Calendar ortodox 2023, 17 ianuarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este prăznuit la data de 17 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 17 ianuarie.

Sf Antonie și lupta cu patimile (foto: doxologia.ro)
Sf Antonie și lupta cu patimile (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 17 ianuarie. Sfântul Cuvios Antonie cel Mare

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare s-a născut într-o familie de creștini înstăriți, în orășelul Coma, în anul 251. Când mergeau la biserică, spre deosebire de alți copii, nu îi ardea de joacă ci era atent la citiri și gândea în folosul a ceea ce auzea. Nu le-a cerut niciodată nimic părinților săi ci se mulțumea cu ceea ce avea și nici o plăcere lumească nu îi stârnea interesul.

Când au murit părinții lui Sfântul Antonie avea 20 de ani împliniți și a rămas cu o avere mare și cu sora lui mai mică în grijă. Urmând învățăturile Evangheliei, a dat-o pe sora lui în grija unei comunități de fecioare, ia el a dăruit toate pământurile vecinilor iar bunurile le-a vândut și arginții obținuți i-a dăruit săracilor. Încă nu erau în Egipt mănăstiri și nici de pustnici în pustie nu se auzise așa că Antonie se îndeletnicea pe lângă casă cu nevoințele. Iar pentru că apostolul spuse-se că cine nu muncește să nu mănânce el muncea și din plata ce o primea dădea o parte săracilor și o parte o păstra pentru trebuințele lui zilnice și imediate. El se ruga necontenit și lua aminte la citire așa fel încât să înțeleagă absolut tot ce se citea și să le țină minte.

El era smerit și ascultător și se îndeletnicea cu fapta bună, iar când se retrăgea în singurătate diavolii năvăleau pe el dar Iisus nu-l lăsa niciodată singur și-i venea în ajutor atunci când Antonie nu mai putea răbda și privea în sus. El a fugit în pustie unde a stat nevăzut de față omenească timp de 20 de ani, iar când s-a întors era precum plecase, și se mirau ce-i care-l cunoșteau pentru că nu era nici gras dar nici uscat de post pre lung, ca și cum nu s-ar fi luptat împotriva diavolilor. Pe cei care erau de față și erau bolnavi i-a vindecat iar pe cei posedați de duhuri rele i-a mântuit. Pe mulți mâhniți îi mângâia și pe mulți vrăjmași îi schimba în prieteni.

Sfântul Antonie cel Mare ne învață că Dumnezeu nu i-a făcut pe draci răi, ci buni, doar că ei au căzut  în rău prin voia lor îndeletnicindu-se cu amăgirea oamenilor încercând să-i împiedice să urce la cerurile de unde ei au căzut. și ne mai învață că nu trebuie să ne luptăm cu trupul ci cu poftele trupului și cu duhurile răutății și că nu trebuie să ne temem de nimic ci prin post, rugăciune și credință în Hristos să le depărtăm de la noi. 

Sfântul Antonie cel Mare este considerat ca fiind întemeietorul vieții monahale și este cel mai însemnat sihastru al începuturilor creștinismului. El a trecut la Hristos în anul 356 în deșertul Kolzim de pe malul drept al Nilului, iar trupl lui a fost ascuns de doi ucenici cărora le-a poruncit să uite locul unde l-au pus. 

Troparul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare

Glasul al 4-lea

Asemănându-te cu obiceiurile râvnitorului Ilie și urmând Botezătorului pe drepte cărări, Preacuvioase Părinte Antonie, te-ai făcut locuitor pustiului și ai întărit lumea cu rugăciunile tale. Pentru aceasta, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare

Glasul al 2-lea 

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Lepădând tulburările lumești, viața sihăstrească ai dus-o până la capăt, Botezătorului urmând îndeaproape, preacuvioase. Deci împreună cu dânsul te cinstim, părinte al părinților, Sfinte Antonie.

La 17 ianuarie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

Sfântul Cuvios Antonie cel Nou; Împăratul Teodosie cel Mare: Sfântul Cuvios Ahila.

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net