Calendar ortodox 2023, 8 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf. Sâmbăta lui Lazăr.

Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf, este prăznuiți la data de 8 aprilie în Calendarul ortodox. Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf  sunt între sfinții zile sărbătoriți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2023, pentru data de 8 aprilie. Sâmbăta lui Lazăr, pomenirea morților.

Sfântul Apostol Irodion
Sfântul Apostol Irodion

Calendar ortodox 2022, 8 aprilie. Sfinții zilei. Sâmbata lui Lazăr

Sâmbăta lui Lazăr este sâmbăta de dinainte de Florii. Biserica ortodoxă sărbătorește în această zi ca pe o promisiune a vieții de apoi. Învierea lui Lazăr este un arhetip al învierii de la sfârșitul lumii. Dacă Iisus a putut învia un mort de patru zile care începuse să și miroasă este clar că poate învia și pe oamenii ai căror trupuri s-au descompus după ce sufletul le-a părăsit. Este sâmbăta de dinainte de Săptămâna Patimilor. Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor fac legătura dintre Postul Mare și Săptămâna Patimilor.

Troparul Intrării Domnului în Ierusalim

Glasul 1 

Învierea cea de obște mai înainte de Patima Ta încredințând-o, pe Lazăr din morți l-ai sculat, Hristoase Dumnezeule. Pentru aceasta și noi, ca pruncii, semnele biruinței purtând, Ție, Biruitorului morții, strigăm: Osana Celui dintru înălțime! Bine ești cuvântat, Cel ce vii întru numele Domnului."

Condacul Intrării Domnului în Ierusalim

Bucuria lui Hristos, adevărul, lumina, viața și învierea lumii celor de pe pământ S-a arătat cu a Sa bunătate și S-a făcut chip învierii, dând tuturor dumnezeiască iertare.

Calendar ortodox 2023, 8 aprilie. Sfinții zilei. Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf 

Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf fac parte din ceata celor 70 de apostoli aleși de Domnul pentru apostolat. Îi cunoaștem din epistolele Sfântului apostol Pavel care-i pomenește în diverse ocazii și diferite locuri.

Sfântul Apostol Irodion

Slăvitul și lăudatul Apostol Irodion – care mai este amintit și ca Herodion sau Rodion -, a fost rudă cu Sfântul Apostol Pavel. A fost episcop în Neoparția și a convertit mulți elini pe care i-a întors la dreapta învățătură. A fost omorât în bătaie de păgânii care s-au însoțit cu iudeii pentru a-i veni de hac. L-au bătut cu pietre, l-au ciomăgit și până la urmă l-au înjunghiat. L-au lăsat crezând că este mort într-o baltă de sânge, dar Sfântul Apostol Irodion s-a ridicat și și-a continuat apostolatul.  A propovăduit cu Sfântul Apostol Pavel în Roma și a fost decapitat deodată cu Sfântul Apostol Olimp sub privirea unei mulțimi de curioși în aceeași zi cu Sfântul Apostol Petru. Este prăznuit la 4 ianuarie împreună cu cei 70 de apostoli, la 28 martie, la 8 aprilie și la 10 noiembrie.

Sfântul Apostol Agav

Sfântul Apostol Agav, care mai este pomenit și ca Agavos, a înainte văzut o foamete ce a avut loc în timpul lui Cezar Claudiu și a profețit că Sfântul Apostol va fi legat și dat pe mâna barbarilor de către evreii din Ierusalim. A propovăduit Evanghelia în locurile unde i-a fost rânduit și pe mulți a întors la dreapta credință. Este sărbătorit în aceași zi cu Sfinții Apostoli Irodion, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis, toți primind coroana muceniciei în aceeași zi, ca urmare a torturilor pe care le-au suferit.

Sfântul Apostol Ruf

Slăvitul și lăudatul Apostol Rufa este amintit de sfântul Apostol Pavel în epistola sa către romani. A fost episcop în cetatea Tebei și a propovăduit Evanghelia unde i-a fost rânduit. 

Troparul Sfinților Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis

 Glasul al 3-lea

Sfinților Apostoli rugați pe Milostivul Dumnezeu, ca să dea iertare de greșeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinților Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Arătatu-v-ați ucenici ai lui Hristos și Apostoli preacinstiți, Sfinților Irodion mărite, Agav și Ruf, Asincrit și Flegon, împreună cu Ermis. Rugați-vă pururea Domnului să ne dea iertare de greșeli nouă, celor ce vă lăudăm pe voi.

La 8 aprilie în calendarul ortodox 2023 mai sunt pomeniți

  • Preacuviosul Celestin papă al Romei;
  • Sfântul Pavsilip;
  • Sfântul mucenic Ioan Corabierul.
image
image
image
image
image
image
image png
mihaela bilic facebook jpg
cancer jpg
Moș Crăciun a venit la refugiații ucraineni din România. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cos cumparaturi shutter jpeg
shutterstock 1046965294 jpg
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 29 noiembrie sfantul mucenic paramon png