Calendar ortodox 2023, 19 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul

Hristos a Înviat. Sfântul Cuvios loan este prăznuit în anul 2023 la data de 19 aprilie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios loan este prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 19 aprilie..

Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul (foto: doxologia.ro)
Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul (foto: doxologia.ro)

Calendar ortodox 2023, 19 aprilie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Ioan Paleolavritul

Locașul Cuviosului Hariton sau Lavra Veche se afla în pustiul Palestinei cel mai aproape oraș fiind Ierusalimul, și era prima lavră construită de sfântul Hariton. În acea larvă și-a găsit loc de nevoință și Cuviosul Ioan care s-a lipit de Dumnezeu încă din tinerețe dăruindu-i inima sa plină de dragoste așa cum este scris: “Iar mie a mă lipi de Dumnezeu bine este”.

El a luat crucea grea a vieții monahicești și a trecut cu vederea plăcerile lumii deșarte și mândria și-a părăsit locurile părintești mergând să se nevoiască în țara Sfântă. Pentru că a arătat multă sârguință în în înfrânarea patimilor trupești și pentru viața lui îmbunătățită a fost învrednicit de pustnicii cei de demult cu dregătoria preoțească. Viața pe care o ducea, rugăciunile de toată noaptea, nevoințele de multe feluri și posturile lungi l-au subțiat atât de tare că în ochii lor părea un înger pământesc. A dus o viață desăvârșită și îndelungată, plăcută lui Dumnezeu și când s-a dus la Domnul sufletul lui a fost luat de îngeri și dus în Împărăția Cerurilor.

I se mai spune Ioan al “peșterii celei vechi” deoarce în lavra în care s-a nevoit era înainte peșteră de tâlhari. Sfântul Hariton a fost făcut captiv de tâlhari și legat în acea peșteră, dar a fost dezlegat prin minune iar tâlharii au murit toți după ce au băut vin otrăvit cu venin de șarpe. Așa că a găsit în acea peșteră toată comoara tâlharilor, aur și alte bogății, și de aceea a chemat frații și a zidit acolo mănăstire, iar Cuviosul Ioan s-a nevoit, în acea peșteră veche și a slujit în biserică, de aceea a primit numele "al peșterii celei vechi".

Troparul Sfântului Cuvios Ioan de la Lavra Veche

 Glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Ioan. Cu postul, cu privegherea și prin rugăciune primind daruri cerești, tămăduiești pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleargă la tine cu credință. Slavă Celui Ce ți-a dat ție putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.

Glasul al 8-lea

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor și cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioan, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

La 19 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Sfântul mucenic Pafnutie;
  • Sfinții Socrat și Dionisie;
  • Sfântul Agatanghel;
  • Preacuviosul Gheorghe Marturisitorul, episcopul Antiohiei Pisidei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
Transilvania şi Basarabia, lebedele Mării Negre (din arhiva personală a lui Constantin Cumpănă) jpg
umar kamani nada adelle nunta profimedia jpg
FotoJet jpg
Fundătura Ponorului  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) JPG
Bani castig FOTO Shutterstock jpg
cimitir animale jpg
pensie jpeg
cuie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net