Calendar ortodox 2023, 17 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Hristos a Înviat! A doua zi de Paști. Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei este prăznuit în anul 2023 la data de 26 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei este prăznuită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 26 aprilie.

Sfântul Mucenic Simeon, Episcopul Persiei (foto: doxologia.ro)
Sfântul Mucenic Simeon, Episcopul Persiei (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 17 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Sfințit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Când s-a întărit comunitatea creștinilor din Persia dușmanii lor s-au speriat și vrăjitorii credinței persane au început să-i vorbească de rău la împăratul Savorie iar împăratul dându-le crezare a pus biruri din ce în ce mai mari pe creștini oprimându-i și asuprindu-i. Apoi au început să jefuiască bisericile și să-i omoare pe preoții lui Hristos fără să le fie frică și fără să fie pedepsiți. Împăratul Persiei, Savorie se lăuda deja că-i va ucide pe toți creștinii din împărăția sa. 

Doar că slujitorul cel mai de încredere și mai apropiat, Husdazat, nu a mai suportat nedreptatea și i-a mărturisit împăratului Savorie că el este creștin. Acesta a încercat în fel și chip să-l înduplece dar Husdazat nu a renunțat la Hristos și împăratul l-a decapitat, socotind că în felul acesta creștinii se vor speria. Dar sfântul Simeon și toți preoții aflați în temnițele împărătești se bucurau și se îmbărbătau unul pe celălalt. Vrăjitorii păgâni îi ademeneau pe creștini promițându-le viața pământească pe când ei doreau viața cerească mai mult ca orice. Erau atunci 100 de creștini întemnițați și toți au fost uciși iar ultimul a fost sfântul Simeon. Împreună cu ei au fost uciși și doi bătrâni, Avdelae și Anania dar când i-a venit rândul lui Anania acesta s-a speriat și a vrut să renunțe. În acel moment un nobil îl împărăției, pe nume Fusic l-a îmbărbătat mărturisindu-l al rândul său pe Hristos. A fost și el ucis de sângerosul împărat în chinuri groaznice iar mai târziu și fiica lui, fecioară. 

A trecut un an de la sângeroasele evenimente și eunucul împăratului, alt om de încredere al acestuia și slujitor credincios s-a mărturisit creștin, eunucul Azad. El a fost ucis în săptămâna patimilor din acel an împreună cu alți 1.000 de creștini. După ce l-a ucis pe Azad, împăratul a poruncit să oprească prigoana împotriva creștinilor de rând și să-i caute numai pe preoți și pe învățători.

Troparul Sfântului Sfințit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei

Glasul al 4-lea

și părtaș obiceiurilor și următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învățând și cu credința răbdând până la sânge, Sfințite Mucenice Simeon, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfințit Mucenic Simeon, Episcopul Persiei și al Sfântului Ierarh Acachie, Episcopul Melitinei

 Glasul al 2-lea 

Ca un soare a răsărit nouă credincioșilor sfântă pomenirea voastră, pe care astăzi o săvârșim, Preaînțeleptilor, Sfințiților Simeon și Acachie, strigând: rugați pentru noi pe Cel Singur și Iubitor de oameni.

La 17 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Preacuviosul Acachie, episcopul Melitinei;
  • Sfântul mucenic Adrian;
  • Sfântul Agapet, papă al Romei;
  • Sfântul Macarie, Arhiepiscopul Corintului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net