Calendar ortodox 2022, 8 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Sfinții Mucenici Epictet și Astion sunt prăznuiți la data de 8 iulie în calendarul ortodox. Sfinții Mucenici Epictet și Astion sunt între sfinții zilei pomeniți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2022, pentru data de 8 iulie.

Sfinții Mucenici Epictet și Astion (foto: doxologia)
Sfinții Mucenici Epictet și Astion (foto: doxologia)

Calendar ortodox 2022, 8 iulie. Sfinții zilei. Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Epictet a fost preot în partea de Răsărit a imperiului Roman în vremea împăratului păgân Dioclețian. El a intrat în viața monahicească și a început să-i slujească lui Hristos încă din tinerețe astfel că, prin viața lui curată a primit de la Dumnezeu darul de a a tămădui oamenii, reda vederea orbilor, îi întărea pe slăbănogi și gonea duhurile necurate din oameni. 

În același timp în cetate locuia tânărul Astion, fiul guvernatorului și nepotul senatorului Iulian, care-și petrecea vremea cu lucruri tinerești și cu închinarea la idoli. Trecând pe lângă locuința lui Epictet a simțit chemarea de a-l cunoaște pe cel ce locuiește acolo. Așa l-a cunoscut pe monahul cel destoinic care a început să-i dea adevărata învățătură. Astion sorbea ca un burete învățăturile cele dumnezeiești și a luat decizia de a intra ucenic la Epictet și împreună au plecat să propovăduiască Evanghelia. 

Atât demult s-au nevoit cei doi încât, în vremea în care au ajuns la gurile Dunării și Astion a început a alunga duhurile rele din oameni numai prin semnul crucii și chiar a tămăduit un slăbănog precum Petru, iar pe diavoli îi rușinau. Când au ajuns în cetatea Halmyris unde guvernator era Latronian s-a aflat de faptul că cei doi au ajuns pe acele meleaguri și pe mulți păgâni îi aduceau la Hristos prin minunile pe care le făceau. Latronian a dat ordin ca ei să fie întemnițați și mai apoi torturați pentru a-i face să renunțe la Hristos. Torționarii însă după ce lucrau cât lucrau se converteau și ei și familiile lor la creștinism.

După multe chinuri care-i lăsa neatinși au fost întemnițați fără hrană vreme de 30 de zile. Iar când au văzut că nici așa nu le pot frânge credința, căci ei nu încetau a se ruga la Dumnezeu, i-au bătut  peste gură cu pietre și ciomege și le-au tăiat capetele. Cei care s-au atins de trupurile lor au primit vindecare de orice boală au avut și au fost îngropate cu cinste de creștini. 

Cetatea Halmyris, care se afla pe locul actualului Murighiol județul Tulcea a ținut ascunse trupurile celor doi până în anul 2001 când au fost descoperite de o echipă de arheologi care lucra în zonă de peste 20 de ani și au fost depuse în Catedrala arhiepiscopală din Constanța, iar în prezent moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion se află la Mănăstirea Halmyris. 

Rugăciune către Sfinții Mucenici Epictet și Astion

Sfinților mucenici Epictet și Astion, căutați acum spre noi, cei ce cu umilință cădem înaintea sfintei voastre icoane și cinstim sfintele voastre moaște și ca unii ce v-ați învrednicit de mare cinste înaintea Atotputernicului Dumnezeu, rugați-vă Acestuia să ne izbăvească de toate necazurile și primejdiile și să dea iertare de păcate sufletelor noastre. Și ca cei ce sunteți podoaba și ocrotitorii ținutului Dobrogei, împreună cu sfinții martiri Zotic, Atal, Camasie și Filip, purtați de grijă mulțimii credincioșilor ce vă aduc vouă cinstire.

Primiți acum prinosul nostru de dragoste, laudă și mulțumire către milostivul Dumnezeu și prin darul celui Atotputernic, vindecați bolile noastre sufletești și trupești, după cum ați vindecat și copila acelui mare dregător. Și precum în timpul vieții voastre mulțime de oameni ați vindecat, asemenea vindecați și sufletele noastre cele asuprite de patimi și dureri. Și, după cum prin viață curată, credință și sfântă nevoință, ați biruit puterea vrăjmașilor diavoli și ați câștigat mila Dumnezeului nostru Celui în Treime slăvit, așa și pe noi întăriți-ne în credință și ajutați-ne să fim biruitori în lupta cu păcatul, spre câștigarea virtuților în locașurile cerești. Ca împreună cu voi să cântăm lui Hristos Dumnezeu în împărăția cea fără de sfârșit, că Lui I se cuvine toată slava, cinstea și închinăciunea, împreună cu Cel fără de început al Lui Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de Viață Făcătorul Lui Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

La 8 iulie în calendarul ortodox 2022 mai sunt pomeniți

  • Sfântul Mare Mucenic Procopie; 
  • Sfânta Teodosia, mama Sfântului Procopie; 
  • Sfinții doi tribuni Antioh și Nicostrat; 
  • Sfântul Mucenic Avda; 
  • Sfântul Teofil; 
  • Sfântul Mucenic Anastasie din Ioanina.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net