doborât de boală și ajunsese aproape să bată la porțile iadului dar sfântul Timotei s-a rugat la Dumnezeu și Areta s-a întors din calea morții și s-a vindecat. O boieroaică de vază ce se închina la idoli era doborâtă de boală iar statuile cele nesimțitoare nu o puteau ajuta cu nimic. Sfântul Timotei s-a rugat la Dumnezeu și a tămăduit-o iar ea simțind minunea pe pielea ei a înțeles care este adevăratul Dumnezeu și s-a botezat creștină.

Cu darul primit de la Hristos Dumnezeul nostru Sfântul Timotei a tămăduit pe mulți în chip minunat iar pe enoriași îi lumina cu învățătura cea dreaptă. Când s-a ridicat împărat Iulian Apostatul, acesta s-a lepădat de Hristos și a început a-i prigoni pe cei ce i se închină, iar Timotei îi întărea pe cei prigoniți și-i certa pe păgâni pentru rătăcirea lor.

Din ordinul împăratului Sfântul Sfințit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei, a fost capturat și întemnițat și pentru că nu a încetat să propovăduiască cuvântul domnului a fost decapitat.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei și al Sfinților Mucenici Alexandru și Antonina

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei și al Sfinților Mucenici Alexandru și Antonina

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pomenirea cea vrednică de laudă a mucenicilor a strălucit, pe care credincioșii o săvârșim și o lăudăm cu credință, întru cunoștință strigând: Tu ești, Hristoase, întărirea mucenicilor.

 La 10 iunie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfinții Mucenici Alexandru și Antonina; 
  • Sfântul Cuvios Canid; 
  • Sfântul Cuvios Teofan; 
  • Sfântul Cuvios Apolo; 
  • Sfântul Alexie, episcop de Bitinia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net